Μείωση προμήθειας τραπεζών από κάρτες ζητούν οι βενζινοπώλες

Προ του αφανισμού έχει φέρει τα πρατήρια καυσίμων η συνδυασμένη εφαρμογή από 1/1/2017 των μέτρων για τη φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις εκ του νόμου υποχρεωτικές καταβολές για τη λειτουργία τους, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ), η οποία ζητάει από τον πρωθυπουργό πρωτοβουλία για τη διάσωση του κλάδου.

Βασικό αίτημα της ΟΒΕ προς τον πρωθυπουργό, όπως διατυπώνεται στη σχετική επιστολή, είναι η άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση του ποσοστού προμήθειας των τραπεζών, από το 1% που είναι σήμερα κοντά στα ποσοστά διατραπεζικής προμήθειας 0,2% και 0,3% που αναφέρονται στον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και ισχύουν στη χώρα μας από 9 Δεκεμβρίου 2015.

Ο μέσος συντελεστής προμήθειας των τραπεζών απορροφά το 26,85% των μεικτών κερδών και για τη βενζίνη φτάνει στο 33,33%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΟΒΕ.

Οι συνολικές υποχρεώσεις των πρατηρίων μόνο για φόρους, εισφορές και προμήθειες τραπεζών, για εισοδήματα 20 έως 40.000 ευρώ κυμαίνονται, σύμφωνα με την ΟΒΕ, από 87,56% μέχρι 93,74% του εισοδήματος. Με τα υπόλοιπα, θα πρέπει να καταβάλλει σειρά άλλων υποχρεωτικών πληρωμών, με αποτέλεσμα αυτές να ξεπερνάνε κατά πολύ το 100%.

Η ΟΒΕ, αφού απαριθμεί 7 συνολικά επιβαρύνσεις συν 7 ανελαστικές υποχρεώσεις ανά πρατήριο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι απομένει ένα ποσοστό μόλις 12,44% για να καλύψει άλλες πληρωμές και ανάγκες.

«Με μια αρχική επιβάρυνση που κυμαίνεται, για 20.000 ευρώ εισόδημα, στο 87,56% και με τον αμέσως επόμενο υπολογισμό, για 40.00 ευρώ, να ανεβαίνει στο 93,44% του εισοδήματος του πρατηρίου, μετά την οποία προστίθενται και σειρά από νέα υποχρεωτικά βάρη που ανεβάζουν το ποσοστό πάνω από το100%, είναι αδύνατον να επιβιώσει το πρατήριο», σημειώνει η ΟΒΕ στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό.

Πέρα από την ανάγκη να επαναϋπολογιστούν όλοι οι συντελεστές, «είναι άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για τη μείωση του ποσοστού προμήθειας των τραπεζών με κατεύθυνση να πλησιάσει τα ποσοστά διατραπεζικής προμήθειας 0,2% και 0,3% που αναφέρονται στα άρθρα 3 και 4 του κανονισμού (Ε.Ε.) 751/2015 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και ισχύουν στη χώρα μας από 9 Δεκεμβρίου 2015».

Επίσης, καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία, «προκειμένου να προστατευθεί ο κλάδος από τον επικείμενο αφανισμό, με συνέπεια την άλωση της αγοράς από μεγάλες εταιρείες και από ύποπτα – ανεξέλεγκτα συμφέροντα που παραμονεύουν, με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη για την οικονομία, την κοινωνία και τους καταναλωτές».

Πηγή: Καθημερινή


Exit mobile version