Για αρκετά χρόνια υπήρχε μια «χλιαρή» κριτική των ΗΠΑ κατά της Γερμανίας στη νομισματική και οικονομική σφαίρα, πως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία δε ζει βάσει των δυνατοτήτων της.
Από εδώ και στο εξής και ειδικά με δεδομένες τις δυσκολίες στους κόλπους της Ευρώπης και των υπερχρεωμένων Μεσογειακών χωρών, ο δρόμος της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και της Ευρώπης συνολικά θα γίνεται όλο και πιο απότομος και ακανθώδης, όπως αναφέρει το MarketWatch σε άρθρο με τίτλο «Η Μέρκελ ξεμένει από μπαζούκας».
Η Ελλάδα υπήρξε τους προηγούμενους μήνες εκτός των ραντάρ των επενδυτών, τουλάχιστον μέχρι τη συμφωνία των 86 δις ευρώ του καλοκαιριού. Αλλά οι ενδείξεις από την Αθήνα την περίοδο των Χριστουγέννων δείχνουν ότι το ελληνικό αδιέξοδο θα επιστρέψει σύντομα για να ενισχύσει το δράμα, την αμφισβήτηση και την αναταραχή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας πέταξε το… γάντι στους δανειστές, όπως αναφέρει το άρθρο, λέγοντας πως θα προτιμούσε το ΔΝΤ να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Αυτή η θέση είναι διαμετρικά αντίθετη από την επιθυμία της Γερμανίας, η οποία θέλει να παραμείνει το Ταμείο ώστε να μην αυξηθεί η επιρροή της Κομισιόν στο να κρατά στη «ζωή» την Ελλάδα με κάθε μέσο επί των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Από την άλλη πλευρά, η πρόταση του Τσίπρα είναι και λίγο άτοπη με δεδομένο πως το ΔΝΤ έχει ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικούς χρέους προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Το Βερολίνο θα συνεχίσει να απορρίπτει το θέμα της ανακούφισης του χρέους μέχρι η Αθήνα να δείξει ξεκάθαρη πρόοδο στους στόχους των μεταρρυθμίσεων.
Με δεδομένο το γενικότερο περιβάλλον επιβράδυνσης στην Ευρώπη, οι πιθανότητες για καλά νέα επ’ αυτών των θεμάτων στους επόμενους μήνες, ξεθωριάζουν.
Με το να καθιστά ο Τσίπρας το ΔΝΤ αποδιοπομπαίο τράγο σε μια αναπόφευκτη πάλη με τους δανειστές για καυτά θέματα όπως οι περικοπές των συντάξεως, ο Έλληνας πρωθυπουργός ίσως να προσπαθεί να κερδίσει μια πολύτιμη στήριξη στο εσωτερικό της Ελλάδα, καθώς οι πολιτικοί ελιγμοί μειώνονται.
Μπροστά στο πείσμα της Ελλάδας, η Μέρκελ έχει ελάχιστες επιλογές, όπως αναφέρει το MarketWatch. Δεν μπορεί να απελευθερώσει ένα «ευρω- μπαζούκας» για να αντιμετωπίσει τις προβληματικές καταστάσεις, καθώς τα πυρομαχικά της εξαντλούνται. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη εκφράσει την άποψη για ένα προσωρινό Grexit.
Αν η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκονταν σε πιο σταθερή πολιτική κατάσταση, η Μέρκελ ίσως να ήταν σε καλύτερη διάθεση. Πολιτικά επίσης, αποδυναμωμένη η Γερμανίδα Καγκελάριος λόγω της προσφυγικής κρίσης, η διάθεσή της δεν βελτιώθηκε και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με το θέμα των σεξουαλικών επιθέσεων στην Κολονία.
Γενικότερα, η Μέρκελ δεν είναι σε θέση να ηγηθεί μιας εκστρατείας για μια θετική αντιμετώπιση της Ελλάδας. Αν η Αθήνα άφηνε το ευρώ και είχε την υποτιμημένη δραχμή της για τους επόμενους 12 μήνες, οι γεωπολιτικές ισορροπίες ίσως έπειθαν τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τους Έλληνες με μεγαλύτερη γενναιοδωρία έξω από το ευρώ από ότι μέσα σε αυτό.