“Οι τροπολογίες αυτές ήρθαν στη διαδικασία της Αναθεώρησης θα μπορούσε να πει κανείς γιατί δεν ήρθαν από την αρχή. Μία λογική εξήγηση είναι ότι είναι και εκεί μιαχώρα εθνοτικά διχασμένη, πολιτικά διαιρεμένη, με όχι σταθερή πολιτική ζωή, άρα θα μπορούσε κανείς να πει ότι δικαιολογούνται για λόγους τακτικής. Η κριτική που ασκήθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, καταρχήν η συμφωνία είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και συμβιβασμού δεν εισήλθαν τα ελληνικά στρατεύματα κατέλαβαν τα Σκόπια και υπέβαλαν τους όρους τους, και πράγματι υπάρχουν δύο αδύναμα σημεία” δήλωσε ο δικηγόρος Ιωάννης Μαντζουράνης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
“Στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει ορισμός του Έθνους γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία στην Επιστήμη. Ο όρος nationality στο διεθνές δίκαιο ορίζεται ως ιθαγένεια, δεν είναι η πολιτογράφηση. Σε μία συμφωνία γίνονται και υποχωρήσεις, όταν αλλάζεις το όνομά σου, όταν αλλάζεις το προοίμιο του Συντάγματος, τώρα έφυγε το μακεδονικός λαός μπήκε ομογένεια όπως στο άρθρο 108. Η τροπολογία που έγινε δεκτή, την υπέβαλαν Αλβανοί και είχαν δίκιο ως εκ περισσού, λέει το εξής ότι η ιθαγένεια είναι μακεδονική – κάτοικος Βόρειας Μακεδονίας, που δεν προδικάζει εθνότητα, διότι το 35% είναι Αλβανοί. Αν πεις ότι υπάρχει μακεδονικό έθνος τότε οι Αλβανοί που πάνε; Οι τροπολογίες αυτές είναι ακριβείς όχι μετάφραση, ερμηνεία, και είναι βελτίωση των όρων της συμφωνίας και πρέπει να γίνουν θετικά δεκτές από την ελληνική πλευρά, ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης” ανέφερε.
“Δεν πρέπει να τα μηδενίζουμε όλα, για να πούμε αν η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια θα πρέπει να έχουμε ένα κριτήριο. Όχι τι θα θέλαμε. Αυτό που πρέπει να κρίνει αν η συμφωνία είναι επωφελής ή επιζήμια είναι το τι είχαμε και το τι πετυχαίνουμε με τη συμφωνία” συμπλήρωσε.
Ακούστε το ηχητικό:
Πηγή: enikos.gr