Μηταράκης: Δεν μειώνονται οι μισθοί με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Δεν μειώνονται οι μισθοί με τις διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου για τα εργασιακά δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε χθεσινό δημοσίευμα της «Αυγής» που έκανε λόγο για «μειώσεις 40% στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα».



Ερωτηθείς από τον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ εάν θα μπορεί μια κανονική και υγιής επιχείρηση να επικαλεστεί τις διατάξεις του νομοσχεδίου και να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, ο κ. Μηταράκης απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Καθόλου. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας για να αποφύγουμε οποιαδήποτε προσπάθεια του οποιουδήποτε να εκμεταλλευτεί αυτή τη διάκριση. Σε σύγχρονες σχέσεις εργασίας για να υπάρχουν εργαζόμενοι πρέπει να υπάρχουν και εργοδότες και για να υπάρχουν εργοδότες πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι μια σχέση που και τα δύο μέρη έχουν πολύ σημαντικές ευθύνες», είπε.

Αναλυτικά, ο υφυπουργός είπε τα εξής για τα εργασιακά:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει μια κινδυνολογία στα θέματα των εργασιακών πριν από τις εκλογές. Είναι δεδομένο ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ο τομέας των εργασιακών θα αποτελέσει βασικό πεδίο μάχης. Η πραγματικότητα είναι ότι διαρκώς διαστρεβλώνουν αυτά που προσπαθεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Η πρόταση του υπουργείου έχει ήδη βγει στη διαβούλευση και είναι δεδομένα τα στοιχεία. Εμείς θεωρούμε ότι οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν το βασικό εργαλείο διαμόρφωσης των εργασιακών σχέσεων, όπου οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι συνδικαλιστές ελεύθερα μπορούν να αποφασίζουν για τις εργασιακές συνθήκες, τους μισθούς και άλλα στοιχεία που επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και τον εργασιακό βίο.

Δίνουμε το δικαίωμα στους συνδικαλιστές και στους εργοδότες να συμφωνήσουν, αν θεωρούν ότι οι κλαδικές ή οι εθνικές συλλογικές συμβάσεις πρέπει να έχουν συγκεκριμένες εξαιρέσεις, πχ για κοινωνικούς συνεταιρισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή για εταιρείες που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα. Και δίνουμε το δικαίωμα εξαίρεσης όχι γενικά, όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για τις πολύ λίγες συγκεκριμένες περιπτώσεις εταιρειών που παίζονται οριακά η επιβίωσή τους και η ύπαρξη θέσεων εργασίας. Δίνεται περιορισμένα η δυνατότητα σε τέτοιες ειδικές περιπτώσεις να υπάρξει μια εξαίρεση γιατί πρέπει να ισορροπήσουμε τις ανάγκες των εργαζομένων και την ανάγκη ύπαρξης θέσεων εργασίας. Δεν μιλάμε για κάτι γενικευμένο»,

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά της εφημερίδας ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δίνουν τη δυνατότητα στο 70% των επιχειρήσεων να μειώσουν τους μισθούς από 1.000 σε 650 ευρώ, ο κ. Μηταράκης είπε:

«Προσπαθούν να θεωρήσουν ότι όλες οι επιχειρήσεις θα εκμεταλλευτούν μια δυνατότητα που δίνεται σε ελάχιστες, ειδικές περιπτώσεις, απολύτως δικαιολογημένες. Είναι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για κινδυνολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κάνει πριν από τις εκλογές κάποιες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και τελικά αυτό που συνέβη ήταν τον Ιούλιο να αυξηθεί η ανεργία.

Όταν ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλάξαμε κάποιες διαδικασίες και ήδη είδαμε τον Αύγουστο να υπάρχει μια θετική αντίδραση της αγοράς εργασίας. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια φάση θετική, σε μια φάση ανάκαμψης, που δημιουργούνται θέσεις εργασίας και όσο δημιουργούνται θέσεις εργασίας, είναι φυσικό ότι η ροπή για τους μισθούς, αλλά και για τις εργασιακές σχέσεις, θα είναι θετική τα επόμενα χρόνια».


Exit mobile version