Μεγάλο «αγκάθι» οι αντικειμενικές στην διαπραγμάτευση με την τρόικα – Τι θα γίνει με πλειστηριασμούς και εξωδικαστικό μηχανισμό

Των Σίσσυς Σταυροπιερράκου και Αργυρώς Μαυρούλη

Η προθεσμία που προβλέπεται στο μνημόνιο για την επικαιροποίηση των τιμών ζώνης είναι η 31η Μαρτίου, η οποία όμως είναι ήδη πολύ δύσκολο να τηρηθεί.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το μνημόνιο ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές ζώνης αλλά θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να μην μειωθεί το ποσό που φέρνει ο φόρος στα κρατικά ταμεία. Η μνημονιακή προθεσμία της για την εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, με τα σημερινά δεδομένα, κάτι που ενδεχομένως θα οδηγήσει το Υπουργείο Οικονομικών να ζητήσει τη συναίνεση των δανειστών για νέα παράταση.

Κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χρόνος στη διάθεση της ΑΑΔΕ προκειμένου να προχωρήσει στους υπολογισμούς για την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές αγοράς.

Παρά το γεγονός ότι δεν έγινε εκτενής συζήτηση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό καθώς αυτή θα γίνει με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας, οι επικεφαλής των δανειστών εμφανίζονται προβληματισμένοι καθώς εντοπίζονται μια σειρά που ζητήματα που προκαλούν καθυστερήσεις στη διαδικασία για την διευθέτηση των οφειλών.

Όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, μπορεί υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής να ενημέρωσε για την πρόοδο που υπήρχε το τελευταίο διάστημα στη γεωγραφική τους επέκταση, αλλά οι επικεφαλής των δανειστών φαίνεται να πιέζουν για ταχύτατη επέκτασή τους σε σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Αν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παρουσιάσει στοιχεία στο σημερινό Euroworking group που δείχνουν ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί κανονικά χωρίς να υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί τότε δεν αποκλείεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δις. ευρώ στις 12 Μαρτίου.



Oι συζητήσεις στο Χίλτον είχαν περισσότερο αναγνωριστικό χαρακτήρα καθώς τα κρίσιμα ζητήματα όπως η επίσπευση μείωσης του αφορολόγητου έμειναν εκτός ατζέντας. Οι δανειστές δεν άνοιξαν νέα θέματα και περιορίστηκαν σε τεχνικού τύπου συστάσεις.

Την Πέμπτη το πρωί ολοκληρώνεται η ολιγοήμερη πρώτη φάση των επαφών των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, με κάποιους εξ΄ αυτών να αποχωρούν και άλλους να συμμετέχουν στο φόρουμ των Δελφών. Οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν για τα θέματα που πρέπει να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα και από εδώ και πέρα η συνέχεια των συζητήσεων θα γίνει μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Οι επικεφαλής θα επανέλθουν μετά το Πάσχα, ενώ κατά τη διάρκεια των επόμενων επαφών θα τεθούν και το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα μετά το μνημόνιο, η διευθέτηση του χρέους και το είδος της εποπτείας μετά τον Αύγουστο.

Η μονομερής προσφυγή στην διαιτησία

Τη Δευτέρα ξεκινά ο κοινωνικός διάλογος για τη λειτουργία του οργανισμού μεσολάβησης και διαιτησίας και συγκεκριμένα για τη δυνατότητα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών. Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας υποστήριξε ότι έχει ήδη ανατεθεί η εκπόνηση έκθεσης για τη λειτουργία του ΟΜΕΔ προκείμενου να τηρήσουμε τις προβλέψεις του μνημονίου.

Όσον άφορα το υπόλοιπα θέματα των εργασιακών που χειρίζεται η Υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, σχετικά με το θέμα της δημιουργίας μηχανισμού αντιπροσωπευτικότητας, φαίνεται πως στο Υπουργείο Εργασίας, εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτός να λειτουργήσει μέσω του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη. Στην πράξη, προκειμένου (μετά τη λήξη του μνημονίου) μια κλαδική σύμβαση να επεκτείνεται στο σύνολο του κλάδου, θα ελέγχεται ο αριθμός των εργαζόμενων που εκπροσωπούν οι επιχειρήσεις μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που υπογράφει τη σύμβαση. Το θέμα του κατώτατου μισθού δεν συζητήθηκε κατά την συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, καθώς θα αποτελέσει κυρίαρχο μέρος στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει ολοκληρωμένα στους θεσμούς, η ελληνική κυβέρνηση εντός του Μαρτίου.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό και συγκεκριμένα για τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την έκδοση νέων, από τη λίστα των εκκρεμών αιτήσεων, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δεν διαφαίνεται κάποιο πρόβλημα, Στη συζήτηση ακόμα σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκε και το ζήτημα ψηφιοποίησης του ιστορικού των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, που σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας έχει ολοκληρωθεί περίπου στο 50%.

Σε θετικό κλίμα έγινε και η συζήτηση για τα θέματα της πρόνοιας, καθώς οι δανειστές έχουν ήδη εγκρίνει την υπουργική απόφαση για το πιλοτικό πρόγραμμα πιστοποίησης της αναπηρίας, που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα στην Αττική. Μόνο αγκάθι, φαίνεται πως για την ώρα είναι το θέμα του επιδόματος ενοικίου, το οποίο βέβαια αφορά το 2019. Στο υπουργείο Εργασίας, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου φαίνεται πως επιθυμεί να “το πάει πιο αργά” σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε να αμβλυνθούν οι όποιες διαφωνίες, κυρίως με την πλευρά του ΔΝΤ. Τέλος, το πρόγραμμα για τις μεταφορές των ΑμεΑ και των ανέργων, θα ξεκινήσει από την Αττική, ώστε να μετρηθούν τα κόστη και οι ωφελούμενοι. Όπως δε, συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση, η αξιολόγηση θα γίνει τον Ιούνιο.

Πηγή: Real.gr

Exit mobile version