Με τέσσερις επιπλέον χρεώσεις έρχεται το νέο δάνειο του ESM

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Τέσσερις επιπλέον χρεώσεις φέρνει μαζί του το νέο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) το ύψος του οποίου θα κυμανθεί από 53 δις ευρώ έως και 86 δις ευρώ ανάλογα με το αν και κατά πόσο θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ.

Σε εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο παρουσιάστηκε στο Eurogroup της Παρασκευής αφού αναλύονται οι βασικές παράμετροι του νέου δανείου προς την Ελλάδα αναλύονται και η πρόσθετες χρεώσεις.

Συγκεκριμένα με την υπογραφή του νέου να δανείου η Ελλάδα αναλαμβάνει εκτός από την αποπληρωμή η οποία θα ολοκληρωθεί σε 32,5 χρόνια θα επιβαρυνθεί και με τις εξής πρόσθετες χρεώσεις:

1. Ένα εφάπαξ τέλος 0,1% για το σύνολο του ποσού του δανείου ως πάγια χρέωση που επιβάλλεται από τον κανονισμό του ESM για τις δανειοδοτήσεις προς τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης .Αν τελικά το ποσό που θα δανειστεί η Ελλάδα είναι 53 δις ευρώ το τέλος θα φτάνει τα 53.000.000 ευρώ.

2. Την πληρωμή με την καταβολή κάθε δόσης του δανείου ενός ποσοστού της τάξης του 0,5%,Το ποσό αυτό θα παρακρατείτε αυτόματα με την καταβολή της κάθε δόσης από τον μηχανισμό . Με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα πάρει όλες τι δόσεις του δανείου και το συνολικό ποσό θα φτάσει τα 53 δις ευρώ το επιπλέον κόστος από την καταβολή τω δόσεων θα φτάσει τα 265.000.000 εκ ευρώ.

3. Την πληρωμή ενός ετήσιου τόκου 0,005% στους τόκους του δανείου ως υπερημερία έναντι των τόκων που θα καταβάλλονται σε κάθε δόση του δανείου με βάση τον κανονισμό τη χρηματοδότησης του Οργανισμού. Η πληρωμή του τόκου αυτού μεταφέρεται για το μέλλον αφού ο τόκος θα αρχίσει να καταβάλλεται με την πληρωμή της πρώτης δόσης για τόκους δόσεων από το νέο δάνειο.

4. Επιβάλλεται επίσης ένα τέλος δέσμευσης (Commitment Fee) της χώρας μας προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας το οποίο ο κείμενο αφήνει ανοιχτό να καθοριστεί στο μέλλον και θα αποτελέσει στην ουσία μια χειρονομία καλής θέλησης τη χώρας προς τους δανειστές της .
Όπως τονίζεται στο έγγραφο το δάνειο της Ελλάδας θα αποπληρωθεί σε ένα διάστημα 32,5 ετών ενώ θα είναι διαθέσιμο προς την χώρας μας μέχρι και τις 20 Αυγούστου του 2018.

Δηλαδή τρία χρόνια μετά την καταβολή της πρώτης δόσης του δανείου που αναμένεται την Πέμπτη οπότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει τα δύο ομόλογα προς την ΕΚΤ συνολικής αξίας 3,2 δις ευρώ.

Στο έγγραφο υπάρχουν πολλά κενά σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα δίνονται οι δόσεις αφού δεν έει διευκρινιστεί ακόμη το ποσό και το βάθος της εμπλοκής του ΔΝΤ καθώς επίσης αν ως πηγές χρηματοδότησης θα υπολογιστούν και τα κέρδη του Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων.

Τέλος το έγγραφο για το νέο δάνειο διατηρεί το δικαίωμα τη αλυσιδωτής χρεοκοπίας και για το νέο του δάνειο προς την Ελλάδα.

Με άλλα λόγια θα ισχύει και την περίοδο 2015 -2018 ότι ισχύει και σήμερα σε ότι αφορά την μη καταβολή από την Ελλάδα μιας δόσης για την αποπληρωμή δανείου σε οποιοδήποτε από τους δανειστές της.

Όπως ίσχυε και στο δεύτερο μνημόνιο η μη αποπληρωμή δόσης σε EKT ή ΔΝΤ θα σημαίνει αυτόματα χρεοκοπία της Ελλάδας και για τον ESM.

Exit mobile version