Loughlin: Οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι δεν είναι τομέας για ωμό οικονομικό ανταγωνισμό

Οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι και πολυμήχανοι άνθρωποι και έχουν την ικανότητα να λύσουν τα προβλήματά τους με την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων, δηλώνει ο πρόεδρος του Πανευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Οργάνου των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU) mr Darrag O΄ Loughlin,ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για την 1η Συνδιάσκεψη των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Συλλόγων.

Σε συνεντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλάει για την οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε πολιτικές λιτότητας, με τους προϋπολογισμούς υγείας να έχουν μειωθεί, για τα καινοτόμα φάρμακα που σε αρκετές περιπτώσεις είναι απαγορευτικά ακριβά, για την χρήση των γενοσήμων φαρμάκων, για τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στις αγορές, αλλά και για τον ανταγωνισμό στο χώρο της Υγείας, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «η φροντίδα των ηλικιωμένων και των αρρώστων δεν είναι τομέας για ωμό οικονομικό ανταγωνισμό».

Δηλώνει τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στους Ελληνες φαρμακοποιούς,εξηγεί τι συμβαίνει σε άλλες χώρες με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και αναλύει τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού στην κοινωνία.

Ακολουθεί η συνέντευξη του προέδρου του Πανευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Οργάνου των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU) mr Darrag O΄ Loughlin:

Ερ. Η 1η Συνδιάσκεψη των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Συλλόγων πραγματοποιείται με τη συμμετοχή σας στην Αθήνα. Η κίνηση αυτή μπορεί να μεταφραστεί ως στήριξη στους Ελληνες φαρμακοποιούς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε συνεχή αγώνα για την προάσπιση των κεκτημένων τους;
Απάντηση: Η παρουσία του Πανευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Οργάνου των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU) και των άλλων διεθνών φαρμακευτικών οργανώσεων είναι μια ειλικρινής χειρονομία στήριξης και αλληλεγγύης προς τους Ελληνες συναδελφους μας, οι οποίοι βιώνουν μια πολύ δύσκολη περίοδο.
 
Ερ. Η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη έχει επηρεάσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών;

Απάντηση:Σε όλη την Ευρώπη η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε πολιτικές λιτότητας διαφόρων μεγεθών. Σε πολλές από τις χώρες του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου (είναι από την Ιρλανδία), οι προϋπολογισμοί υγείας έχουν μειωθεί και κατά συνέπεια, οι μισθοί των επαγγελματιών υγείας, αλλά και οι υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες έχουν περικοπεί.
Επίσης, σε πολλές άλλες χώρες που δεν υπόκεινται σε προγράμματα, οι δαπάνες για την υγεία συμπιέζονται και οι συστηματικές αυξήσεις προηγούμενων ετών έχουν περιοριστεί. Αυτό έχει, σε πολλές περιπτώσεις, προκαλέσει δυσκολία κάλυψης της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες υγείας, καθώς οι πληθυσμοί μεγαλώνουν.
 
Ερ. Στην Ελλάδα επικρατεί η άποψη ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης τα πράγματα λειτουργούν καλύτερα. Ισχύει αυτό; Σε ποιους άξονες κινείται η φαρμακευτική πολιτική στην Ευρώπη;

Απάντηση:Δεν έχω επαρκή στοιχεία ή εμπειρία για να κρίνω αν τα πράγματα λειτουργούν καλύτερα σε άλλες χώρες από ό,τι στην Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Ωστόσο, πιστεύω ότι οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι και πολυμήχανοι άνθρωποι και έχουν την ικανότητα να λύσουν τα προβλήματά τους με την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων. Βρισκόμαστε εδώ αυτή την εβδομάδα για να διατρανώσουμε την υποστήριξή μας.
Η Ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική καθοδηγείται από τις κυβερνήσεις που είναι ιδιαίτερα ανήσυχες για τον έλεγχο των δαπανών για την υγεία και ειδικότερα, των φαρμάκων. Νέα καινοτόμα φάρμακα δίνουν τη δυνατότητα για μια εξαιρετικά θετική διαφορά στην ποιότητα ζωής των ασθενών, και η χρήση τους έχει οδηγήσει στο παρελθόν θανατηφόρες ασθένειες να γίνουν θεραπεύσιμες.Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις είναι απαγορευτικά ακριβά.
Επιπλέον, οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν γίνει ένα σημαντικό και αυξανόμενο πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα της άσκησης πιέσεων από τις φαρμακευτικές οργανώσεις, οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα του προβλήματος. Είναι επιτακτική ανάγκη τόσο οι εθνικοί όσο και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί να προσπαθήσουμε ενεργά στην υλοποίηση λύσεων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.
 
Ερ. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων απασχολεί τους Ελληνες φαρμακοποιούς. Τι ισχύει σε χώρες της Ευρώπης; Κατά τη γνώμη σας τα φαρμακεία πρέπει να είναι στα χέρια των φαρμακοποιών ή επιχειρηματικών ομίλων; Χωράει στον τομέα της Υγείας ο ανταγωνισμός;

Απάντηση: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές δομές της φαρμακευτικής αγοράς στην Ευρώπη, η καθεμιά με τους δικούς της κανόνες ιδιοκτησίας για την εγκατάσταση των φαρμακείων. Σε πολλές χώρες, η νομοθεσία απαιτεί τα φαρμακεία να ανήκουν σε φαρμακοποιούς και απαγορεύει ή περιορίζει αλυσίδες φαρμακείων. Πολλές χώρες έχουν,επίσης,περιορισμούς για την ίδρυση νέων φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια έχουν αποφανθεί επανειλημμένα ότι οι κανόνες αυτοί είναι απολύτως νόμιμοι και ο λόγος είναι για να διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία και για να επιτευχθεί η ορθολογική κατανομή των φαρμακευτικών υπηρεσιών.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένες χώρες επιτρέπουν την εταιρική ιδιοκτησία και έχουν επιτρέψει τον πολλαπλασιασμό μεγάλων αλυσίδων φαρμακείων. Δεν έχω δει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι αυτό βελτιώνει είτε την ποιότητα των φαρμακευτικών υπηρεσιών, που διατίθενται στο κοινό ή μειώνει τις δαπάνες. Πιστεύω ότι το κοινό εξυπηρετείται καλύτερα από μια ρυθμιστική δομή της αγοράς που βάζει την επαγγελματική και την προσωπική φροντίδα των ασθενών και του κοινού πάνω από οικονομικό κέρδος.
Η υγεία δεν είναι σαν τους άλλους τομείς της οικονομίας. Η φροντίδα των ηλικιωμένων και των αρρώστων δεν είναι τομέας για ωμό οικονομικό ανταγωνισμό.Στην υγειονομική περίθαλψη, η εστίαση πρέπει πάντα να είναι στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ασθενών με ένα σωστά δομημένο και υποστηρικτικό τρόπο, στη δική τους κοινότητα, όπου είναι δυνατόν, αντί να περνάμε τους ασθενείς από casting στο έλεος μιας τελείως εμπορευματοποιημένης και εστιασμένης μόνο στο κέρδος αγοράς υπηρεσιών υγείας.
 
Ερ. Τα Μη Υποχρεωτικώς Συναταγογραφούμενα Φάρμακα πρέπει να πωλούνται από τα super market; Ποιός ο ρόλος του φαρμακοποιού;

Απαντηση: Τα Μη Υποχρεωτικώς Συναταγογραφούμενα Φάρμακα έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της αυτο-φροντίδας και την ενδυνάμωση του κοινού ώστε να θεραπεύει και να διαχειρίζεται τις κοινές μη σοβαρές ασθένειες. Ωστόσο, δεν είναι καθημερινά αντικείμενα εμπορίου και δεν πρέπει να πωλούνται σε σούπερ μάρκετ ή παρόμοια καταστήματα. Η σωστή συμβουλή και οι πληροφορίες που οι άνθρωποι παίρνουν από ένα φαρμακοποιό είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της ασφαλούς και κατάλληλης χρήσης αυτών των φαρμάκων από το κοινό. Για το λόγο αυτό, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες περιορίζουν σωστά την πώληση τους μόνο σε φαρμακεία.
 
Ερ. Στην Ελλάδα έχει ανοίξει εδώ και καιρό μια συζήτηση για την αύξηση της κατανάλωσης των γενοσήμων. Ποια είναι η γνώμη σας και τι εφαρμόζεται στην Ευρώπη;

Απάντηση: Καθώς όλο και περισσότερα φάρμακα χάνουν την προστασία της πατέντας, υπάρχει μεγαλύτερο πεδίο για τη χρήση των γενοσήμων. Τα γενόσημα φάρμακα απαιτείται από το νόμο να είναι κατασκευασμένα με τα ίδια δεδομένα ποιότητας όπως τα προτότυπα
και ως εκ τούτου είναι εξίσου αποτελεσματικά και εξίσου ασφαλή φάρμακα.
Η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων καθιστά πιο προσιτή τη θεραπεία για περισσότερους ασθενείς εντός των προυπολογισμών. Ως εκ τούτου, σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων, είτε υποχρεονοντας τη χρήση τους ή με την παροχή κινήτρων για τη χρήση τους. Σε ορισμένες χώρες, η χρήση τους έχει καθιερωθεί επί πολλά χρόνια. Σε άλλες χώρες παρατηρείται μια καθυστέρηση στην υιοθέτηση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων, αλλά και αυτοί έχουν πλέον ενεργοποιηθεί για
την προώθηση της χρήσης τους.
 
Ερ. Ποιό μήνυμα μεταφέρεται στους Ελληνες συναδελφους σας και πως θα τους βοηθήσετε, καθώς έχουν αρκετά εκκρεμή ζητήματα.

Απαντηση:Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους Έλληνες συναδέλφους μας ότι στεκόμαστε δίπλα τους σε αυτήν την περίοδο της κρίσης.
Αν και η κατάσταση σε χώρες που έχουν υποστεί σοβαρές οικονομικές περικοπές διαφέρει, οι φαρμακοποιοί έχουν την εμπειρία να
αγωνίζονται να διατηρήσουν επαρκή την εξυπηρέτηση και συνέχιση της παροχής φαρμάκων στους ασθενείς σε περιόδους λιτότητας. Προσφέρουμε στους Έλληνες συναδέλφους μας το όφελος της εμπειρίας και τα στοιχεία από τις χώρες μας, για την αξία της υπηρεσίας του φαρμακοποιού και τους βοηθάμε να προστατεύσουν τον σημαντικό ρόλο τους ως τον πιο προσιτό και πιο αξιοπιστο επαγγελματία υγείας στην Πρωτοβάθμια Υγεία.
Επίσης, θα βοηθήσουμε με τις προσπάθειες μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Exit mobile version