Μαραθώνας: Τουριστική ανάπτυξη με κινεζικά κεφάλαια ύψους 400 εκατ. δολ.

Τη συνύπαρξη του σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης του Μαραθώνα, με κινεζικά κεφάλαια ύψους 400 εκατ. δολαρίων, με την προστασία των αρχαιοτήτων και του φυσικού περιβάλλοντος, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σήμερα το μεσημέρι, με το δήμαρχο της πόλης Ηλία Ψινάκη.

Το σχέδιο γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Ψινάκη στο Πεκίνο και αφορά την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου του Μαραθώνα μήκους 15 χλμ. με στόχο την τουριστική και πολιτιστική ανάδειξη της ιστορικής περιοχής της ανατολικής Αττικής. Ο δήμαρχος, αν και ρωτήθηκε σχετικά, απέφυγε να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος και το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, σημειώνοντας ότι η συνεργασία με την Κίνα δεν αφορά μόνο το δήμο του αλλά και τους υπόλοιπους της χώρας, με αιχμή όσους συναποτελούν τη λεγόμενη Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ιδίου.

Ανέφερε πάντως ότι ποσό 50 εκατ. δολαρίων προορίζονται για τη δημιουργία μουσείου για τη Μάχη του Μαραθώνα και τον αυθεντικό μαραθώνιο, που σήμερα στεγάζεται σε ένα παλαιό σχολείο. Ο δήμαρχος άφησε να εννοηθεί ότι η υλοποίηση του σχεδίου άρχισε ήδη να «σκοντάφτει» σε διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα. «Ο αρχαιολογικός χώρος της περιοχής είναι κλειστός λόγω έλλειψης προσωπικού και γεμάτος με ξερόχορτα και καλαμιές, ενώ το υποτιθέμενο Εθνικό Πάρκο φυσικού κάλλους στον Σχοινιά δεν είναι τίποτε άλλο παρά από ένα έλος γεμάτο κουνούπια, σκουπίδια και λύματα από τους βόθρους της περιοχής», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Δήλωσε μάλιστα αποφασισμένος να προχωρήσει σε δυναμικές αντιδράσεις μαζί με δημότες της πόλης «εάν μπλοκαριστεί έστω και ένα δολάριο».

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το ζητούμενο για τη χώρα είναι η ανάπτυξη και γι’ αυτό το υπουργείο στηρίζει οποιαδήποτε ανάλογη προσπάθεια που συμβάλλει προς αυτό τον σκοπό. Τόνισε δε την ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να συνυπάρξουν η τουριστική ανάπτυξη με την προστασία των αρχαιοτήτων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο κ. Ψινάκης ανέφερε ότι στις αρχές Νοεμβρίου, με την αφορμή τη διεξαγωγή του αυθεντικού μαραθώνιου, θα πραγματοποιηθεί συνέδριο στην Ελλάδα, όπου αναμένεται να παραβρεθούν από την Κίνα 110 δήμαρχοι και πλήθος επιχειρηματιών με στόχο τη σύναψη συμφωνιών με Έλληνες συναδέλφους τους.


Exit mobile version