Μαντάς: Η απόφαση του ESM αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε καμία μονομερής ενέργεια από την Αθήνα

Η έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) αφήνει τη ΝΔ διπλά εκτεθειμένη, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων, Χρήστος Μαντάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μαντάς, η χθεσινή απόφαση του ESM αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε καμία μονομερής ενέργεια από την πλευρά της κυβέρνησης (σσ: σε ό,τι αφορά την καταβολή εφάπαξ επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους) χωρίς να υπάρχει η αντικειμενική βάση, δηλαδή πράγματι υπεραπόδοση των εσόδων, ενώ «η ΝΔ μένει διπλά εκτεθειμένη, διότι δεν ψήφισε ούτε το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους κι επίσης ενώ έλεγε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν είναι και τίποτα ιδιαίτερο, στη συνέχεια σήκωσε πάρα πολύ το θέμα της ανάσχεσης, αναστολής της εφαρμογής αυτών των μέτρων».

«Δίνουμε μία μάχη εν όψει του κλεισίματος της β’ αξιολόγησης και δε μπορούμε μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη διαδικασία να έχουμε πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες στην ουσία παρακαλάνε από το πρωί μέχρι το βράδυ να αποτύχει αυτή η διαπραγμάτευση και να οδηγηθούμε δήθεν σε εκλογές, που δήθεν θα δώσουν μία ευθύνη στις δυνάμεις της σοβαρότητας και της αξιοπιστίας, οι οποίες θα τελειώσουν την αξιολόγηση» είπε ο κ. Μαντάς.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης υπογράμμισε: «Πρέπει να συγκεντρωθούμε στη μάχη, να εξασφαλίσουμε όσο περισσότερες συμμαχίες, ώστε να βγούμε από αυτή τη διαδικασία με έναν συμβιβασμό με θετικό πρόσημο». Εκτίμησε ότι «είναι εφικτό και το θέμα του δημοσιονομικού κενού, που λέγεται για το 2018 να προσεγγιστεί προς το κλείσιμο, όπως και τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη δανειοδότηση των κομμάτων και ΜΜΕ από τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα, ο κ. Μαντάς τόνισε πως «αποκαλύπτει σαφέστατα ότι υπήρχε η πρακτική του τριγώνου, κατά παράβαση των τραπεζικών κανόνων και κάτω από ένα πολιτικό πλαίσιο πολύ συγκεκριμένο χορηγούνταν δάνεια στα κόμματα, είτε στα ΜΜΕ, με εξασφαλίσεις εξαιρετικά προβληματικές και υπήρχε μία αλληλοστήριξη όλου αυτού του συστήματος, προκειμένου να διαιωνίζεται μία κυριαρχία και στο πολιτικό επίπεδο και στο επίπεδο της ενημέρωσης υποβοηθούντος του τραπεζικού συστήματος».

«Το βέβαιο είναι ότι από εδώ και πέρα αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη. Τα πορίσματα θα σταλούν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και από εκεί και πέρα θα διερευνηθούν μία-μία όλες οι υποθέσεις, οι οποίες υπάρχουν καταγεγραμμένες ειδικά στο πόρισμα της πλειοψηφίας το οποίο ψηφίστηκε χθες με 12 υπέρ 8 κατά» εξήγησε.

Υπογράμμισε δε πως «η προς το παρόν μη απόδειξη εμπλοκής πολιτικού προσώπου στο επίπεδο του υπουργού δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εμπλοκές πολιτικών προσώπων που πιθανά να μην υπήρξαν στην περίοδο αυτή που εξετάζει η Επιτροπή σε υπουργικές θέσεις και το δεύτερον μένει να φανεί μέσα στη δικαστική διερεύνηση αν υπάρχει και τέτοια ευθύνη». «Πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις για το πώς η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα αποπληρώσουν τα δάνεια των κομμάτων τους που είναι 400 εκατ., για το πώς θα αποπληρωθούν τα δάνεια των ΜΜΕ που είναι 1,3 δισ.» πρόσθεσε.


Exit mobile version