Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή για τα Πανεπιστήμια – ΒΙΝΤΕΟ

Σε κόντρα υψηλών τόνων μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή κατά τη διάρκεια της επίκαιρης ερώτησης του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα πανεπιστήμια.

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι “αν τα πανεπιστήμια θέλουν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο προστασίας τους, είμαστε εδώ να το συζητήσουμε. Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, τα πανεπιστήμια θα έχουν την προστασία που έχει ο δημόσιος χώρος. Το αίσχος που πάει να επικρατήσει, θα τελειώσει. Η γνώση θα προστατεύεται” και πρόσθεσε ότι στην “Ελλάδα του κ. Τσίπρα, ο μόνος χώρος που δεν μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα την άποψή σου είναι το Πανεπιστήμιο”.

“Με τη ΝΔ τα ανώτατα ιδρύματα θα καθαρίσουν από συμμορίες, εμπόρους ναρκωτικών και κάθε λογής τραμπούκους. Δεν θα υπάρξει χώρος για κατάληψη από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία. Όσοι σήμερα ασχημονούν στα πανεπιστήμια θα πεταχτούν έξω. Το άσυλο θα καταργηθεί” ανέφερε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

“Φαίνεται ότι αναθέτετε τον ρόλο της Αστυνομίας στο “ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα”. Για να καταλάβω: ανοίξατε τις πόρτες του πανεπιστημίου στην ανομία και ζητάτε από τους φοιτητές να την αντιμετωπίσουν με αυτοδικία, προκείμενου να διαφυλαχθεί τάχα το άσυλο;” αναρωτήθηκε.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα επειδή, απλούστατα, δεν θέλει. Προκύπτει αβίαστα από το αχαρακτήριστο πόρισμα Παρασκευόπουλου. Εκεί που ως λύση προτείνεται να απομακρυνθούν τα ΑΤΜ για να μην τα ζηλεύουν οι κλέφτες” σημείωσε.

“Την σημερινή ερώτηση την συνυπογράφουν άτυπα και 1.500 φοιτητές που σε επιστολή τους αναφέρουν: «Φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε σε πολλές περιοχές του πανεπιστημίου, που τείνει να μετατραπεί σε γκέτο, ειδικά μετά τη δύση του ηλίου.” Σε αυτούς πρέπει να απαντήσετε κ. Τσίπρα. Αυτό που άλλοτε λέγαμε «Πανεπιστημιακό Άσυλο» έχει καταλυθεί από τους γνωστούς-άγνωστους τραμπούκους. Έγινε «Παραβατικό Άσυλο». Η διακίνηση ιδεών και η γνώση διώκονται μέσα στον φυσικό τους χώρο” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Έδειξε μάλιστα φωτογραφίες από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να δείξει την “κατάντια” των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη βία και την ανομία. Δεν είναι η δουλειά των παιδιών που σπουδάζουν να συγκρούονται με τους ντίλερς των ναρκωτικών, προκειμένου να προστατεύσουν το άσυλο από τις παρεμβάσεις της αστυνομίας».

Για την δική του στάση είπε ότι αν τα Πανεπιστήμια θελήσουν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο προστασίας και περιφρούρησης θα το συζητήσω. Μέχρι τότε θα εφαρμόζεται και στα Πανεπιστήμια η κοινή ποινική νομοθεσία, θα προστατεύεται η έρευνα, η γνώση και η ακαδημαϊκή ελευθερία, το δημόσιο Πανεπιστήμιο θα ορθώσει το ανάστημά του και θα λειτουργεί με ελευθερία, δημιουργικότητα και αξιοκρατία. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του δήλωσε ότι καμία ανομία δεν υπάρχει στην Ελλάδα και έκανε λόγο για ψεύδη από την αντιπολίτευση και για δημιουργία κλίματος που δεν είναι αληθινό και δυσφημεί την χώρα.

Αρχικά απάντησε στο κ. Μητσοτάκη στα περί καθυστέρησης της άφιξής του στην αίθουσα του κοινοβουλίου λέγοντας ότι είναι ίσως ο μόνος Πρωθυπουργός με εξαίρεση ίσως τον Γιώργο Παπανδρέου, που δεν έχει αρνηθεί να απαντήσει σε ερώτηση πολιτικών αρχηγών.

Σε αντίθεση-όπως είπε με τον προκάτοχό του Αντώνη Σαμαρά που δεν είχε απαντήσει ποτέ σε ερώτηση πολιτικών αρχηγών, ανέφερε ο Πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι πολιτεύεται με ψεύτικα στοιχεία και καταστροφολογία παντού, αποδεικνύοντας “βαθύ μίσος για τη δημόσια σφαίρα”.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι “άδικο για τη χώρα, ιδίως σε μία περίοδο που τον τόπο μας επιλέγουν εκατομμύρια τουρίστες ως τουριστικό προορισμό” να δίνεται η εικόνα ότι υπάρχει γενικευμένη κατάσταση βίας και ανομίας “θαρρείς και ζούμε στην πόλη του Γκόθαμ Σίτι, του Μπάτμαν”.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι “όλα τα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης τα κρούσματα είναι μειωμένα και δεύτερον, το βασικό σας επιχείρημα ότι ο νόμος απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας είναι ψευδές”.

Ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα. Αυτεπάγγελτα μπορεί να επέμβει η αστυνομία, αρκεί να κληθεί, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πυκνώνουν τα φαινόμενα βίας από την άκρα δεξιά, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, τους δολοφόνους του Φύσσα και τους αυτόκλητους που στάθηκαν μπροστά στην πόρτα του Πολυτεχνείου για να εμποδίσουν αυτούς που αγωνίστηκαν.

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Πρόεδρο της ΝΔ ότι για να ψηφοθηρήσει δημιουργεί μια αρνητική εικόνα για τα πανεπιστήμια της χώρας μας επιλέγοντας μια ατζέντα περί ανομίας.

Εμείς δουλεύουμε χωρίς κραυγές για το καλύτερο αποτέλεσμα. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που δήλωσε δημοσίως ότι υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας και πως η αντιμετώπιση του είναι κάτι το εξαιρετικά σύνθετο. Γι’ αυτό με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας προχωρήσαμε στη μελέτη του προβλήματος, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για “υποκρισία” που αφορά το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, σημειώνοντας: “Έχετε στοχοποιήσει τον κ. Παρασκευόπουλο, προκειμένου να αναδείξετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με την παραβατικότητα”.

“Το πόρισμα της Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα Πανεπιστήμια, περιλαμβάνει πολύ σοβαρές προτάσεις τις οποίες και για να διαφωνήσει κανείς πρέπει πρώτα να τις διαβάσει” υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΝΔ ανέφερε: “Εσείς, προφανώς, κύριε Μητσοτάκη, δεν κάνατε ούτε αυτό”.

Το πόρισμα, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, πρότεινε τη δημιουργία σε κάθε Πανεπιστήμιο ενός δικτύου ανθρώπων, στο οποίο να μετέχουν εκπρόσωποι όλων των άμεσα ή έμμεσα υπευθύνων φορέων (Πρυτάνεις, Εισαγγελέας, Αστυνομία, φοιτητές) για να φροντίζει μέσα στη διάρκεια όλης της χρονιάς -και όχι μόνο όταν προκύπτει πρόβλημα- για τα ζητήματα του ασύλου.

Το πόρισμα στάλθηκε στις Συγκλήτους και στις φοιτητικές παρατάξεις μαζί με τις νεολαίες των κομμάτων. Η ΟΝΝΕΔ λίγα λεπτά από τότε που το πήρε πρόλαβε και έστειλε απάντηση που έλεγε ότι είναι φαιδρό. Ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε ένα tweet ότι είναι “κατάπτυστο”. Αυτός είναι ο διάλογος που λέτε ότι επιδιώκετε;, διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.


Σκληρή επίθεση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με ερωτήματα γιατί ανέχεται την βία και ανομία στα πανεπιστήμια, εξαπέλυσε στην δευτερολογία του στην Βουλή, ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μήπως η προκλητική ανοχή στα διάφορα γκρουπούσκουλα είναι προετοιμασία για το τι μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα, όταν υπάρξει μία αλλαγή που όλα δείχνουν ότι θα έλθει, να ξεχυθούν στους δρόμους και να κάψουν την Αθήνα, διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θυμόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%, τότε που έκλεινε το μάτι σε αυτούς που το 2008 έκαιγαν την Αθήνα. Την παραβατικότητα αυτού του είδους την έχουμε πληρώσει με αίμα και δεν πρόκειται να την ανεχθούμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας στην πρωτολογία του Πρωθυπουργού, σημείωσε: «Είτε δεν αντιλαμβάνεστε τι γίνεται στη χώρα, είτε επιλέξατε να μην ακούτε τι σας είπα. Δεν είπα ότι τα φαινόμενα βίας και ανομίας είναι καινούρια, σας κατηγόρησα ότι με τη δική σας συνειδητή ανοχή τα φαινόμενα βίας και ανομίας έχουν εκτραχυνθεί επί των ημερών σας».

Συνεχίζοντας, ρώτησε τον Πρωθυπουργό: «Θεωρείτε λογικό, εντός του πανεπιστημίου, να υπάρχει μία συλλογικότητα που στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της ένοπλης βίας, πρέπει ή δεν πρέπει να παρεμβαίνει το κράτος όταν υπάρχει κατάληψη δημόσιου χώρου; Είναι εναρμονισμένο με τη δική σας λογική για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα κράτος δικαίου; Υπάρχει πανεπιστήμιο σήμερα στην Ευρώπη που να παρουσιάζει την εικόνα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου; Είστε σοβαρός κ. Τσίπρα; Έχετε περπατήσει στην Πατησίων;».

Απαντώντας και στην τοποθέτηση Τσίπρα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είπε ότι το μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα σήμερα να προσφέρει ίση αντιμετώπιση σε όλους τους φοιτητές, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάσταση και πρόσθεσε: «με την εμμονή σας απαγορεύετε στην Ελλάδα να γίνει το ίδιο. Είστε υποκριτές, αναχρονιστές, κολλημένοι στον Μεσαίωνα».

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε: «με την αλαζονική σας τοποθέτηση σήμερα κ. Τσίπρα περιφρονήσατε τους καθηγητές και τους φοιτητές που εκφράζουν την αγωνία τους για αυτά που συμβαίνουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο και βοηθήσατε να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτε από εσάς».

Τέλος, ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού την επόμενη Παρασκευή και για τα ζητήματα του προσφυγικού και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τη μεθεπόμενη.

Ο λόγος για τον οποίο στοχοποιείτε τα δημόσια πανεπιστήμια είναι ότι έχετε μια ιδεοληψία σε σχέση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, κατά τη διάρκεια της επίκαιρης ερώτησης του προέδρου της ΝΔ, για την ανομία στα πανεπιστήμια.

Η τροποποίηση του νόμου για το άσυλο τον έχει κάνει πιο λειτουργικό από το παρελθόν, όπου υπήρχε μια δυσλειτουργία και τότε κάηκε το Πολυτεχνείο. Δεν κάηκε επί των ημερών μας, τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Το δημόσιο πανεπιστήμιο από την περίοδο που γεννήθηκε είναι αυτόνομο και οφείλει να είναι ένας χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Εάν αυτές οι ιδέες οδηγούν σε εγκλήματα ναι τότε οφείλει η κυβέρνηση να παρέμβει.

Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δημιουργήθηκε αιώνες πριν. Η γνώση είναι ζωντανός οργανισμός και η πρόσβαση στη γνώση πρέπει να είναι καθολική, ανεξαρτήτως καταγωγής ή ταξικής θέσης. Αντιλαμβάνεστε το καθολικό δικαίωμα πρόσβαση της γνώσης ως ισοπέδωση, αλλά εμείς υποστηρίζουμε ένα σύστημα που θα γεννά άριστους και άξιους ανεξάρτητα από την ταξική θέση και την προέλευση του καθενός.

Θέλετε υποταγή των Πανεπιστημίων στην αγορά και η αγορά να ορίζει τον προσανατολισμό της έρευνας, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Αν η αγορά ορίζει την παρεχόμενη γνώση και η εκπαίδευση γίνεται αναλώσιμο εμπόρευμα, η κοινωνία καταρρέει. Η γνώση είναι αυταξία και όσο περισσότεροι είναι μορφωμένοι τόσο καλύτερο για την κοινωνική πρόοδο.

Οι δικές μας μελέτες – από πλευράς Υπουργείου Παιδείας – καταλήγουν στο ότι ένα μικρό αλλά σοβαρό πανεπιστημιακό ίδρυμα, θα πρέπει να χρεώνει τουλάχιστον 10.000 ευρώ δίδακτρα ανά φοιτητή κατ’ έτος, χωρίς πρόβλεψη για υποτροφίες. Το κόστος εγκαταστάσεων, υποδομών, εργαστηρίων κτλ που απαιτούν ένα αρχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 50.000.000 ευρώ και 10.000 ευρώ ετησίως για κάθε φοιτητή. Συζητάμε είτε για φανταστικά σενάρια είτε για αρπαχτές κάποιων, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: στην Ευρώπη – με εξαίρεση τις χώρες που είχαν σοσιαλιστικά καθεστώτα- μέχρι το 1989 -γιατί μετά έγινε μπάστε χίλιοι αλέστε- τα πανεπιστήμια είναι σχεδόν αποκλειστικά δημόσια με διαφοροποιημένα καθεστώτα χρηματοδότησης. “Ποιο παράδειγμα ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην Ευρώπη είναι υψηλού επιπέδου;” διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.

Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο. Έχουμε επιχειρήματα, εναλλακτικό σχέδιο και όραμα για την αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, κ. Μητσοτάκη προκάλεσε το 2014 την απόλυση 1.600 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ προκαλώντας την υποβάθμιση των Πανεπιστημίων, ανέφερε, ακόμα, ο κ. Τσίπρας.


Πηγή: enikos.gr

Exit mobile version