Μετωπική Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή – Άγρια κόντρα για άσυλο, Πικραμμένο και Θάνου – ΒΙΝΤΕΟ

Άγρια αντιπαράθεση είχαν στην Ολομέλεια ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση για το διϋπουργικό νομοσχέδιο. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή τόσο το Πανεπιστημιακό άσυλο όσο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη Βασιλική Θάνου, αλλά ακόμη και τις σπουδές τους.

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος ειδικά στο πανεπιστημιακό άσυλο, υπογράμμισε: “Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα”.

Φέρνοντας το παράδειγμα ενός φοιτητή, είπε ότι αυτός θα δει τη γραμματεία να είναι κλειστή γιατί οι υπάλληλοι φοβήθηκαν, το εργαστήριο να έχει βάλει λουκέτο, οι τοίχοι να είναι βρόμικοι και με γκράφιτι και μαθήματα να αναβάλλονται λόγω καταλήψεων αιθουσών από ποικιλώνυμες οργανώσεις και μολότοφ στα υπόγεια.

Μπορεί να πάρει πτυχίο, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, αλλά θα έχει συμβιβαστεί με μια πραγματικότητα. “Αν πάει για μεταπτυχιακό, τότε θα δει ότι όλα λειτουργούν και θα αντιληφθεί ότι ο περιθωριακός είναι εξαίρεση στο εξωτερικό. Η σύγκριση θα είναι συντριπτική γιατί η αταξία του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου το πήγε τελικά πίσω. Δεν είναι ανάγκη τα παιδιά μας να βιώνουν μια πολυετή αυταπάτη για να διαπιστώνουν πως όλα είναι αλλιώς”, είπε.

Στη συνέχεια, διεμήνυσε πως “δεν είναι καταδικασμένα τα ελληνικά πανεπιστήμια και η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της. Θέλουμε τα ΑΕΙ να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας δίχως φόβο” για να προσθέσει ότι “σήμερα πρέπει να μιλάμε για την αποκατάσταση του ασύλου με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση”.

“Δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές πρακτικές μαφιόζων και πολιτικών μπράβων”, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια αλλά να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τους φοιτητές. Όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και λογοδοτούν σε αυτή”, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε πως όσοι φοράνε κουκούλες υπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα.

Συνέχισε, δε, επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για “ανοχή στην παραβατικότητα”. “Επί δικών σας ημερών (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ) παραδόθηκε η δημόσια ζωή σε αυτούς που έκαιγαν” είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ “εκπροσωπεί την οπισθοδρόμηση, ενώ εμείς διεκδικούμε με πείσμα την πραγματική πρόοδο”.

Τσίπρας: Ιδεολογική εμμονή της ΝΔ για το πανεπιστημιακό άσυλο – Τι απάντησε για τη Θάνου

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής επί του διυπουργικού νομοσχεδίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για “ιδεολογική εμμονή”.

“Η ιδεολογική εμμονή σας αφορά το ίδιο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στην πατρίδα μας”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: “Η εμμονή σας εκκινεί αφενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο και την μεροληψία σας υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και αφετέρου από την αποστροφή σας σε ό,τι διαχρονικά συμβολίζει σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση για “υπερδεξιά ιδεολογία” και πρόσθεσε ότι οι πιο ακραίοι εκφραστές, ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης, έχουν μιλήσει ευθέως για την ανάγκη να σταματήσει η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στον τόπο. Άρα και με ό,τι συμβολίζει ή αναπαράγει διαχρονικά και ιστορικά την ηγεμονία αυτή και κατ’ εσάς και με το Δημόσιο πανεπιστήμιο”.

Σημείωσε, επίσης, ότι αποκρύπτεται πως στο νόμο που ισχύει σήμερα “προβλέπεται ρητά ότι η Αστυνομία επεμβαίνει όταν διαπράττεται κακούργημα ή πράξεις κατά της ζωής μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους” και τόνισε: “Μέσα από αυτή την ιδεολογική εμμονή σας ενέχει ο κίνδυνος να μετατραπούν μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές σε εστίες έντασης”.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι διατηρεί την ίδια στάση απέναντι στην παιδεία διαχρονικά που στοχεύει στη “σταδιακή ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του δημοσίου πανεπιστημίου, υποβάθμιση της μέριμνας, απαξίωση της έρευνας, αύξηση του κόστους φοίτησης, κατάργηση του άρθρου 16 και φυσικά κατάργηση του ασύλου. Αυτό είναι το μεγάλο σας όραμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στην απόφαση της κατάργησης της ίδρυσης της Νομικής Σχολής της Πάτρας που ελήφθη από το υπουργείο Παιδείας, αναρωτήθηκε αν η απόφαση είναι πολιτική και σημείωσε ότι “θα οδηγήσει κι άλλους νέους μας στο εξωτερικό”.

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο σε ό,τι αφορά την έρευνα και πρόσθεσε ότι η μεταφορά της έρευνας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης την “ακρωτηριάζει” και την “αποδυναμώνει”.

Για τη Β. Θάνου

Αναφερόμενος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Βασιλική Θάνου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι “προσπαθείτε να επιβάλλετε αντιδημοκρατικές διατάξεις με την ισχύ της πλειοψηφίας”. “Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι ο ασφυκτικός έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού” τόνισε και επισήμανε ότι το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής αντιβαίνει το ενωσιακό δίκαιο και κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας.

“Αν εφαρμοστεί αυτό το οποίο θα ψηφίσετε θα υπάρχει ζήτημα διακοπής της θητείας της επιτροπής. Αυτό συνεπάγεται κίνδυνο ματαίωσης και σε κάθε περίπτωση, μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση σοβαρών υποθέσεων τεράστιου οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, για κάποιες εκ των οποίων μάλιστα επίκειται η έκδοση αποφάσεων. Μήπως αυτό επιχειρείτε;”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναρωτήθηκε επίσης αν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην επιλογή τού διοικητή της ΕΥΠ, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην αντιπολίτευση σχετικά με το βιογραφικό του. “Σε ζητήματα ευαίσθητα για τη δημοκρατία για τους θεσμούς να επιδείξετε σοβαρότητα. Ξεκινάτε πολύ άσχημα” σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις αλλαγές στη νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει ‘από την πίσω πόρτα την πρωτοκαθεδρία του ενός”. “Έρχεστε σήμερα πριν καν εφαρμοστεί ένας νόμος και τον αλλάζετε”, σημείωσε.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι φέρνει φωτογραφική διάταξη για τη θέση αντιδημάρχου, σύμφωνα με την οποία μπορεί ο αντιδήμαρχος να προέρχεται από άλλη παράταξη ενώ ο αντιπεριφερειάρχης όχι. “Φέρνετε ένα ψευτοδίλημμα: κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία- εμείς σας λέμε ότι η δημοκρατία είναι το κρίσιμο”.

Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα για τις σπουδές και τα πτυχία τους

Ακολούθησε κόντρα ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επίκεντρο τις σπουδές που έχουν κάνει.

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για το Πανεπιστημιακό άσυλο και έλεγε ότι εκείνος αποφοίτησε από ελληνικό Πανεπιστήμιο ενώ “ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει δώσει εξετάσεις και πήγε απευθείας σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού”, από τα έδρανα της ΝΔ ακούστηκε κάτι περί των σπουδών του κ. Τσίπρα και μετεγγραφής από τη Βουλγαρία.

Ο κ. Τσίπρας σταμάτησε την ομιλία του και είπε: “Τι είπατε; Αναπαράγετε fake news. Αν βάλετε στο google “Τσίπρας” θα σας βγάλει μεταγραφή από τη Βουλγαρία. Αναπαράγετε άθλια fake news. Είχα την τιμή να μπω στο Πανεπιστήμιο, στο ΕΜΠ, ένα από τα καλύτερα της χώρας, της Ευρώπης και του κόσμου, με πανελλαδικές εξετάσεις. Σταματήστε λοιπόν να αναπαράγετε αθλιότητες!»

Δείτε τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας:

H απάντηση Μητσοτάκη

«Επειδή μου ασκήσατε μία κριτική ποια είναι η επαφή μου με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Για άλλη μία φορά πιαστήκατε αδιάβαστος. Και έδωσα πανελλήνιες και πέρασα στο Πολιτικό της Νομικής, παρότι δεν είχα καμία πρόθεση να σπουδάσω στην Ελλάδα. Αλλά πέρασα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Για άλλη μία φορά πιαστήκατε αδιάβαστος κ. Τσίπρα.», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στην επίθεση που δέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις σπουδές του.

Δείτε το βίντεο:

Νέα ένταση με επίκεντρο τον Π. Πικραμμένο – Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Έχετε το θάρρος να του πείτε συγγνώμη, αντί να χασκογελάτε;

Ένταση υπήρξε λίγο αργότερα και ακολούθησε σκληρή κόντρα όταν ο Αλέξης Τσίπραςαναφέρθηκε στον Παναγιώτη Πικραμμένο, με αφορμή το ζήτημα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Βασιλικής Θάνου.

“Προσπαθείτε να επιβάλετε με τη λογική της ισχύος της πλειοψηφίας διατάξεις που είναι αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην επίμαχη διάταξη και έκανε λόγο για υποκριτική στάση για τα περί κομματικοποίησης, “ότι σας έπιασε τώρα ο πόνος”. Επιμένετε ότι η κ. Θάνου είναι μία κομματική επιλογή διότι διετέλεσε στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού, για τις άλλες, δεν έχετε κανένα πρόβλημα, είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: “Δηλαδή ο κ. Πικραμμένος, ο αντιπρόεδρος σήμερα, που διατέλεσε στο νομικό γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δεν θα έπρεπε να εκλεγεί πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εκτός κι αν το ΣτΕ είναι ένας θεσμός που δεν είναι τόσο σημαντικός όσο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Παίρνοντας τον λόγο επί προσωπικού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι “προσπαθείτε να συγκρίνετε πράγματα που δεν μπορούν να συγκριθούν, ο κόσμος το έχει καταλάβει” για να προσθέσει ότι σε αυτή την περίπτωση “ισχύει η παροιμία τι σχέση ο φάντης με το ρετσινόλαδο”.

“Εγώ κ. Τσίπρα πήγα στο γραφείο του αείμνηστου Μητσοτάκη το 1991 μετά από ερώτημα που έγινε από το τότε υπουργικό συμβούλιο και η επιλογή ήταν του δικαστικού συμβουλίου του ΣτΕ. Αυτοί με επέλεξαν. Έγινα πρόεδρος του ΣτΕ το 2009, μετά από 19 χρόνια περίπου. Κι αν σήμερα βρίσκομαι εδώ, είναι γιατί εσείς με φέρατε εδώ κάνοντάς με πολιτικό πρόσωπο εκόντα άκοντα. Δεν είχα εγώ τη βούληση να γίνω πολιτικό πρόσωπο, αλλά με φέρατε, τι να κάνουμε”, κατέληξε.

Μητσοτάκης: Σπιλώνετε ανθρώπους και δεν ζητάτε ούτε συγγνώμη

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στα όσα νωρίτερα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. “Η προσωπική ιστορία του κ. Πικραμμένου και το πώς βρέθηκε το 1991 να υπηρετεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού, τη γνωρίζετε πολύ καλά”, είπε.

“Επιλέξατε άλλη μια φορά να αφήσετε υπονοούμενα κατά συγκεκριμένων προσώπων για να πάρετε την απάντηση που σας άξιζε. Είναι ακριβώς η ίδια συμπεριφορά που υιοθετείτε συστηματικά. Να σπιλώνετε ανθρώπους και στη συνέχεια όταν δικαιώνονται, να εξαφανίζεστε και να μην ζητάτε ούτε μια συγγνώμη”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε λέγοντας: “Τον κ. Πικραμμένο τον σπιλώσατε επανειλημμένως από αυτό το βήμα. Τα μέσα που υποτίθεται ότι σας πολεμούσαν κατά τη διάρκεια της τετραετίας τον κρέμασαν στα μανταλάκια. Τα θυμάστε τα πρωτοσέλιδα για την περίπτωση της Novartis; Τώρα που δικαιώθηκε έχετε το θάρρος να σηκωθείτε εσείς προσωπικά να πείτε σε αυτόν τον άνθρωπο συγγνώμη που σας διέσυρα με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο, αντί να κάθεστε να χασκογελάτε στα βουλευτικά έδρανα;”.

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Όταν δείτε την πρότασή μας για την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα καταλάβετε τι σημαίνει ακομμάτιστη επιλογή

Κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: “Θα έχω επικοινωνία με την κυρία Βεστάγκερ και θα της εξηγήσω αναλυτικά πώς οι επιλογές σας παραβίασαν βάναυσα την ευρωπαϊκής σας υποχρέωση να αποκομματικοποιήσετε την επιτροπή ανταγωνισμού. Θα της μιλήσω για το ποιόν της κυρίας Θάνου που έσπευσε μια μέρα μετά να διοριστεί σύμβουλος του πρωθυπουργού και να πάρει πίσω αυτά που έλεγε ότι οι δικαστές δεν πρέπει να υπηρετούν σε ανεξάρτητες αρχές παίρνοντας παχυλούς μισθούς. Θα της μιλήσω βέβαια και για υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού” τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του στη Βουλή.

“Η διάταξη αυτή θα περάσει όσο και να φωνάζετε και η κ. Θάνου ό,τι και να λέει δεν θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος της επιτροπής. Λυπάμαι που στεναχώρησα την καλή σας φίλη αλλά αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον. Όταν δείτε την επιλογή μας για την ηγεσία της επιτροπής Ανταγωνισμού, τότε θα αντιληφθείτε τι σημαίνει πραγματικά ακομμάτιστη επιλογή σε μια τόσο κρίσιμη ανεξάρτητη αρχή. Λίγο υπομονή” υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το άσυλο

“Η επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί μια προοδευτική πολιτική. Το να μπορεί ένας φοιτητής να φοιτά στο ελληνικό πανεπιστήμιο δεν είναι ούτε δεξιό ούτε αριστερό. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχουν πολλές νησίδες αριστείας. Εξαιρετικοί καθηγητές , εξαιρετικοί ερευνητές πολλοί πρόθυμοι φοιτητές που αγωνίζονται σε δύσκολες συνθήκες να μπορέσουν να διακριθούν. Κι αυτό που αποτελεί εξαίρεση εμείς θέλουμε να το κάνουμε κανόνα. Έχουμε κάποιες διακρίσεις αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με τη διεθνή κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων” είπε ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή.

Αν αναβαθμίστηκε το ελληνικό πανεπιστήμιο, σίγουρα δεν οφείλεται σε ό,τι έγινε τα τελευταία 4 χρόνια, με τον υπουργό που έλεγε ότι η αριστεία είναι ρετσινιά. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα επιφανών καθηγητών που επέστρεψαν από το εξωτερικό αλλά έφυγαν πάλι γιατί δεν άντεξαν το πόλεμο που δέχτηκαν, κυρίως από την δική σας παράταξη, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε :Οι ομάδες των μπαχαλάκηδων που εσείς υπερασπίζεστε πάνε και πλακώνουν στο ξύλο όποιον θέλουν με τον οποίο διαφωνούν.

“Μας κατηγορήσατε ότι νομοθετούμε με σπουδή. Συνηθίστε σε γρήγορους ρυθμούς νομοθέτησης. Οι εποχές της ραστώνης και της χαλαρότητας ανήκουν στο παρελθόν. Θα σας κουράζουμε λίγο παραπάνω, ίσως ως αντιπολίτευση θα θέλατε να ξεκουραστείτε λίγο, θα σας κουράζουμε λίγο παραπάνω να είστε εδώ στη βουλή να μας ελέγχετε από τον ρόλο που σας έχει κατατάξει ο λαός”, επεσήμανε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος, για το θέμα της ΕΥΠ ο κ. Μητσοτάκης είπε: “Μην συγκρίνουμε βιογραφικά, δεν είναι τυπικό το ζήτημα. Αλλά ο κ. Ρουμπάτης, είχε πετύχει την αναγνώριση της ισοτιμίας του από τον ΔΟΑΤΑΠ όταν του αναθέσατε τα καθήκοντά του;”

Τσίπρας: Σας προκαλώ να συστήσετε εξεταστική επιτροπή για τη Novartis – Θα είναι το βατερλώ σας

Απευθυνόμενος, στη συνέχεια, στον Πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: “Εγώ σας προκαλώ να συστήσετε εξεταστική επιτροπή για τη Novartis, για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια όλα αυτά τα χρόνια. Τι συνέβη με το φάρμακο, τι συνέβη με την υπερκοστολόγηση”.

“Θα την πατήσετε, όπως την πατήσατε με το να στείλετε τον Πολάκη για μία υπόθεση που καταφανώς δεν είχε να κάνει με προσωπικές διενέξεις με τον κ. Στουρνάρα ή με τον κ. Πουλή, τον πολιτευτή σας που κατηγορείται και είναι στη Δικαιοσύνη για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος. Θα είναι το βατερλώ σας διότι όλος ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια για το τι έγινε τόσα χρόνια και με τη Novartis και με το ΚΕΕΛΠΝΟ και με όλα τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας”.

Απαντώντας στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο ο κ. Τσίπρας ανέφερε: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που πήρε τον λόγο. Να τον ευχαριστήσω διότι με την παρέμβαση του ουσιαστικά επιβεβαίωσε όλα όσα λέμε περί προσχηματικότητας κολλήματος για την κ. Θάνου. Αυτό το κάνατε με δύο τρόπους, ο πρώτος διότι αναφερθήκατε στη δική σας θητεία στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού, ουδέν μεμπτό, αλλά εφόσον ένας δικαστής έχει τη δυνατότητα να καταλαμβάνει αυτή τη θέση, τότε αυτό σημαίνει ότι αυτή η θέση δεν είναι μία θέση κομματικής επιλογής. Συνεπώς, ουδέν μεμπτό για τη κ. Θάνου επειδή κατείχε αυτή τη θέση. Το δεύτερο είναι ότι επί της ουσίας επιβεβαιώσατε ότι αυτό που σας προβληματίζει δεν είναι το αν κατέχει αυτή τη θέση έχοντας κομματική κρίση ή πολιτική κρίση, αλλά το τι έκανε όλο αυτό το διάστημα” και πρόσθεσε:

“Κύριε αντιπρόεδρε δεν είμαι εγώ η αιτία που είστε εδώ αλλά ότι υπάρχει ένας νόμος με τον οποίο όλοι διαφωνούμε και εμείς σπεύσαμε να τον αλλάξουμε στη Συνταγματική Αναθεώρηση, είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και όλων όσων έχουν διατελέσει υπουργοί ή πρωθυπουργοί. Η Δικαιοσύνη και οι εισαγγελείς Διαφθοράς έστειλαν την υπόθεση Novartis στη Βουλή και έστειλαν χωρίς να ελέγξουν όλα τα πρόσωπα τα οποία είχαν διατελέσει σε υπουργικές θέσεις”.

“Στο θέμα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι πράγματι ένα ευαίσθητο και κρίσιμο ζήτημα και δεν αποτελεί δική μου επιλογή να αντιπαρατιθέμεθα εδώ. Αυτό που δεν κατανοώ είναι για ποιο λόγο επιμένετε σε ένα λάθος. Διότι εδώ υπάρχει τυπικό και ουσιαστικό πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο που όλα τα προηγούμενα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις επέλεγαν για τη θέση αυτή ανθρώπους με γνωστή περπατησιά, γνωστή διαδρομή”, δήλωσε σχετικά με τον διοικητή της ΕΥΠ.

Δείτε το βίντεο:

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Κάθεστε δίπλα στον Πολάκη και αναφέρεστε στον νόμο περί ευθύνης υπουργών – Πόσο θράσος έχετε

Στην τριτολογία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε: “Ο κ. Πικραμμένος εστάλη στο πρωθυπουργικό γραφείο με απόφαση της Δικαιοσύνης. Η κ. Θάνου επιλέχθηκε προσωπικά από εσάς μια μέρα αφότου βγήκε στη σύνταξη. Υπάρχει μια διαφορά. Εξάλλου και η σχέση σας με την κ. Θάνου και ο τρόπος με τον οποίο είχε γίνει η επιλογή της για την προεδρία του Αρείου Πάγου γεννά ορισμένα ερωτήματα. Να σας φρεσκάρω λίγο τη μνήμη ότι την επιλέξατε στις 3 τα χαράματα μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα, παρακάμπτοντας την επετηρίδα πλήρως. Θα μπορούσα κι εγώ να ισχυριστώ ότι είναι μια βαθιά σχέση προσωπική που πηγαίνει πίσω αρκετά χρόνια”.

Και συνέχισε απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα: “Κάθεστε δίπλα στον κ. Πολάκη και αναφέρεστε στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Πόσο θράσος πρέπει να έχετε. Τον άθλιο αυτό νόμο, για τον οποίο έχουμε κάνει τόσες συζητήσεις ότι πρέπει να αλλάξει και έρχεται ο κ. Πολάκης να τον επικαλεστεί για να γλιτώσει την απόφαση της Βουλής για να αρθεί η ασυλία του. Πόση υποκρισία πια και για τους δύο σας αυτό;”

Τέλος, αναφερόμενος σε όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Novartis, τόνισε: “Για το ζήτημα της σκευωρίας, δεν κατηγορήσαμε ποτέ τους δικαστές για σκευωρία. Εσάς κατηγορήσαμε τα μπλέξατε. Η σκευωρία δεν ήταν δικαστική σκευωρία, πολιτική ήταν” .


Exit mobile version