Με επίκεντρο το άσυλο η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου – Επιφύλαξη από το Κίνημα Αλλαγής

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Με επίκεντρο τη ρύθμιση για την κατάργηση του υφιστάμενου πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο διεξάγεται από το πρωί στις επιτροπές της Βουλής η συζήτηση επί του διυπουργικού νομοσχεδίου το οποίο περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το άσυλο, την ψηφιακή διακυβέρνηση, την παροχή φαρμάκων σε καρκινοπαθείς κ.α.

“Με τις νέες ρυθμίσεις ενισχύουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών” είπε στην τοποθέτησή της η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προσθέτοντας ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζονται και όσοι διαπράττουν έκνομες ενέργειες εκτός Πανεπιστημίων και βρίσκουν καταφύγιο στους πανεπιστημιακούς χώρους. Οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων έδειξαν ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή μόνη βέβαιη είναι η ψήφος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ πιθανή είναι και η στήριξη από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της ειδικής αγορήτριας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελίας Λιακούλη καθώς παρά το ότι τις προηγούμενες ημέρες κορυφαία στελέχη του κόμματος εμφανίζονταν θετικά, υπέρ της ρύθμισης σήμερα το ΚΙΝ.ΑΛ εμφανίστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω. Μολονότι η κα Λιακούλη απέφυγε να αποκαλύψει την ψήφο του κόμματός της, δηλώνοντας επιφύλαξη άφησε να εννοηθεί ότι αν η ρύθμιση δεν τροποποιηθεί, το ΚΙΝ.ΑΛ δεν πρόκειται να την ψηφίσει.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

“Κανείς δεν αρνείται ότι έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα. Η ρύθμιση όμως που φέρνετε , δηλαδή το αξίωμα νόμος και τάξη δεν αποτελεί για εμάς κανένα εχέγγυο ομαλότητας. Κανένας δεν διασφαλίζει ότι δεν θα φτάσουμε στην εντελώς αντίθετη πλευρά, της άκρατης αστυνομοκρατίας. Εμείς προτείνουμε νέα διατύπωση και ελπίζουμε ότι θα την αποδεχθείτε, η οποία θα ορίζει ότι η επέμβαση της αστυνομίας θα γίνεται μόνο όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις. Σας λύνει τα χέρια αυτό που σας προτείνουμε” είπε.

Σφοδρή κατά της κυβέρνησης ήταν η επίθεση του Παύλου Πολάκη, με τον πρώην Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ να μη διστάζει να αναφέρει ότι μέχρι και τα γερμανικά στρατεύματα σεβάστηκαν το πανεπιστημιακό άσυλο. “Θέλετε να επιβάλετε τη βαθιά νεοφιλελεύθερη εμμονή σας και να δημιουργήσετε στρατιωτάκια που δεν σηκώνουν κεφάλι» είπε. “Η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει πανεπιστημιακό άσυλο με στόχο να το αντικαταστήσει με το άσυλο της επιχειρηματικότητας» δήλωσε ο Γιάννης Δελής (ΚΚΕ). «Εμείς δεν λέμε να μπαίνει η αστυνομία για ψύλλου πήδημα» ανέφερε ο Κώστας Μπούμπας (Ελληνική Λύση) και πρόσθεσε «δεν τιμωρούμε φοιτητές και πανεπιστημιακούς τους προστατεύουμε».

Κατά της ρύθμισης της κυβέρνησης τάχθηκε και η Σοφία Σακοράφα του ΜΕΡΑ 25 επιρρίπτοντας ωστόσο ευθύνες για την κατάσταση στις πρυτανικές αρχές οι οποίες όπως είπε αν είχαν εκτελέσει σωστά τα καθήκοντα τους θα είχαν αποτρέψει τα φαινόμενα αυτά.

Πηγή: real.gr


Exit mobile version