Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Μάρτιο, φθάνοντας κοντά σε υψηλά τετραετίας, σύμφωνα με έρευνα της Markit.
«Η βελτίωση αποτελεί καλά νέα σε μία περιοχή που περιμένει ενδείξεις ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στηρίζει την πραγματική οικονομία» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον, προσθέτοντας: «Ανησυχίες υπάρχουν, ωστόσο, σχετικά με την Ελλάδα και τη Ρωσία, που υπενθυμίζουν ότι η εν εξελίξει ανάκαμψη δεν είναι με κανένα τρόπο διασφαλισμένη».
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) για τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 54,1 μονάδες από 53,3 μονάδες τον Φεβρουάριο.
Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν την αύξηση του δείκτη στις 53,6 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.
Η Markit σημειώνει ότι τα στοιχεία της υποδηλώνουν έναν ρυθμό ανάπτυξης 0,3% για την οικονομία της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2015, που στηρίζεται σε μία αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,4%.
Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 54,3 μονάδες από 53,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτη για τη μεταποίηση αυξήθηκε στις 51,9 από 51 μονάδες.
Η οικονομία της Ευρωζώνης αποκτά δυναμική, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ξεκινά το μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Αν και μπορεί να είναι πολύ νωρίς να διακηρυχθεί ότι νικήθηκε ο κίνδυνος ενός αποπληθωριστικού σπιράλ μειούμενων τιμών και αναβολής των καταναλωτικών δαπανών, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι λαμβάνει χώρα μία βιώσιμη ανάκαμψη.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε, τελικά, τα αποτελέσματα της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και του φθηνότερου ευρώ στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα στον μεταποιητικό τομέα», δήλωσε οικονομολόγος της ιταλικής τράπεζας Intesa Sanpaolo, προσθέτοντας: «Μετά την ανάσχεση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όλα τα μηνύματα δείχνουν ότι (η ανάκαμψη) θα γίνει περισσότερο βιώσιμη τα επόμενα τρίμηνα».
Ο γερμανικός σύνθετος δείκτης PMI αυξήθηκε στις 55,3 από τις 53,8 μονάδες, υποδηλώνοντας αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας για 23ο συνεχόμενο μήνα (κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας και, αντίθετα, κάθε τιμή κάτω από το όριο αυτό συρρίκνωση).
Ο γαλλικός δείκτης μειώθηκε στις 51,7 από 52,2 μονάδες. Αν και η τιμή αυτή δείχνει έναν ρυθμό ανάπτυξης μόνο 0,2% για το πρώτο τρίμηνο του έτους, δεν παύει να αποτελεί τν καλύτερη επίδοση από το 2011.