Του Τάσου Δασόπουλου
Υπόγειες διαβουλεύσεις με στόχο έναν «έντιμο συμβιβασμό που θα οδηγήσει και την χαλάρωση των συνθηκών ρευστότητας αναζητούνται στο «παρά πέντε» της σημερινής κρίσιμης «μίνι συνόδου» που θα γίνει σήμερα ειδικά για την Ελλάδα στο περιθώριο της «μεγάλης» Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
To εγχείρημα έχει όλα τα φόντα να πετύχει αφού όλοι οι βασικοί παίχτες θα είναι παρόντες. Στο «ραντεβού» θα συμμετέχουν εκτός από τον έλληνα Πρωθυπουργό, η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ , ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.
Ο κ. Νταϊσλεμπλούμ αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες, θα επαναφέρει την παλαιότερη πρόταση του.
Δεσμευτείτε να ολοκληρώσετε ένα μικρό αριθμό μεταρρυθμίσεων και εμείς θα χαλαρώσουμε τους περιορισμούς χρηματοδότησης προς την χώρα μας.
Αυτονόητο είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να δεσμευτεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα επιλεγούν μέσα από το γνωστό μας «μνημόνιο» και να είναι συμβατές και με την δημιουργική ασάφεια της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου ώστε και τα δύο μέρη να έχουν κάτι να παρουσιάσουν ως «νίκη» .
Απώτερος στόχος είναι στο «τέλος της μέρας» όλα να δείχνουν ότι προχωρούν κανονικά μετά την όξυνση που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες.
Αν ο κ. Τσίπρας δεχθεί τότε θα τεθεί ένα «ορόσημο υλοποίησης» μέσα στον Απρίλιο. Αν η Ελλάδα το εκπληρώσει τότε η ΕΕ θα προχωρήσει στην χαλάρωση των όρων χρηματοδότησης προς την Ελλάδα είτε μέσω της ΕΚΤ είτε μέσω της μερικής εκταμίευσης της δόσης των 7,2 δις ευρώ που εκκρεμεί από πέρσι.
Διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν χθες ότι η προσπάθεια αναζήτησης λύσης για την Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη παρά τους αυξημένους τόνους που υπήρξαν χθες.
Για παράδειγμα ο επίτροπος αρμόδιος για θέμα οικονομίας φόρων και τελωνείων κ. Πιέρ Μοσχοβισί εκτός από τις δηλώσεις για επανάληψη του σχεδίου για την Κύπρο αλλά και τις απειλές για έξοδο από το ευρώ.
Ήταν όμως σαφώς πιο ήπιος απέναντι στην απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να περάσει τα δύο νομοσχέδιο ( για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις) εν μια νυκτί…
«Δεν επιβάλλαμε κανένα βέτο σε νομοσχέδιο είπε για να προσθέσει ότι απλώς ο κ Κοστέλο επεσήμανε την συνθήκη ότι όλα τα νομοσχέδια θα πρέπει να συζητούνται και με τους θεσμούς πριν κατατεθούν…
Οι εταίροι
Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν χαμήλωσε χθες ακόμη περισσότερο τα ου τόνους σημειώνοντας ότι όλοι θα πρέπει να προσέχουν πως μιλούν για το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ «Πρέπει να προσέχουν την γλώσσα που χρησιμοποιούν ο κ. Σαπέν».
Την ίδια ώρα το Βερολίνο φαίνεται ότι όχι μόνο θέλει την Ελλάδα στο Ευρώ αλλά ετοιμάζει και τρίτο πακέτο δανειοδότησης αν κλείσει η τρέχουσα διαπραγμάτευση . «ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει» είπε χθες ο κ. Σόιμπλε υπονοώντας σαφώς ότι το πρόβλημα ρευστότητας εντείνεται και η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει σύντομα αποφάσεις «Αλλά αφού δεν θέλουν τρίτο δάνειο…» κατέληξε στην σκέψη του αφήνοντας στο αέρα ένα υπονοούμενο.
Όπως υποστήριξε η συζήτηση για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται στο χρέος της χώρας αλλά στο πώς η οικονομία της θα μπορούσε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Ξεκαθάρισε πάντως, ότι βάση για την διαπραγμάτευση ήταν και παραμένει η συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου.
Μέρος του προβλήματος ο κ Βαρουφάκης;
Στο μεταξύ χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλώντ Γιουκέρ έκανε μια παρέμβαση από αυτές που δεν συνηθίζει προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επαναφέρει στην τάξη τον υπουργό οικονομικών κ Γιάνη Βαρουφάκη.
Συγκεκριμένα, ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να καλέσει τον υπουργό του να χαμηλώσει τους τόνους ενώ κοινοτικές πηγές χαρακτήριζαν τον έλληνα υπουργό οικονομικών για επιδειξιομανία και ασυνέπεια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός οικονομικών είναι πιθανό να μην συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες αφού θα πρέπει να υποστηρίξει το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των 100 δόσεων το οποίο ως γνωστό ψηφίζεται την Παρασκευή.