Μίνκλερ: Ήττα για την Ευρώπη μια έξοδος της Ελλάδας

Η ΕΕ έχει «μεγαλώσει» πολύ και αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που την εμποδίζουν να διατηρήσει τη συνοχή της, υποστηρίζει ο πολιτικός επιστήμονας Χέρφριντ Μίνκλερ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF.

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα όραμα μεγαλύτερο από το να μετράει σεντ, υποστηρίζει. χρειάζεται ένα πολιτικό όραμα και όχι μόνο οικονομικό.

Η Ελλάδα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της Ευρώπης. Πονοκεφάλους προκαλεί ακόμα η Μεγάλη Βρετανία αλλά και η Ουγγαρία καθλως και η κατανομή των μεταναστών και των προσφύγων στην ΕΕ. Η εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων δεν μπορεί να λειτουργήσει κατά τη γνώμη του όπως στο παρελθόν.

Η Γερμανία είναι η χώρα που περισσότερο επωφελήθηκε από την εισαγωγή του ευρώ αλλά και αυτή που κατέβαλε τα περισσότερα χρήματα. Δεν φαίνεται όμως διατεθειμένη να συνεχίζει να παίζει τον ίδιο ρόλο κσταβάλωντας μεγάλα ποσά.

Αναφορικά με μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας, ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας διευκρινίζει ότι το πρόβλημα δεν είμαι κυρίως οικονομικό:

«Μια έξοδος της Ελλάδας πιστεύω δεν είναι ένα οικονομικό πρόβλημα αλλά ένα γεωπολιτικό. Αυτή ήταν κατά κάποιο τρόπο και η δεύτερη προσπάθεια των Ελλήνων να προσπαθήσουν να κινητοποιήσουν τις Βρυξέλλες, φέρνοντας στο παιχνίδι το χαρτί της Ρωσίας.

Τις τελευταίες ημέρες όπως φάνηκε οικονομικά, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Σε συμβολικό επίπεδο όμως είναι μια ήττα για την Ευρώπη και γεωπολιτικά είναι ένα σοβαρό θέμα, διότι θα πρέπει κανείς να σκεφθεί σοβαρά πως θα σταθεροποιηθεί η περιοχή. Και ακόμα και αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, μια αδύναμη Ελλάδα θα συνεχίσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις Βρυξέλλες και σε τελική ανάλυση από την Γερμανία».

 

 

Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει με γνώμονα το ταμείο

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο αφήγημα, όπως συνηθίζεται πλέον να λέγεται. Οι αρχές της ενωμένης Ευρώπης σύμφωνα με τις οποίες θα επικρατεί ειρήνη και ο πόλεμος δεν θα έχει θέση, βασίστηκε στις ταραγμένες σχέσεις Γαλλίας και Γερμανίας.

Το αφήγημα αυτό δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνει επαρκώς τις χώρες της νότιας ή της ανατολικής Ευρώπης.

«Ως εκ τούτου η Ευρώπη δεν μπορεί να διαπραγματευτεί κάτω από αυτές τις συνθήκες. Χρειάζεται ένα αφήγημα που θα λαμβάνει υπόψιν της το συναίσθημα των ανθρώπων και που και που να κάνει κάποιες θυσίες. Εάν η Ευρώπη συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το ταμείο δεν θα καταφέρει να επιβιώσει».

Σύμφωνα με τον Χέρφριντ Μίνκλερ, η Γερμανία καλείται να παίξει έναν περισσότερο ηγετικό ρόλο. Δεν πιστεύει στην ιδέα της περισσότερης δημοκρατίας μέσω δημοψηφισμάτων διότι κατά τη γνώμη του αυτό δεν βοηθά προς την κατεύθυνση της σύγκλισης της Ευρώπης και δίνει ένα παράδειγμα:

«Σκεφτείτε τι θα γινόταν εάν η πολυπληθής Γερμανία έκανε δημοψήφισμα, κατ αναλογία με το ελληνικό, για το ποιο θα έπρεπε να είναι το ύψος των εισφορών στον προϋπολογισμό της ΕΕ».

Πηγή: DW

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

Exit mobile version