Κατώτερη των προσδοκιών με «χαμηλές πτήσεις», όπως τις χαρακτηρίζουν, είναι η κίνηση στο μέτωπο της επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες καθώς οι Έλληνες εμφανίζονται ανασφαλείς τόσο για το οικονομικό μέλλον όσο και για την πολιτική σταθερότητα.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι παρά τις προσδοκίες και την εξαίρεση του «νέου χρήματος» από τους περιορισμούς των capital controls, τα νούμερα επιστροφής χρημάτων από το στρώμα είναι απογοητευτικά και δεν ενισχύουν το καλό σενάριο, βάσει του οποίου εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2016 θα επιστρέψουν στις τράπεζες καταθέσεις 3-4 δισ. ευρώ.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο στόχος είναι ανέφικτος και οι προσδοκίες θα προσγειωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Τονίζουν μάλιστα ότι το χειρότερο σενάριο προσγειώνει τις εκτιμήσεις στην περιοχή των 1-2 δισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους.
Ανασφάλεια
Η βασική αιτία που αποθαρρύνει τους καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες είναι, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η έλλειψη εμπιστοσύνης.
«Δεν αισθάνονται ακόμη ότι η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα έχουν ξεφύγει από τους κινδύνους. Ενισχυτικά σε αυτή τους την ανησυχία συμβάλλει η παραμονή των capital controls», αναφέρουν.
Μία ακόμη παράμετρος είναι η ανοικτή διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες το γεγονός ότι υπάρχει ο «κάβος» της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας δρα ανασταλτικά στην επιστροφή των καταθέσεων.
«Αφού κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση τότε θα αρχίσει η εμπέδωση της εμπιστοσύνης», αναφέρει στο euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος και προσθέτει: «Για αυτό είναι επιτακτική ανάγκη, η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει σύντομα και εντός του 2016. Σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί πολύτιμος χρόνος».
Φόροι και όχι μόνο
Πέραν όμως της ανασφάλειας σε οικονομικοπολιτικό επίπεδο, υπάρχουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και αντικειμενικές δυσκολίες στο εγχείρημα της αύξησης των καταθέσεων. Δυσκολίες όπως οι αυξημένοι φόροι αλλά και οι υποχρεώσεις, οι οποίες παραδοσιακά παρουσιάζουν αύξηση τους τελευταίους μήνες του έτους.
Από τον Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του 2016 οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν φόρους που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος, έμμεσους φόρους κ.ά. «Αυτό σε συνδυασμό ότι αυξάνονται τα έξοδα των νοικοκυριών (σ.σ. ξεκινά η σχολική περίοδος) αποτελεί πραγματικό πρόβλημα για εκατομμύρια πολιτών. Άρα, και να υπάρχει κάτι στο στρώμα θα το χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους», αναφέρει πηγή.
Στην δίνη της φορολογίας και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων βρίσκονται και οι επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να ψαλιδίζονται οι προσδοκίες που γεννούνται από την πάγια εκτίμηση πως προηγούνται στην αύξηση των καταθέσεων οι επιχειρήσεις των νοικοκυριών.