Quantcast
Μικρή επίπτωση στην οικονομία από το QE της ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Μικρή επίπτωση στην οικονομία από το QE της ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Το μαζικό πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να παράσχει μικρή μόνο ώθηση στην οικονομία ενώ ενέχει κινδύνους, σχολίασε την Πέμπτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Sabine Lautenschlaeger στην WirtschaftsWoche. 

Καθότι οι αποδόσεις στην ευρωζώνη είναι χαμηλές, αμφιβάλλω κατά πόσο οι οικονομικές επιπτώσεις του προγράμματος θα έχουν το επιθυμητό μέγεθος, σχολίασε χαρακτηριστικά η ίδια, ενώ πρόσθεσε: τα μακροπρόθεσμα επιτόκια ήταν πολύ χαμηλά ακόμα και πριν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ οι εξελίξεις στις ΗΠΑ δείχνουν πως η επίδραση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων είναι ισχυρότερη όταν οι αποδόσεις είναι πιο υψηλές. 

“Όταν οι αποδόσεις είναι χαμηλές, εγείρεται κίνδυνος μιας πολύ ριψοκίνδυνης επενδυτικής συμπεριφοράς, καθώς και δημιουργίας φούσκας τόσο στις τιμές των ομολόγων όσο και άλλων κατηγοριών παγίων», εξήγησε η κα Lautenschlaeger στο γερμανικό περιοδικό. Αντίθετα, είπε η ίδια, το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης μπορεί να μειώσει τις πιέσεις στις κυβερνήσεις για εξυγίανση των προϋπολογισμών τους και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 



Πηγή:www.capital.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.