Στις 48,1 μονάδες έκλεισε τον Νοέμβριο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) –ένας σύνθετος δείκτης ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– τιμή υψηλότερη από τις 47,3 μονάδες του Οκτωβρίου.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα της Markit, η πρόσφατη τιμή ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα επτά μηνών, υποδεικνύοντας ωστόσο επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών των Ελλήνων παραγωγών αγαθών. Η παραγωγή στις εταιρείες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα υποχώρησε περαιτέρω τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν μικρός. Μέλη του πάνελ συνέδεσαν τη μείωση της παραγωγής με την έλλειψη ζήτησης στην οικονομία. Τα στοιχεία του Νοεμβρίου υπέδειξαν περαιτέρω υποχώρηση των εισερχόμενων νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές.
Η πρόσφατη μείωση εξακολουθεί την τάση υποχώρησης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014. Επίσης, καταγράφηκε μείωση των νέων εργασιών από το εξωτερικό. Ο ρυθμός με τον οποίο συρρικνώθηκαν οι νέες παραγγελίες εξαγωγών ήταν δριμύς και επιταχύνθηκε σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.
Οι όγκοι των ανεκτέλεστων εργασιών στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών περιορίστηκαν και πάλι τον Νοέμβριο, υποδεικνύοντας συνεχιζόμενη ύπαρξη αναξιοποίητου παραγωγικού δυναμικού στον τομέα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, η μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών ήταν αποτέλεσμα των περιορισμένων νέων παραγγελιών. Καθώς οι εργασίες σε εκκρεμότητα μειώνονται, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα εξακολούθησαν να μειώνουν τις θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, τα επίπεδα απασχόλησης υποχώρησαν για όγδοο συνεχή μήνα. Παράλληλα, οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών που αντιμετώπισαν οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα επιμηκύνθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι κατασκευαστές συνέδεσαν την επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών με τον συνδυασμό των ελέγχων κεφαλαίων και των δυσκολιών στην πραγματοποίηση εισαγωγών. Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν αύξηση της μέσης επιβάρυνσης κόστους που αντιμετώπισαν οι Έλληνες κατασκευαστές τον Νοέμβριο.
Οι τιμές εισροών αυξάνονται κάθε περίοδο της έρευνας, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο. Παρά το υψηλότερο κόστος αγορών, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα μείωσαν τις μέσες τιμές πώλησης και πάλι τον Νοέμβριο.
Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν περιορισμένη αγοραστική δραστηριότητα τον Νοέμβριο. Κατά συνέπεια, τα αποθέματα αγορών μειώθηκαν περαιτέρω.
Τα αποθέματα εισροών υποχωρούν κάθε μήνα από τον Αύγουστο του 2008. Τέλος, οι εταιρείες παρέμειναν επιφυλακτικές σχετικά με τα επίπεδα αποθεμάτων, καθώς τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων κατέγραψαν περαιτέρω υποχώρηση.