Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι διεθνείς επενδυτές λόγω της πολιτικής αστάθειας στη χώρα μας σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη.
Αυτό δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε με τον διευθύνοντα σύμβουλος του «Enterprise Greece» Στέφανο Ησαΐα για την παρουσίαση του «Επιχειρησιακού Προγράμματος του Enterprise Greece για το 2015».
Ο υφυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει “πάγωμα” στις αγορές, τις τελευταίες μέρες, σχετικά με το ενδεχόμενο επενδύσεων στη χώρα. Η τάση αυτή διακρίνεται και στην εικόνα του χρηματιστηρίου και στα ομόλογα ελληνικού δημοσίου», όπως ανέφερε. Ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει ότι οι επενδυτές δεν έχουν σταματήσει να επικοινωνούν, αν και, δεν λαμβάνουν οριστικές αποφάσεις και κρατούν στάση αναμονής, όπως σημείωσε.
Ο υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι το 2013 οι καθαρές εισροές των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα αυξήθηκαν κατά 43%, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι, όπως είπε, και τα στοιχεία του εννεαμήνου καθώς επιβεβαιώνουν ότι, όπως είπε «είμαστε σε ανοδική τροχιά». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ρευστότητα θα είναι καλύτερη το 2015 διότι αποκαθίσταται η ροή από τις τράπεζες.
Από την πλευρά του ο κ. Ησαΐας ανακοίνωσε ότι χθες εντάχθηκε μία ακόμη επένδυση στο fast track, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένονται ακόμη δύο νέες εντάξεις. Από την πλευρά του ο κ. Ησαΐας ανέφερε, σε ότι αφορά στις στρατηγικές επενδύσεις, ότι το Σεπτέμβριος 2012 ήταν 10 ενταγμένα έργα από τον κλάδο της ενέργειας (ΑΠΕ) και μεταλλουργίας και από το Σεπτέμβριο 2012 μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 υπέβαλλαν αίτηση: 6 έργα απορρίφθηκαν 3 έργα και απεντάχθηκαν 3 έργα.
Τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν 10 ενταγμένα έργα εκ των οποίων ένα από τον κλάδο της μεταλλουργίας, 5 ΑΠΕ, 3 από τον κλάδο του τουρισμού και 1 λιανικού εμπορίου-πολυκαταστημάτων.
Ο κ. Ησαΐας ανέφερε ότι στο Διαμεσολαβητή του Επενδυτή υποβλήθηκαν συνολικά 245 αιτήματα επενδυτών, εκ των οποίων τα 177 επιλύθηκαν, ενώ 68 βρίσκονται σε εξέλιξη.
Από τις 177 επιλυθείσες υποθέσεις, 128 είχαν θετική για τον επενδυτή έκβαση (ποσοστό 73%), ενώ 49 αρνητική (ποσοστό 27%) και η πλειοψηφία των υποθέσεων αφορά στον κλάδο του τουρισμού και της ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας, ενώ ακολουθούν ο κλάδος της παραγωγής ενέργειας, των τροφίμων, της τεχνολογίας και του εμπορίου.