Να σταματήσει τα σενάρια περί διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που προσδίδουν αδυναμία στην κυβέρνηση επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών που επέρχονται.
Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
«Δεν υπάρχει καμιά διεύρυνση της πλειοψηφίας που θα την καθιστά πιο σταθερή από τη σημερινή πλειοψηφία των 153 εδρών» δηλώνει χαρακτηριστικά στο Real.gr ανώτερη κυβερνητική πηγή και σημειώνει: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα θέμα διεύρυνσης της σημερινής πλειοψηφίας, της έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ενόψει των ψηφοφοριών που ακολουθούν».
Το θέμα, εντούτοις, το άνοιξαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, με ανοίγματα-προσκλήσεις προς την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, από την οποία, μάλιστα, έφαγαν…πόρτα! Και το άνοιξαν μετά τη στάση του Π. Καμμένου να μην ψηφίσει το Σύμφωνο Συμβίωσης, γεγονός που αν μη τι άλλο καταδεικνύει ανησυχία.
Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, κατανοεί πως τα ανοίγματα αυτά, θέτουν εν αμφιβόλω την εμπιστοσύνη προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς το μήνυμα που αποστέλλουν είναι πως και κάποιοι βουλευτές της πλειοψηφίας να μην ψηφίσουν θα βρεθούν άλλοι που θα τους αντικαταστήσουν, από άλλο κόμμα. Επιπλέον, επιφέρουν αρνήσεις από τα άλλα κόμματα-αποδέκτες της πρότασης και όταν έρθει η ώρα μιας σοβαρής συζήτησης για τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Απάντηση για την ΠΝΠ
Αργά το βράδυ χθες το Μέγαρο Μαξίμου κυκλοφόρησε non paper με το οποίο επιχειρεί να δώσει απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έφερε παραμονή Χριστουγέννων.
Στο non paper τονίζεται:
Με την ΠΝΠ της 24ης Δεκεμβρίου 2015 ρυθμίζονται κατεπείγοντα ζητήματα μιας σειράς υπουργείων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
• Επέκταση των παροχών στους δικαιούχους του νόμου για της αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (σίτιση, στέγαση, ρεύμα) στο νέο έτος 2016
• Διεύρυνση δυνατότητας διενέργειας ελέγχων στα εποπτευόμενα από το Υπουργείο Υγείας ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ
• Παράταση λειτουργίας Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και των Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων ως την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ 2014-2020
• Ρύθμιση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες με προσαρμογή της στις προκλήσεις που δημιουργεί η προσφυγική κρίση
• Ρύθμιση διαδικασίας ναύλωσης πλοίων για την κάλυψη αναγκών λόγω προσφυγικού
• Ρύθμιση ίδρυσης και λειτουργίας των Κέντρων Προσωρινής Διαμονής για τους πρόσφυγες
• Κατοχύρωση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) ως ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας
• Παράταση συμβάσεων προσωπικού σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας
Ειδικότερα οι ρυθμίσεις για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καταδεικνύουν την προσήλωση της κυβέρνησης σε μέτρα που ανακουφίζουν τα πιο ευάλωτα στρώματα και έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.
Πρόκειται για υλοποίηση δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό, που ποτέ δεν ακυρώθηκαν και ποτέ δεν ανεστάλησαν, όπως ήθελε και θέλει, διακαώς, η αντιπολίτευση.