Μεγάλης κλίμακας επιχείρηση εναντίον των φοροφυγάδων στην Αθήνα

Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα θεωρείται ως αιτία της κρίσης χρέους. Τώρα, όμως, η Αθήνα θέλει να κυνηγήσει τους φοροφυγάδες χρησιμοποιώντας δεδομένα από NRW αναφέρει η Handelsblatt.

Ειδικότερα στο άρθρο αναγράφεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σχετικά με την φοροδιαφυγή δήλωσε: «Θα ενεργοποιήσουμε όλες τους μηχανισμούς εναντίον της φοροδιαφυγής πετυχαίνοντας ένα αποφασιστικό χτύπημα. Ο εισαγγελέας έχει ήδη ενεργοποιηθεί».

Για τους ‘Ελληνες που διατηρούν κεφάλαια στο εξωτερικό ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως: «Δεν πρέπει να ανησυχούν όσοι έχουν δηλωμένα τα εισοδήματα αλλά εκείνοι που θα κληθούν από εμάς για έλεγχο».

Αυτό δεν αποτελεί μια κενή απειλή σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα καθώς ο κ. Αλεξιάδης έχει στα χέρια του μια λίστα με 10.588 ιδιώτες και επιχειρήσεις που διατηρούν καταθέσεις δισ. ευρώ στον ελβετικό κολοσσό UBS και πολλά από αυτά μπορεί να αφορούν σε «μαύρο» χρήμα.

Στην Ελλάδα ονομάζεται “λίστα Borjans” – καθώς τη λίστα παρέδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Norbert Walter-Borjans.

Τώρα η Αθήνα επιχειρεί για μεγάλης κλίμακας επιχείρηση εναντίον των φερομένων φοροφυγάδων και οι Έλληνες ερευνητές πρέπει τώρα να διαπιστώσουν από που προέρχονται οι καταθέσεις στους ελβατικούς λογαριασμούς και αν έχουν φορολογηθεί.

Πάντως η  ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή και τη φυγή κεφαλαίων θεωρούνται οι κύριες αιτίες της ελληνικής κρίσης χρέους.

Κάθε χρόνο η χώρα χάνει, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Αλεξιάδης με φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας 15 με 20 δισ. ευρώ. Αυτό θα ήταν περίπου το ένα τρίτο των πραγματικών φορολογικών εσόδων.

Ιδιαίτερα μεγάλες είναι και οι απώλειες από τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με έκθεση που διαθέτει η ΕΕ από τα 100 ευρώ που αναλογούν σε ΦΠΑ στην Ελλάδα καταβάλονται μόλις τα 66 ευρώ.

Επίσης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, πολλοί Έλληνες υπό τον φόβο μιας εθνικής χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή απέσυραν καταθέσεις ύψους 116 δισ. ευρώ από το 2009…

Exit mobile version