Εκεί που υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος, εξακολουθεί να είναι πιθανή μια συμφωνία αν η Ελλάδα δείξει και αυτή θέληση, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Δεν θέλω να παρέμβω στη δουλειά που θα κάνουν απόψε οι υπουργοί Οικονομικών. Η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής συνέχισε η Γερμανίδα Καγκελάριος προσθέτωντας ότι η θέση μας απο την αρχή της κρίσης ήταν μεταρρύθμιση και αλληλεγγύη. Το ευρώ είναι κάτι παραπάνω απο ένα νόμισμα.
Όπως δήλωσε, οι προσπάθειες της Γερμανίας έχουν στόχο να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θυμίζοντας πως η χώρα έχει δεσμευτεί ότι θα εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Επίσης η Γερμανίδα Καγκελάριος επισήμανε με έμφαση πως η Αθήνα πήρε τα τελευταία χρόνια μια «άνευ προηγουμένου βοήθεια των εταίρων», ενώ άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βρισκόταν βοηθήθηκαν έναντι μεταρρυθμίσεων ώστε να ξανασταθούν και πάλι στα πόδια τους. Ακόμα και η Κύπρος σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο ανέφερε η κ. Μέρκελ.
«Στην οικονομική και νομισματική ένωση η προσωπική ευθύνη και η αλληλεγγύη πάνε χέρι-χέρι», είπε η καγκελάριος.
Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να εφαρμόσει τις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις. Είναι προϋπόθεση για τη σύναψη του δεύτερου βοηθητικού προγράμματος των χωρών που δανείζουν».
Η Ελλάδα βρισκόταν σε καλό δρόμο, ο οποίος δεν συνεχίστηκε. Σταμάτησε σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προσέθεσε η Ανγκελα Μέρκελ υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις έναντι όλων των πιστωτών της.
Από την άλλη μεριά ο ηγέτης του κόμματος της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίσι κατηγόρησε την άλλη πλευρά, για εντελώς λανθασμένη προσέγγιση στην ελληνική κρίση χρέους. «Απειλούν το ευρώ στο σύνολό της και επομένως και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Γερμανικό κοινοβούλιο.
Επίσης υπερασπίστηκε τον Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας πως ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός κληρονόμησε ένα οικονομικό «χάος» από τους σοσιαλοδημοκράτες και συντηρητικούς προκατόχους του.