Μάρδας: Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «καλό δρόμο»

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «καλό δρόμο» ανέφερε μεταξύ άλλων, σε ομιλία του σε εκδήλωση στο 26ο «Money Show», στη Θεσσαλονίκη, ο  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

«Εμείς θεωρούμε ότι η διαπραγμάτευση είναι σε ένα καλό δρόμο και θα τελειώσουμε» εκτίμησε ο κ. Μάρδας, σημειώνοντας ότι οι διαφωνίες της κυβέρνησης με τους εταίρους βρίσκονται στα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.

Επεσήμανε ότι για τα εργασιακά, από ελληνικής πλευράς έχει προταθεί να γίνουν σεβαστές οι γνώμες διεθνών οργανισμών, όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και στο πλαίσιο αυτό να γίνει η συζήτηση, ενώ για το συνταξιοδοτικό πρόσθεσε :

«Όλοι καταλαβαίνετε ότι σε δύο μήνες δε μπορεί να λυθεί αυτό το θέμα. Όλοι θέλουμε να γίνει μια σοβαρή δουλειά, ούτως ώστε το συνταξιοδοτικό σύστημα να είναι βιώσιμο για να μπορέσει να περπατήσει. Αυτά μπορούν να συζητηθούν από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο και να βγάλουμε χαρτιά».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η οικονομία «με δικούς της πόρους» καλύπτει μέχρι σήμερα τις διεθνείς υποχρεώσεις της και ανάγκες του κράτους, από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Μάρδας επεσήμανε ότι έχουν κατατεθεί από το γενικό λογιστήριο του κράτους συνολικά 116 προτάσεις προς το υπουργείο Οικονομικών, για επεξεργασία, σχετικά με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων, τα 16 εκατομμύρια ευρώ, που προβλέπεται να απορροφήσει η χώρα μας από το «πακέτο Γιούνκερ» να κατευθυνθούν όλα για τη στήριξη καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων. «Εδώ θα παίξει σημαντικό ρόλο, η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του ΕΤΕΑΝ» σημείωσε.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι ως τα τέλη Δεκεμβρίου έχει εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός διακίνησης των καυσίμων, ενώ θα προωθηθεί η αλλαγή μοντέλου καταβολής των συντάξεων του δημοσίου, αρχικά, ώστε να υπολογίζεται και να καταβάλλεται στους δικαιούχους από τον πρώτο μήνα. Υπογράμμισε, ως σημαντικά έργα, τα οποία επίσης προωθούνται, την εφαρμογή διεθνών λογιστικών προτύπων για το δημόσιο τομέα (γενική κυβέρνηση), ώστε να γίνεται απλούστερος και ακριβέστερος ο έλεγχος των πληρωμών, καθώς και την αναμόρφωση του δημοσίου λογιστικού. Επίσης έχει προταθεί στο υπουργείο Υγείας μια ολοκληρωμένη μέθοδος αλλαγής των διαδικασιών προμηθειών στη δημόσια υγεία, ώστε να αποφεύγονται υπερκοστολογήσεις υλικών, σε αγορές χονδρικής πώλησης, στα νοσοκομεία.

Exit mobile version