Quantcast
Με ποια ποιήματα στήριζε ο Τασούλας τον Στουρνάρα όταν ήταν υπουργός Οικονομικών - enikonomia.gr
share

Με ποια ποιήματα στήριζε ο Τασούλας τον Στουρνάρα όταν ήταν υπουργός Οικονομικών

δημοσιεύτηκε:

Με στίχους του Καβάφη και του Παλαμά στήριζε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στα μέτρα λιτότητας που επέβαλε όταν ήταν υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2012-2014, εν μέσω της μεγάλης κρίσης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε σήμερα την ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική και αναφέρθηκε στα ποιήματα που του έστελνε την περίοδο εκείνη ο κ. Τασούλας, όταν ήταν βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ. «Είστε από τους βουλευτές που με στηρίξατε στα πολυνομοσχέδια, τότε που έξω από το Κοινοβούλιο υπήρχε μεγάλη αναστάτωση… Μου στέλνατε στίχους του Καβάφη και του Παλαμά, όχι όμως του Καρυωτάκη… Με χιούμορ και καλή διάθεση συνδράματε στο έργο της τότε κυβέρνησης και το δικό μου», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν έστελνε ποιήματα του Καρυωτάκη, διότι ενέπνεαν πεσιμισμό. Νωρίτερα είχε μνημονεύσει δύο στίχους από το ποίημα «Τείχη» του Κ. Καβάφη. Συγκεκριμένα, μιλώντας για τις εξελίξεις και τις προοπτικές που περιγράφει η έκθεση της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία, ο κ. Τασούλας είχε πει ότι «και αν παραπονιέται κάποιος στο γνωστό ποίημα του Καβάφη, ότι “τριγύρω μου έχτισαν τείχη”, και, “δεν άκουσα κρότο κτιστών ή ήχων”, αυτό το παράπονο δεν θα μπορεί να λεχθεί για τις οικονομικές εξελίξεις εάν παρατηρήσουμε σωστά τις εκθέσεις της ΤτΕ. Η ΤτΕ είναι ο “κρότος κτιστών” και ο “ήχος” που αποτρέπει από κάθε κακή εξέλιξη της οικονομίας».

Ο κ. Τασούλας, ο οποίος παραλλήλισε την Τράπεζα της Ελλάδος με έναν δεύτερο Συνήγορο του Πολίτη, σημείωσε ότι οι στόχοι της για τιθάσευση του πληθωρισμού, κάτω του 2%, για διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και για προστασία και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, είναι «φιλολαϊκοί».

Ιδιαίτερα αυτά τα χρόνια της κρίσης, η ΤτΕ «στάθηκε ασπίδα χαλύβδινη, εις τρόπον ώστε να πράγματα και να μη χειροτερεύσουν, και εν συνεχεία να βελτιώνονται […] Πολλές φορές σκεφτόμαστε τι κακό μας συνέβη και αγνοούμε τι χειρότερο θα μπορούσε να μας συμβεί. Ένας συντελεστής αποτροπής των πολύ χειρότερων υπήρξε η ΤτΕ και εσείς προσωπικά» είπε ο κ. Τασούλας στον κ. Στουρνάρα.

«Γι’ αυτή τη φιλολαϊκή στάση της ΤτΕ ευχαριστώ το σπουδαίο ίδρυμα στο πρόσωπο του διοικητού της, που με την ιδιότητα του διοικητού και υπουργού Οικονομικών προστάτευσε γόνιμα και επάξια τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας, σε περιόδους δεινής αναστάτωσης, και σήμερα με την ενδιάμεση, και αύριο με την τακτική έκθεση, δίνει το στίγμα για το πώς η έξοδός μας από την κρίση, που πραγματοποιείται με σταθερά βήματα, θα εδραιωθεί, θα είναι διατηρήσιμη και δεν θα επαναληφθεί η δεινή περιπέτεια που περιήλθε ο λαός, η χώρα και όλα τα συστήματα, τα τελευταία 10 χρόνια, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Περιγράφοντας την έκθεση της ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι περιλαμβάνει θετικά στοιχεία αλλά και προκλήσεις. Συγκεκριμένα, είπε ότι η σημερινή έκθεση παραδίδεται σε μία περίοδο επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας αλλά ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Όπως εκτίμησε, ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται στην έκθεση διότι δεν ήταν εφικτό να ενταχθούν σε αυτήν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Άρα, το 1,9% για το 2019 και το 2,4% για το 2020 είναι μάλλον ξεπερασμένα. «Θα ξεπεράσουμε αρκετά τα ποσοστά αυτά», τόνισε ο κ. Σουρνάρας: «Θα κινηθούμε πάνω από το 2% φέτος και αρκετά πάνω από το 2% την επόμενη χρονιά» λόγω της αύξησης της εσωτερικής ζήτησης από τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της αύξησης των επενδύσεων.

Για τις «προκλήσεις» που επίσης περιλαμβάνει η έκθεση, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος επισήμανε ότι πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία και να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, «πάντα σε συνεννόηση με τους εταίρους». Επίσης, είπε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Ανέφερε, μάλιστα, ότι «το καλό της κυβέρνησης αυτής είναι ότι γίνονται, όχι λόγω εξαναγκασμού, αλλά επειδή τις πιστεύει». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών ώστε να αντεπεξέλθουν στον ρόλο τους, που είναι ο δανεισμός της πραγματικότητας της οικονομίας. Για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων ο επικεφαλής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις θα προκαλέσουν άνοδο της παραγωγικότητας που θα αντισταθμίσουν τη μείωση του πληθυσμού.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.