Μήνυμα Παυλόπουλου: Θα υπερασπιστούμε στο ακέραιο τα σύνορα, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ Ελλάδας και ΕΕ – ΒΙΝΤΕΟ

Νέο ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία στέλνει ο Προκόπης Παυλόπουλος, εν μέσω της κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων μετά και την υπογραφή της συμφωνίας της γείτονος με τη Λιβύη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμήνυσε πως η αυθαιρεσία της Τουρκίας δεν θα περάσει και πως “με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Διεθνή Κοινότητα, θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, τα Κυριαρχικά μας Δικαιώματα ως προς τα Σύνορα, την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Τις δηλώσεις έκανε ο κ. Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούσιτς, τον οποίο καλωσόρισε στην Αθήνα, με αισθήματα ειλικρινούς χαράς και ικανοποίησης, κάνοντας λόγο για εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και λαών, που “θεμελιώνονται στο στέρεο έδαφος μιας μακράς φιλίας, με βαθιές ιστορικές ρίζες και κοινούς αγώνες για την υπεράσπιση της Ελευθερίας και της Ειρήνης. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει συμβάλει, σε μεγάλο βαθμό, και η κοινή μας Θρησκευτική κληρονομιά, μέσ’ από τις αρχές και τις αξίες της Ορθοδοξίας”. Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως η Αθήνα την στηρίζει σταθερά και εμπράκτως.

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, ως πλήρες Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και πάνω από 40 χρόνια, συμβάλλει, με όλες της τις δυνάμεις, για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, ήτοι στην ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος κατά τον προορισμό του. “Κατά τούτο προσβλέπει σε μια ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκή Ένωση, με ενεργοποιημένους όλους τους πυλώνες των πολιτικών της -ιδίως δε τον πυλώνα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας- με κύριο μοχλό την αρχή της Αλληλεγγύης. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η αποστολή βαίνει πέραν των Κρατών-Μελών και των Λαών της και αποκτά πλανητικές διαστάσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης και, πρωτίστως, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης”, υπογράμμισε.


Υπ’ αυτό το πρίσμα, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, η Ελλάδα είναι αναφανδόν υπέρ της δημιουργίας ενός σταθερού νοτιοανατολικού πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος αφήνει πίσω του τα Βαλκάνια των πολέμων, των διχασμών και των αντιπαραθέσεων και τα Κράτη του συνεργάζονται αρμονικώς για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. “Τούτο σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τα Κράτη εκείνα της περιοχής μας, που δεν είναι ακόμη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιταχύνουν την ευόδωση της Ευρωπαϊκής τους προοπτικής, υπό τους εξής, αυτονόητους, όρους: Πρώτον, την εκ μέρους τους πλήρη, δίχως εξαιρέσεις και εκπτώσεις, προσαρμογή σε όλες τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Και, δεύτερον, την προηγούμενη οριστική επίλυση των κάθε είδους διαφορών τους με άλλα Κράτη, δοθέντος ότι, ως εκ της φύσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή και αποδεκτή η μεταφορά των προβλημάτων αυτών εντός της Ευρωπαϊκής Οικογένειας”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε πως η Σερβία έχει εμπράκτως αποδείξει την ετοιμότητά της ν’ ανταποκριθεί στις ως άνω προϋποθέσεις και έχει κάνει μεγάλες προόδους εν προκειμένω. Γι’ αυτό και η Ελλάδα, στηρίζει, εμπράκτως και σταθερά, την Ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και “είναι έτοιμη, ανά πάσα στιγμή, να σας προσφέρει τις υπηρεσίες της ώστε η προοπτική αυτή να οδηγηθεί σε αίσιο πέρας, το ταχύτερο δυνατό”.

Αναφερόμενος στα εθνικά μας θέματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι τόσο συνεπής ως προς την τήρηση των Ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, “ώστε ακόμη και τα Εθνικά της Θέματα, κατ’ εξοχήν δε εκείνα που αφορούν τις σχέσεις της με την γείτονα Τουρκία, τα υπερασπίζεται αποκλειστικώς και μόνο στην βάση του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Κεκτημένου, συνακόλουθα δε στην βάση του Διεθνούς Δικαίου”.

Και διευκρίνισε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα ευνοεί και την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, βεβαίως υπό τον απαράβατο όρο του εκ μέρους της πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Διάτρητο, θεσμικώς ανυπόστατο το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

“Δυστυχώς, η ίδια η Τουρκία υπονομεύει επικίνδυνα κάθε πτυχή της Ευρωπαϊκής της προοπτικής, παραβιάζοντας, ευθέως και απροκαλύπτως, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Απτά δείγματα γραφής αυτής της συμπεριφοράς της είναι: Πρώτον, η συνεχιζόμενη αυθαίρετη επέμβασή της στην Συρία. Δεύτερον, η στάση της έναντι των Προσφύγων και των Μεταναστών, η οποία, εκτός από το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές του Ανθρωπισμού και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παραβιάζει και την σχετική Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Και, τρίτον, συνέχισε, “και κατ’ εξοχήν, η στάση της ως προς τον σεβασμό των κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Δικαιωμάτων της Ελλάδας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα Σύνορά μας, την Επικράτειά μας και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, που είναι, αυτοθρόως, και Σύνορα, Επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άκρως χαρακτηριστικό παράδειγμα της εν προκειμένω τουρκικής αυθαιρεσίας είναι το λεγόμενο «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο είναι διάτρητο, θεσμικώς ανυπόστατο και γιατί παραβιάζει, με προκλητικό μάλιστα τρόπο, τις ίδιες τις βάσεις του Δικαίου της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982, αλλά και γιατί η σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει την παραμικρή νομιμοποίηση να υπογράψει και να συνάψει ένα Μνημόνιο αυτής της μορφής. Εν πάση περιπτώσει, η Ελλάδα έχει διαμηνύσει προς την Τουρκία ότι η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει και ότι, με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Διεθνή Κοινότητα, θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, τα Κυριαρχικά μας Δικαιώματα ως προς τα Σύνορα, την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ίδιο μήνυμα εκπέμπει η Ελλάδα προς την Τουρκία και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι τούτο είναι Διεθνές και Ευρωπαϊκό ζήτημα: “Είμαστε υπέρ της ταχείας επίλυσης του Κυπριακού, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δοθέντος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τούτο σημαίνει ότι η λύση του Κυπριακού είναι νοητή μόνον υπό όρους ομοσπονδίας -και όχι συνομοσπονδίας- με πλήρη σεβασμό της κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο κυριαρχίας της, που αποκλείει, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής στο έδαφός της και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Και εδώ θέλω να σας ευχαριστήσω για την διαχρονική συμπαράσταση της Σερβίας στην επίλυση του Κυπριακού υπό τους ως άνω δίκαιους όρους”, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Exit mobile version