Στο καλύτερο επίπεδο της ιστορίας του βρίσκεται ο Επιμελητηριακός Θεσμός, υλοποιώντας δράσεις εξωστρέφειας που διευκολύνουν το επιχειρείν αλλά και καταθέτοντας ολοκληρωμένες προτάσεις στην Πολιτεία για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ομιλία του στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών για το 2019.
Μιλώντας για τα πεπραγμένα της φετινής χρονιάς, ο κ. Μίχαλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις δράσεις εξωστρέφειας που υλοποιεί το ΕΒΕΑ, αλλά και στη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
Ανέφερε ενδεικτικά ότι το ΕΒΕΑ αναδείχθηκε πρωταθλητής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την έκθεση της World Bank “Doing Business 2020” για την άμεση ίδρυση επιχειρήσεων, που οφείλεται στην άριστη λειτουργία της Υπηρεσίας Μιας Στάσης του ΕΒΕΑ.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, από το 2018 μέχρι σήμερα, η Υπηρεσία Μιας Στάσης του ΕΒΕΑ έχει μειώσει το χρόνο σύστασης μιας επιχείρησης με το νέο online σύστημα, σε λιγότερο από 8 λεπτά.
Επίσης, ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι τα Επιμελητήρια, συμβάλλοντας αποφασιστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΓΕΜΗ, διαθέτουν δωρεάν 270.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές στις επιχειρήσεις της χώρας μέσω της ΚΕΕ.
Ταυτόχρονα, μέσω της δράσης «Αναβάθμιση Ψηφιακών Δεξιοτήτων Εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα», 15.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα εξοικειωθούν στην τεχνολογική εξέλιξη και σε νέες δεξιότητες.
Επίσης, το e-ΓΕΜΗ θα δώσει τη δυνατότητα κατάθεσης ηλεκτρονικά των ισολογισμών των επιχειρήσεων σε ψηφιακή μορφή με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
Έχοντας πάντα στην πρώτη γραμμή τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, το ΕΒΕΑ υλοποιεί προγράμματα κατάρτισης και ενίσχυσης που αποτελούν, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος, «ηθικό κέρδος» για τα Επιμελητήρια, για τα οφέλη που αποκομίζουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις – μέλη των Επιμελητηρίων, από τις δράσεις αυτές.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μίχαλος και για τη συμβολή της Επιμελητηριακής Κοινότητας στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, με τις εμπεριστατωμένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί και εν πολλοίς έγιναν αποδεκτές από την Πολιτεία, στους τομείς της επιχειρηματικής χωροθεσίας, στα επιχειρηματικά πάρκα, στις βελτιώσεις στις στρατηγικές επενδύσεις και στις δημόσιες συμβάσεις.
Τέλος, αναφερόμενος στο ρόλο των Επιμελητηρίων ως Συμβούλου της Πολιτείας, υπενθύμισε στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προς την κυβέρνηση και αφορούν:
– Στη φορολογική μεταρρύθμιση με επιμέρους μελέτες ποσοτικών, ωφελειών και επιπτώσεων στο κοινωνικό σύνολο
– Στην ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πρόταση για το ασφαλιστικό
– Στις στοχευμένες παρεμβάσεις στο μείζον ζήτημα της πάταξης του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου
– Στην πρόταση για τις ρυθμίσεις που απαιτούνται στο σκέλος των διαδηλώσεων και πορειών στις μεγάλες πόλεις
– Στις παρεμβάσεις που πρέπει να υπάρξουν για την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζικών ιδρυμάτων με στόχο να εξυγιανθούν και να λειτουργήσουν προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της εθνικής μας οικονομίας
Ακόμη ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΕΒΕΑ για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων βιώσιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας με στόχο την αντιμετώπιση τόσο του brain drain, όσο και του brain waste που συνιστούν τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση στην προσπάθεια για μια νέα υγιή επιχειρηματικότητα μετά τα χρόνια της κρίσης.
«Ως ΕΒΕΑ αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Υπηρετώντας αυτό το στόχο, το Επιμελητήριό μας έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δομών και υπηρεσιών, όπως είναι η Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων και το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων του ΕΒΕΑ. Επιπλέον, από κοινού με την Περιφέρεια έχουμε θεσμοθετήσει και διοργανώνουμε τα βραβεία Athens Startup Awards, το Athens Innovation Festival και συμμετέχουμε σε διεθνή eventsκαινοτομίας», κατέληξε ο κ. Μίχαλος.