«Μαραθώνιες» διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Με στόχο μια κατ αρχήν συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο για τα δημοσιονομικά στοιχεία συνεχίζονται και σήμερα Πρωτομαγιά στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις με την Ομάδα των Βρυξελλών με παρόντες και υπηρεσιακά στελέχη από τα ελληνικά υπουργεία.

Η συζήτηση έβαλε χθες στο τραπέζι όλα τα ανοιχτά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος όπως είναι η πορεία του προϋπολογισμού ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα και τις αναθεώρησης του στο 1,2% του ΑΕΠ από το 3% του ΑΕΠ που ήταν ο αρχικός στόχος.

Συζητήθηκε η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ο οποίος φαίνεται ότι αναθεωρείται πλέον κοντά στο 1% (αντί του 1,4% που προβλέπει το υπουργείο οικονομικών) αφού θεωρείται βέβαιο ότι το πρώτο εξάμηνο το 2015 είναι πλέον χαμένο.

Στην χθεσινή ημέρα συζητήθηκε ακόμη το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και της διευθέτησης των κόκκινων δανείων.

Στην αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου οι εταίροι φαίνεται να συγκλίνουν με τις ελληνικές θέσεις αλλά για τα κόκκινα δάνεια επιμένουν σε λύση πακέτο απορρίπτοντας την ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Σήμερα αναμένεται να συζητηθούν τα φορολογικά μέτρα που ετοιμάζονται να ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα παρουσιάσει και θα ψηφίσει τις επόμενες εβδομάδας η Κυβέρνηση, επιχειρώντας έτσι να επιταχύνει μια επιμέρους συμφωνία και να ξεκλειδώσει την χρηματοδότηση έστω και με την μορφή της αύξηση του ορίου των εκδόσεων εντόκων γραμματίων.

Για τον λόγο αυτό βρίσκεται στις Βρυξέλλες και η Γενικής Γραμματέας Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαίδου.

 

Στόχος έκτακτο Eurοgroup

Αν όλα πάνε καλά η Ελληνική Κυβέρνηση ελπίζει ότι μέχρι την Δευτέρα θα υπάρχει βάση για να γραφτεί η έκθεση προόδου και να προχωρήσει η οργάνωση μιας έκτακτης συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας μέσα στην εβδομάδας.

Προσδοκία είναι να υπάρξει μια θετική δήλωση ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμά της.

Με μια θετική δήλωση που θα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα οδεύει προς τελική συμφωνία η Αθήνα εκτιμά ότι θα είναι πιο εύκολη μια πολιτική απόφαση από τη ΕΚΤ για αύξηση του ορίου έκδοσης των εντόκων γραμματίων από τα 15 δις ευρώ που είναι σήμερα.

Από την πλευρά των εταίρων, πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε χθες ότι το κλίμα είναι θετικό και σ’ αυτό σημαντικό ρόλο έχουν παίξει οι αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα από ελληνικής πλευράς και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός πολιτικά έχει αναλάβει προσωπικά τη διαπραγμάτευση.

Στο μεταξύ, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία χωρίς να καταστρατηγηθούν οι κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης ειδικά σε θέματα όπως το ασφαλιστικό τα εργασιακά και την αύξηση του ΦΠΑ.

Το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ το οποίο διαμορφώνεται ακόμη εξετάστηκε μόνο ως πλαίσιο αφού εκκρεμούν ακόμη αποφάσεις για τα ποια και πως θα είναι τα μέτρα που θα ενταχθούν.

 

Exit mobile version