Οι δύο στους τρεις Έλληνες ηλικίας 18-34 ετών ζουν με τους γονείς τους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, φέρνοντας την Ελλάδα στην 6η θέση σε λίστα με 35 ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες οι νέοι ζουν κάτω από τη γονεϊκή στέγη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat, ο μέσος όρος των νέων 18-34 ετών που μένουν με γονείς για τις χώρες της Ε.Ε. είναι κοντά στο 50%. Στην Ελλάδα και την Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 69,4% – μία αύξηση κατά 8,7 μονάδες από το 2011- ενώ στις χαμηλότερες θέσεις κατατάσσονται σκανδιναβικές και βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία με 17,2% και η Φινλανδία με 19,5%.
“Σε χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης θεωρείται αυτονόητο ότι με το που γίνει 18 ετών το παιδί θα φύγει, σηματοδοτώντας την ενηλικίωση” λέει στην “Καθημερινή” η Αντιγόνη Λυμπερακάκη, Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στην Ελλάδα η νοοτροπία είναι εντελώς διαφορετική.
“Έχουμε μια πολύ παραδοσιακή εικόνα των ρόλων, η αξία του ανθρώπου που ζει μόνος του γιατί είναι αυτοτελής δεν έχει μεγάλη πέραση στην Ελλάδα” δηλώνει. Η κυρίαρχη νοοτροπία στη χώρα είναι πως οι γονείς είναι υπεύθυνοι για το παιδί μέχρι να παντρευτεί- ανεξάρτητα από την ηλικία του εν λόγω “παιδιού”. Ή μέχρι που οι μεγάλοι δεν μπορούν να προσφέρουν πια και η φορά υποστήριξης αλλάζει από τα παιδιά στους γονείς” συμπληρώνει.
Με τους γονείς κάτω από την ίδια στέγη έως τα 34 – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα
δημοσιεύτηκε:
18:52
, 15 Ιουνίου 2021
Επικαιρότητα
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
26 λεπτά πριν
ΔΥΠΑ: Έρχονται 800 θέσεις εργασίας
26 λεπτά πριν