Με δύο ταχύτητες κινείται η αγορά των εξοχικών κατοικιών στα νησιά

Σε αγορά δύο ταχυτήτων εξελίσσεται η αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα, με τις πολυτελείς κατασκευές να βρίσκονται στην πρώτη και τις συμβατικές εξοχικές κατοικίες στη δεύτερη.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από την έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis Property & Valuations Services, το χάσμα μεταξύ τους συνεχίζει να διευρύνεται, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό για πολυτελή ακίνητα, με μοναδικά χαρακτηριστικά και έμφαση στη θέα ή την εγγύτητα προς τη θάλασσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι τιμές πώλησης συμβατικών εξοχικών κατοικιών (μη παραθαλάσσιων) εξακολουθούν να κινούνται πτωτικά, έστω και με χαμηλότερο ρυθμό, οι αντίστοιχες τιμές πώλησης πολυτελών εξοχικών κινούνται ανοδικά, ακριβώς λόγω της υψηλότερης ζήτησης, έναντι του 2016 και ακόμα περισσότερο έναντι του 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Geoaxis, σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων η τάση των τιμών συνεχίζει να είναι πτωτική μετά και το τέλος του πρώτου εξαμήνου, καθώς οι αξίες υποχώρησαν κατά 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2015, οι σημερινές τιμές είναι κατά 3,4% χαμηλότερες.

Η Μύκονος και η Σαντορίνη καταγράφουν τις υψηλότερες τιμές πώλησης με 2.140 ευρώ/τ.μ. και 1.772 ευρώ/τ.μ., αλλά καταγράφουν πτώση κατά 1% και 1,6%, αντίστοιχα. Ομως, αυτή η εξέλιξη δεν αφορά τα πολυτελή ακίνητα, αλλά τις πιο συμβατικές κατασκευές, σε μη προνομιακά σημεία.

Ακολουθεί η Πάρος με 1.770 ευρώ/τ.μ. και πτώση της τάξεως του 1,3% σε σχέση με το περυσινό πρώτο εξάμηνο. Οι τιμές στην Τζια διαμορφώνονται σε 1.630 ευρώ/τ.μ., έχοντας υποχωρήσει κατά 1,5% σε ετήσια βάση, ενώ στην Κύθνο, που είναι και η φθηνότερη αγορά, με 1.325 ευρώ/τ.μ., οι τιμές είναι μειωμένες κατά 1,4%.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες. Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ξυλά, επικεφαλής της Geoaxis, «η αγορά των πολυτελών κατοικιών εκτιμούμε ότι καταλαμβάνει περίπου το 10-15% της συνολικής πίτας της αγοράς εξοχικών και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος, οι οποίοι αναζητούν ιδιαίτερα ακίνητα και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τις σχετικές υπεραξίες που μπορεί να φτάσουν και στο 85% του μέσου όρου μιας τυπικής κατοικίας. Ετσι, στη Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,8 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στη Σαντορίνη έξι φορές, στην Πάρο 4,2 φορές, στην Κύθνο 2,3 φορές και στην Κέα 3,1 φορές», επισημαίνει.

Στη Μύκονο, σε περιοχές όπως οι Ανεμόμυλοι, η Ψαρρού και ο Πάνορμος, αλλά και η περιοχή που βρίσκεται πάνω από την παραλία Σούπερ Παραντάιζ, καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές πώλησης μονοκατοικιών με παροχές, όπως πισίνα κ.τ.λ., που μπορούν να αγγίξουν ακόμα και τις 24.000-25.000 ευρώ/τ.μ. με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 12.400 ευρώ/τ.μ.

Αντίστοιχα, στη Σαντορίνη, σε περιοχές όπως το Ημεροβίγλι και η Οία, που προσφέρουν εντυπωσιακή θέα στην Καλντέρα, έχουν εντοπιστεί ζητούμενες τιμές ακόμα και 20.000 ευρώ/τ.μ., ενώ η μέση τιμή πώλησης ανέρχεται σε 10.700 ευρώ/τ.μ. Στην Πάρο, οι περιοχές που ξεχωρίζουν είναι ο Αμπελάς και η Νάουσα, με τιμές που είναι σαφώς πιο «προσγειωμένες» και κινούνται σε 7.500 ευρώ/τ.μ. για μια πολυτελή κατοικία, αν και υπάρχουν και περιπτώσεις μοναδικών ακινήτων, όπου το κόστος μπορεί να εκτιναχθεί έως τις 11.000 ευρώ/τ.μ.

Στην Κύθνο υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Κολώνα, η Γαϊδουρόμαντρα, η Δρυοπίδα, όπου οι ζητούμενες τιμές νέων εξοχικών κατοικιών φτάνουν στις 6.400 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Κέα, σε περιοχές όπως ο Κούνδουρος και ο Οτζιάς, οι ζητούμενες τιμές προσεγγίζουν τις 10.000 ευρώ/τ.μ.

Μεγάλη εισροή ξένων κεφαλαίων για αγορά ελληνικών εξοχικών

Ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης για εξοχικά από ξένους αγοραστές είναι και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων αυξήθηκε κατά 61,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αν, μάλιστα, διατηρηθεί ο υφιστάμενος ρυθμός ανόδου, είναι πολύ πιθανό στο τέλος του έτους να έχουν εισρεύσει πάνω από 430 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι κατά το σύνολο του 2016 οι σχετικές επενδύσεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 45,3% σε 270 εκατ. ευρώ, έναντι 186 εκατ. ευρώ το 2015, όταν καταγράφηκε πτώση 36%.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Geoaxis, η πτωτική πορεία των τιμών των εξοχικών κατοικιών αναμένεται να διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, ως αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς ακινήτων, της έλλειψης ρευστότητας, αλλά και της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης, ιδίως για όσους ήδη διαθέτουν και άλλα ακίνητα. Στον αντίποδα, τα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών προβλέπεται ότι θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο, λόγω της μεγάλης ζήτησης από το εξωτερικό, κυρίως για νησιά όπως η Μύκονος. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο κ. Ξυλάς, η συνεχής αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα αναμένεται να λειτουργήσει ευνοϊκά για την περαιτέρω άνοδο της ζήτησης για εξοχικές κατοικίες από το εξωτερικό.

Πηγή: Καθημερινή


Exit mobile version