Η χαρτογράφηση των συμβασιούχων σε όλο το φάσμα του Δημοσίου είναι το άμεσο εγχείρημα που καλείται να φέρει εις πέρας το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων με την τρόικα.
Το ζήτημα της επικείμενης, κατά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, «μονιμοποίησης» των συμβασιούχων, μπορεί να μην περιλαμβάνεται στο κείμενο του νέου μνημονίου, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» απασχόλησε τις συζητήσεις, εξ ου και στη νέα συμφωνία αποτυπώνονται οι γενικές γραμμές υπό τις οποίες αυτό θα γίνει.
Ανεξαρτήτως της διαδικασίας που τελικώς θα ακολουθηθεί, απαραίτητο εργαλείο είναι η «χαρτογράφηση» των εργαζομένων με συμβάσεις στο Δημόσιο, εργασία η οποία, κατά πληροφορίες, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουνίου.
Ηδη τους τελευταίους μήνες, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ζητούμενο είναι να αποσαφηνιστεί πόσοι δουλεύουν, σε ποιες θέσεις και σε ποιους φορείς, καθώς και να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκαν και από τον κ. Σκουρλέτη, αμέσως μετά το «κλείσιμο» της αξιολόγησης περί τα τέλη Μαΐου θα βρεθεί «οριστική λύση» για τη μονιμοποίηση περίπου 30.000 ατόμων. Το πιθανότερο είναι το ζήτημα να τεθεί ενώπιον της Βουλής, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει διακομματική συναίνεση.
Ως επικρατέστερο σενάριο φέρεται η κατάρτιση νομοθετικής ρύθμισης, για συγκεκριμένες κατηγορίες συμβασιούχων όπως είναι οι καθαρίστριες, οι πυροσβέστες, οι εργαζόμενοι σε κοινωνικές δομές και παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι προκειμένου να μονιμοποιηθούν θα πρέπει να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να εργάζονται στην υπηρεσία τους για κάποια χρόνια.
Ετερη πιθανή διαδικασία είναι η μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους και εν συνεχεία προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ.
Ενίσχυση ΑΣΕΠ
Στο κείμενο της συμφωνίας μπορεί να μη θίγεται επί της ουσίας το ζήτημα, ωστόσο τίθενται οι βάσεις πάνω στις οποίες θα «κτιστεί» η μονιμοποίηση. Ειδική αναφορά γίνεται στην ενίσχυση του ρόλου του ΑΣΕΠ, με την επισήμανση μάλιστα ότι οποιαδήποτε μετατροπή σύμβασης από ορισμένου σε αορίστου χρόνου θα πρέπει να «περάσει» από εκεί. Κατά τα λοιπά, σημειώνεται ρητώς η δέσμευση ότι ο αριθμός των συμβασιούχων δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τον μέσον όρο του 2016, στόχος που σύμφωνα με επιτελείς της Δημόσιας Διοίκησης «είναι εφικτός», καθώς ούτως ή άλλως με τη διαδικασία της «μονιμοποίησης» αρκετές συμβάσεις θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.
Στο κείμενο της νέας συμφωνίας επισημαίνεται ρητώς ότι στον συνολικό ανώτατο αριθμό συμβασιούχων δεν θα προσμετριούνται αυτοί που εργάζονται σε υπηρεσίες σχετικές με το προσφυγικό, αλλά και αυτοί που σχετίζονται με την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και φυσικών καταστροφών. Επιπλέον, οι συμβασιούχοι οι οποίοι επιστρέφουν στις εργασίες τους με δικαστικές αποφάσεις δεν θα προσμετριούνται στην αναλογία 1 προς 4 που διέπει τις προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2017.
Κινητικότητα
Αλλο σημαντικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πεδίο του Δημοσίου, αποτέλεσε το θέμα της κινητικότητας, η έναρξη της οποίας τελικώς μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και η πλευρά των δανειστών αναγνωρίζουν ότι η άμεση εφαρμογή της είναι κομβικής σημασίας, καθώς, δεδομένης της περιορισμένης δυνατότητας προσλήψεων, θα επιτρέψει την «εκ των έσω» κάλυψη κενών σε υποστελεχωμένους τομείς του Δημοσίου. Ωστόσο, η ελλιπής ή μη έγκαιρη ανταπόκριση μερίδας φορέων και υπουργείων στην κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων «μπλόκαρε» εν τοις πράγμασι την όλη διαδικασία, με αποτέλεσμα η έναρξή της να μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο.
Πάντως, προκειμένου να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, η πλευρά των δανειστών απέσπασε, ως προαπαιτούμενο, τη δέσμευση από τη κυβέρνηση ότι τα νέα οργανογράμματα θα έχουν κατατεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας μέχρι το τέλος Μαΐου.
Πηγή: Καθημερινή