Μη κατοικήσιμα τουλάχιστον 120 κτίρια στη Ζάκυνθο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ελέγχων των κτιρίων που επλήγησαν από τον μεγάλο σεισμό της 26ης Οκτωβρίου των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ζακύνθου και της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ο αριθμός των κτιρίων που χαρακτηρίστηκαν ως μη κατοικήσιμα ήταν 120 από τα 250 που έχουν εξεταστεί. Ο έλεγχος έχει ξεκινήσει από το απόγευμα της Παρασκευής που έγινε ο σεισμός και τα κλιμάκια αποτελούνται από μηχανικούς και αρχιτέκτονες της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΔΑΕΦΚ).

Ο αριθμός των κτισμάτων που έχουν υποστεί ζημιές είναι μεγάλος και σύμφωνα με πληροφορίες τα πιο σοβαρά προβλήματα έχουν εντοπιστεί σε κτίρια στις περιοχές Καλαμάκι, Λαγανάς, Λιθακιά, Κερί, Μαχαιράδο, Λαγοπόδο.

Στο μεταξύ, δύο σεισμικές δονήσεις, μεγέθους κατά σειρά 4,4 και 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κατέγραψαν οι σεισμογράφοι στο Ιόνιο πέλαγος με διαφορά επτά λεπτών (στις 05:04 και στις 05:11 αντίστοιχα), σύμφωνα με ανακοινώσεις που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στην περιοχή αυτή.

Στην πρώτη δόνηση, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 78 χιλιόμετρα νότια της Ζακύνθου, ή 298 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας, ενώ στη δεύτερη, το επίκεντρο βρισκόταν 59 χλμ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 299 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Δεν δόθηκε κάποια εκτίμηση για το εστιακό βάθος των δύο σεισμών, ο δεύτερος από τους οποίους χαρακτηρίζεται «ισχυρός».

Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρι στιγμής.

Η Ζάκυνθος δοκιμάστηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή 26η Οκτωβρίου από ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία πάντως προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές. Έκτοτε, η σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη στο Ιόνιο.


Exit mobile version