Mega-deal μεταξύ Ελλάδας και Hewlett-Packard

Νέο mega deal με τον αμερικανικό κολοσσό Hewlett-Packard «κλείδωσε» σε μυστική συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά με την ηγετική ομάδα της αμερικανικής εταιρείας την προηγούμενη Παρασκευή 9 Οκτωβρίου.

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την Ημερησία, έδωσαν τα χέρια για τον διπλασιασμό του όγκου διακίνησης εμπορευμάτων μέσα από τον ελληνικό σιδηρόδρομο, αλλά και την κατασκευή κέντρου μεταποίησης στη χώρα μας.
Η συνάντηση, η οποία έγινε αμέσως μετά την επίσκεψη του Α. Τσίπρα στην Αμερική και συνδέεται με τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός για την προσέλκυση επενδυτών, έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τα κορυφαία στελέχη της HP William Long, αντιπρόεδρο, υπεύθυνο για τη διακίνηση των προϊόντων της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο, και Stuart Pann, επικεφαλής των αντιπροέδρων της HP, να ζητούν δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση για την εύρυθμη λειτουργία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ώστε ο επιπλέον όγκος εμπορευμάτων να μπορεί να διακινηθεί χωρίς προβλήματα.

Παράλληλα, συζήτησαν θέματα φορολογίας που απασχολούν την HP, προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή του κέντρου μεταποίησης που αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να μετατρέψει τη χώρα μας σε διαμετακομιστικό κέντρο όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και παγκόσμιο.

Η συμφωνία είναι τεράστιας σημασίας για την Ελλάδα καθώς αναμένεται να δώσει ώθηση στην πολύπαθη ελληνική οικονομία, σε μια στιγμή που χρειάζεται όσο τίποτε άλλο νέες επενδύσεις και ταυτόχρονα στέλνει σήμα στις διεθνείς αγορές για την ικανότητά της να προσελκύσει υψηλού επιπέδου ξένους επενδυτές παρά τη δύσκολη συγκυρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ» η ηγετική ομάδα της HP έφυγε από τη συνάντηση με τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε αποφασισμένη να προχωρήσει σε κινήσεις που θα φέρουν άμεσα μεγάλες επενδύσεις στη χώρα και να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά σε δυναμικό και σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο – πύλη της ΝΑ Ευρώπης.

Στόχος της Hewlett-Packard είναι να αυξήσει σημαντικά την εμπορευματική κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά και να αποτελέσει τον βασικό προμηθευτή σε χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και των Υποσαχάριων Χωρών (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτο, Σουδάν, Τσαντ, Δημοκρατία του Νίγηρα, Μάλι, Μαυριτανία) εκτός από τα Βαλκάνια που ήδη δραστηριοποιείται μέσω των προϊόντων που μεταφέρουν με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον πρωθυπουργό τονίστηκε ότι αν υλοποιηθεί η παραπάνω συμφωνία, τότε η εταιρεία θα εξοικονομεί περίπου 1 δισ. δολάρια τον χρόνο από τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων της, καθώς η διακίνηση προϊόντων μέσω του Πειραιά με τρένο φτάνουν στην Τσεχία μέσα σε τέσσερις ημέρες, όταν οι εναλλακτικές διαδρομές απαιτούν δώδεκα μέρες!

Για την Ελλάδα πάλι αυτή η «επέκταση» της συμφωνίας ανοίγει δρόμο για πολλές θέσεις εργασίας είτε αυτό αφορά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είτε το λιμάνι του Πειραιά, ενώ με την κατασκευή του κέντρου μεταποίησης θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, σε μία εποχή που η υψηλή ανεργία μαστίζει την ελληνική οικονομία.

Σε κομβικό σημείο για την προσέλκυση επενδυτών στη χώρα μετατρέπεται το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω της υφυπουργού για θέματα Βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία αναλαμβάνει τον συντονισμό όλης της προσπάθειας για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα μας αλλά και την επίλυση των προβλημάτων όπου αυτά παρουσιάζονται, προκειμένου να μη σημειώνονται καθυστερήσεις.

Ειδικά για τον τομέα των μεταφορών και γενικότερα της διαμετακομιστικής αλυσίδας η κ. Τζάκρη αναμένεται να προχωρήσει σε κινήσεις που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε κομβικό σημείο για μεγάλες εταιρείες, ειδικά μετά τις εξελίξεις στη διώρυγα του Σουέζ που ευνοούν τη χώρα μας.

 

Ο Πειραιάς

Το πλεονέκτημα της γρήγορης και φθηνότερης μετακίνησης των προϊόντων έχει μετατρέψει τον Πειραιά σε πολυπόθητη… «νύφη», με δεκάδες ακόμα μεγάλους ομίλους να επιδεικνύουν ισχυρό ενδιαφέρον, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κόμβο για τη διακίνηση προϊόντων από τις αγορές της Ασίας στην Ευρώπη.

«Η HP είναι μόνον η αρχή, υπάρχει ‘ουρά’ από ξένες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.

Η γεωγραφική θέση της χώρας σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υποδομών στο λιμάνι του Πειραιά και τη βούληση για καλύτερη αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσελκύουν εταιρείες-κολοσσούς από τους χώρους των ηλεκτρονικών συσκευών, της πληροφορικής, των τροφίμων αλλά και της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς μέσα από την Ελλάδα μπορούν να διοχετεύσουν τα εμπορεύματά τους στις ευρωπαϊκές αγορές σε λιγότερο χρόνο και με φθηνότερο κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Dell αναμένεται να είναι η επόμενη μεγάλη συμφωνία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά προϊόντων μέσω σιδηροδρομικού δικτύου από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ την ίδια στιγμή δεκάδες είναι τα αιτήματα που κατατίθενται στα γραφεία του Οργανισμού για παρόμοιες συμφωνίες.

Εταιρείες ένδυσης και αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν με γραπτές τους αιτήσεις διευκρινίσεις για τη μεταφορά των προϊόντων τους μέσω του ελληνικού σιδηρόδρομου, ωστόσο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βλέπει διστακτικά την επέκταση των δραστηριοτήτων της λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και λόγω επιβάρυνσης του δικτύου, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να παρουσιάζει βλάβες που δημιουργούν καθυστερήσεις.

Μέχρι στιγμής η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει υπογράψει στρατηγικές συμμαχίες με τις εταιρείες HUAWEI, SONY, HP και Cisco, μεταφέροντας 26 τρένα κάθε μήνα.

Τα 16 τρένα είναι της Sony, τα 8 της HP και τα υπόλοιπα 2 της Huawei και της Cisco. Όπως αναφέρουν στελέχη του Οργανισμού, το τελευταίο επτάμηνο έχουν μετακινηθεί συνολικά 200 εμπορευματικά τρένα προς Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία με μέσο όρο 31 containers ανά αμαξοστοιχία, ενώ μέχρι τον Μάιο του 2016 αναμένεται να έχουν διακινηθεί συνολικά 500 τρένα πάνω στις ελληνικές ράγες.

Από την αύξηση των εμπορευματικών μεταφορών αναμένεται να υπάρξει και αύξηση του τζίρου, από 16 εκατ. ευρώ το 2014 σε 20 εκατ. ευρώ το 2015 και σε 30 εκατ. ευρώ το 2016.

 

Αυτοκινητοβιομηχανίες

Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ασίας αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται Cosco και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στόχος είναι οι δύο εταιρείες να διαπραγματευτούν τη μεταφορά των μεγάλων φορτίων των αυτοκινητοβιομηχανιών τόσο από την Ασία προς την Κεντρική Ευρώπη, προσελκύοντας KIA Motors και Hyundai, όσο και αντίστροφα προσελκύοντας BMW, Skoda κ.ά.

Με τον τρόπο αυτό η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα εξασφαλίσει την επιστροφή γεμάτων τρένων από Κεντρική Ευρώπη, πετυχαίνοντας ακόμα πιο δελεαστικές τιμές για τις εταιρείες που θα μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους με τον σιδηρόδρομο.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα είναι οι μεγαλύτεροι «πελάτες» της ελληνικής σιδηροδρομικής εταιρείας που βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης και η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση του μεγάλου deal με την HP.

Το προφίλ της HP

Η ΗΡ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής προσωπικών υπολογιστών (PCs) στον κόσμο και θεωρείται ως η κοιτίδα της φημισμένης Σίλικον Βάλεϊ. Η εταιρεία ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1930 από τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Μπιλ Χιούλετ και Ντέιβ Πάκαρντ.

Σήμερα, απασχολεί περισσότερους από 300.000 υπαλλήλους, ενώ τα έσοδά της στο τέλος του 2014 ανήλθαν σε 111,45 δισ. δολάρια και τα καθαρά της κέρδη ξεπέρασαν τα 5 δισ. δολάρια. Πρόσφατα αποφάσισε να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της δομή της, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Στο πλαίσιο αυτό, θα «σπάσει» σε δυο εταιρείες. Η μία (Hewlett Packard Inc) θα εστιάσει στους προσωπικούς υπολογιστές και στους εκτυπωτές, ενώ η άλλη (Hewlett Packard Enteprise), που θα αποκοπεί από τον εταιρικό κορμό, θα ασχοληθεί με το λογισμικό και τις υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (υπολογιστικό «νέφος», αποθήκευση δεδομένων, δικτύωση κ.ά.).Η εταιρική αναδιάρθρωση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα επιφέρει εξοικονόμηση δαπανών έως 2,7 δισ. δολάρια Της εταιρείας ηγείται η Meg Whitman, η οποία εκτελεί καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

Exit mobile version