Quantcast
«Μεταρρυθμιστής και δεν ψηφίζει ούτε μείωση του μπόνους;» - enikonomia.gr
share

«Μεταρρυθμιστής και δεν ψηφίζει ούτε μείωση του μπόνους;»

δημοσιεύτηκε:

Του Βασίλη Σκουρή


Ιδιαίτερα κρίσιμες για το παρόν και το μέλλον της χώρας θεωρούνται οι συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς και ιδίως με τον Πρόεδρο της ΝΔ, καθώς πέραν της διαμόρφωσης των κανόνων του πολιτικού παιχνιδιού με τον νέο εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, θα καθοριστεί και το πολιτικό κλίμα της περιόδου: Μέσα από τις συναντήσεις θα υπάρξει κλίμα πολιτικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ή η ακραία πόλωση που παρατηρείται τελευταία θα αυξηθεί περαιτέρω;

Το Μέγαρο Μαξίμου, μέσα από την πρωτοβουλία για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, πέραν αυτής καθεαυτής της διαμόρφωσης μιας νέας ατζέντας, δείχνει να έχει τρεις επιπλέον στόχους:

Πρώτον, να διασπάσει το μέτωπο της αντιπολίτευσης, που στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα εμφανίζεται στο σύνολό της απολύτως επιθετική απέναντι στην κυβέρνηση.

Δεύτερον, να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο πολιτικό παιχνίδι, ως ένα από τους δυο πόλους του νέου διπολισμού που τείνει να διαμορφωθεί στη χώρα, έστω και σε χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

Και τρίτον, να συμβάλλει στην αναδιάταξη του κομματικού συστήματος, καθώς για τη συγκρότηση κυβερνήσεων θα απαιτείται συνεργασία όχι απλώς δυο αλλά τριών ή και περισσότερων κομμάτων.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να πλήξει το μεταρρυθμιστικό προφίλ που χτίζει για τον εαυτό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μα τι είδους μεταρρυθμιστής μπορεί να υποστηρίζει ότι είναι κάποιος και να αρνείται να συζητήσει ακόμα και μείωση του μπόνους των 50 εδρών;» τόνισε πρόσφατα σε συνεργάτες του ο πρωθυπουργός, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο Real.gr.

«Ζητώ τη μέγιστη δυνατή συναίνεση»

Ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς θα αναζητήσει σημεία σύγκλισης τόσο για τον εκλογικό νόμο, όσο και για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Ζητώ τη μέγιστη δυνατή συναίνεση» είναι το μήνυμα που αποστέλλει στους αρχηγούς των κομμάτων.

Στόχος οι 200 ψήφοι

Ο πρωθυπουργός ελπίζει να συγκεντρώσει η πρόταση που θα καταθέσει για ψηφοφορία πριν κλείσει η Βουλή τον Αύγουστο την πλειοψηφία των 200 ψήφων, προκειμένου ο εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις μετά τις συναντήσεις με τους αρχηγούς. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκονται δυο προτάσεις.



Η πρώτη, που υποστηρίζει πρωτίστως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, επιμένει στην ύπαρξη μπόνους 30 εδρών για κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων που θα υπερβεί το 40% στις εκλογές.

Η δεύτερη, που συγκεντρώνει την πλειοψηφία σε κυβέρνηση και κόμμα, είναι η απλή αναλογική στα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3% και θα εισέλθουν στη Βουλή.

Και οι δυο προτάσεις άλλωστε υποστηρίζουν την ύπαρξη του 3% , την ψήφο στα 17 και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Οι θέσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Τις περισσότερες πιθανότητες, αν υπάρχουν, για τη συγκέντρωση των 200 ψήφων, συγκεντρώνει η πρόταση της απλής αναλογικής.

Υπενθυμίζεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη προσανατολίζεται να στηρίξει τόσο την απλή αναλογική όσο και την πρόταση για μπόνους 30 εδρών σε κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων που θα συγκεντρώσουν ποσοστό άνω του 40% στις κάλπες.

Το ΚΚΕ υπερψηφίζει μόνο απλή και ανόθευτη αναλογική, χωρίς το όριο του 3% και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Η Ένωση Κεντρώων ψηφίζει μόνο απλή αναλογική, την οποία όμως καταψηφίζει το Ποτάμι, ενώ η Χρυσή Αυγή δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι βρίσκεται κοντά στην στήριξη ενός συστήματος απλής αναλογικής.

Τέλος, υπάρχουν τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές οι δυο τουλάχιστον εκ των οποίων (πιθανόν τρεις) δεν θα στηρίξουν απλή αναλογική.

Πηγή: Real.gr



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.