Μείωση των «κόκκινων» δανείων στα 98,2 δισ. ευρώ επιδιώκουν οι τράπεζες

Προσηλωμένες στον στόχο μείωσης των «κόκκινων» δανείων -που στο τέλος του 2017 θα πρέπει να έχουν περιοριστεί στα 98,2 δισ. ευρώ- είναι οι τράπεζες χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους και που είναι: ρυθμίσεις δανείων, πωλήσεις και διαγραφές δανείων, και φυσικά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.


Σύμφωνα με τους στόχους μείωσης που έχουν συμφωνήσει οι ελληνικές τράπεζες με τον SSM το υπόλοιπο των δανείων σε καθυστέρηση θα πρέπει τον Ιούνιο να «κλείσει» στα 103,4 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο στα 102 δισ. ευρώ και στο τέλος του έτους να έχει υποχωρήσει στα 98,2 δισ. ευρώ.

Για φέτος ο προγραμματισμός βάσει των στόχων είναι τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα να υποχωρήσουν κατά 7,6 δισ. ευρώ, ενώ κατά 15 δισ. ευρώ θα πρέπει να περιοριστούν οι καθυστερούμενες οφειλές το 2018 και κατά 17 δισ. ευρώ το 2019 ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, που είναι μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40,2 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες δίνουν έμφαση στις ρυθμίσεις προκειμένου να επαναφέρουν στην «πράσινη» περιοχή σημαντικό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Νομοθετήματα

Παράλληλα όμως -καθώς ψηφίστηκαν τα απαραίτητα νομοθετήματα- θα ξεκινήσουν και τις ρευστοποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, οι οποίες μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα ολοκληρώνονται σε σύντομο χρόνο, τις πωλήσεις δανείων και διαγραφές οφειλών.

Σύμφωνα με τους στόχους μείωσης -μέχρι το τέλος του 2019-, αναμένεται ότι θα πωληθούν δάνεια ύψους 8 δισ. ευρώ περίπου, οι ρευστοποιήσεις ακινήτων θα διαμορφωθούν στα 12 με 13 δισ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες θα προχωρήσουν και σε διαγραφές οφειλών που θα φτάσουν τα 15 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα φέτος, οι διαγραφές δανείων από τις συστημικές τράπεζες αναμένεται να είναι της τάξης του 1,5 δισ. με 2 δισ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα πωληθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ποσού 3 με 3,5 δισ. ευρώ. Τα δάνεια που θα αλλάξουν χέρια θα αφορούν αποκλειστικά καταγγελμένα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, δηλαδή καταναλωτικά δάνεια, οφειλές από πιστωτικές κάρτες και ενδεχομένως δάνεια μικρών επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα με Πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας Ελλάδος (118/19-05-2017), απλουστεύονται οι διαδικασίες για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Η Πράξη που δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Να σημειωθεί ότι με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αντικαθίσταται το νομικό πλαίσιο που είχε θεσπιστεί τον Μάρτιο του 2016 (με την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής 82/8.3.2016).

Η Πράξη προβλέπει ότι: Εφόσον εταιρεία, προτίθεται, πέραν της διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια ή πιστώσεις, κατά τα προβλεπόμενα στον ν. 4354/2015 να προβαίνει σε αναχρηματοδότηση απαιτήσεων, απαιτείται κατ’ αρχάς αποδεικτικό ολοσχερούς καταβολής ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου ίσου προς το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον ν. 4354/2015, το οποίο κατατίθεται σε πιστωτικό ίδρυμα με έδρα στην Ελλάδα σε μετρητά.

Επιπροσθέτως απαιτείται υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου που θα παρουσιάζει αναλυτικά τα είδη των σκοπούμενων δράσεων, τη στρατηγική της εταιρείας ανά κατηγορία απαιτήσεων ή τους τομείς της οικονομίας και τη γεωγραφική περιοχή όπου η εταιρεία πρόκειται να στοχεύσει, τους διαθέσιμους πόρους, περιλαμβάνοντας εκτίμηση για το είδος και τον όγκο των δραστηριοτήτων και την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της εταιρείας με χρονικό ορίζοντα 2 τουλάχιστον ετών.

Διεξοδικός έλεγχος

Να σημειωθεί ότι ο νόμος για τις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων προβλέπει διεξοδικό έλεγχο του μετοχολογίου τους, ενώ οι εταιρείες που μπορεί να είναι ελληνικές ή ξένα fund, θα μπορούν να αναλάβουν δράση είτε μόνες, είτε σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες.

Για να αδειοδοτηθούν θα πρέπει να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια αναφορικά με το μετοχολόγιό τους, τη δομή του ομίλου, τις μεθόδους διαχείρισης που ακολουθούν, και να υποβάλουν επιχειρηματικό σχέδιο.

Επίσης έχουν καθορισθεί και οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες οι εταιρείες θα μπορούν να αναλαμβάνουν εκτός από την είσπραξη και την αναχρηματοδότηση των εταιρειών με «κόκκινα» δάνεια. Θα δίνουν δηλαδή μία ευκαιρία στην υπερχρεωμένη εταιρεία -την οποία προηγουμένως θα έχουν κρίνει σε συμφωνία με την πιστώτρια ή πιστώτριες τράπεζες ως βιώσιμη- για να τρέξει ένα νέο business plan.

Πηγή: Έθνος

Exit mobile version