Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη
Νέο αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των διασωληνωμένων καταγράφηκε την Τρίτη, φτάνοντας τους 802, ενώ τα νέα κρούσματα ανήλθαν στα 4.033 και οι θάνατοι στους 93. Παρ’ όλα αυτά όπως επισημαίνουν ορισμένοι επιστήμονες παρατηρείται μια σταθεροποιητική τάση, με αποτέλεσμα πιθανόν και να μπορούσαν να εξεταστούν κάποια νέα, μικρά βήματα «ανοίγματος» περαιτέρω δραστηριοτήτων.
Στην καθιερωμένη συνάντηση των επιδημιολόγων σήμερα, Τετάρτη θα τεθούν επί τάπητος τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα αξιολογηθούν κρίσιμοι δείκτες, ενώ θα συζητηθεί και το θέμα της πορείας των εμβολιασμών. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα τηρεί στάση αναμονής όσον αφορά στο εμβόλιο της Johnson & Johnson μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ.
Στην ολομέλεια των εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή θα «ξεσκονίσουν» εκ νέου τα επιδημιολογικά στοιχεία και θα προβούν σε κάποιες εισηγήσεις για το εάν και πώς θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν κι άλλες δραστηριότητες. Πάντως, από το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνουν το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων τύπου malls, το άνοιγμα των κέντρων αισθητικής, των φροντιστηρίων (μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου) αλλά και λειτουργία του λιανεμπορίου χωρίς ραντεβού, click away και click inside. Η πρόταση όσον αφορά στα καταστήματα είναι για τις 24 Απριλίου και εφόσον η εξέλιξη της πανδημίας είναι τέτοια που να το επιτρέπει. Όλα αυτά θα συζητηθούν την Παρασκευή μεταξύ των ειδικών και ανάλογα με τις εισηγήσεις θα λάβει τις τελικές αποφάσεις η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξουν ανακοινώσεις το απόγευμα της ίδιας ημέρας κατά την ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.
Το σχέδιο για έξοδο το Πάσχα
Δύο εβδομάδες μακριά είναι το Πάσχα και τα… βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο εάν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ώστε οι πολίτες να μεταβούν στα χωριά για τον εορτασμό. Οι περισσότεροι επισημαίνουν ότι «η συζήτηση είναι πρόωρη» δεδομένου ότι η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική και τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα. Πάντως, επί τάπητος έχει τεθεί και ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο να μπορούν να μετακινηθούν το Πάσχα προς την επαρχία συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών:
- Όσοι έχουν κάνει self test και έχει βγει αρνητικό. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καταχωρούν το αποτέλεσμα στη σχετική πλατφόρμα και να φέρουν μαζί τους βεβαίωση ώστε να την επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου από την Αστυνομία ή την Τροχαία.
- Μια λύση που επίσης εξετάζεται, είναι να μπορούν να μετακινηθούν όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού.
- Όσοι έχουν νοσήσει και έχουν αναρρώσει πλήρως.
Οι όποιες αποφάσεις για το Πάσχα πάντως αναμένεται να ληφθούν έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Τότε θα αποφασιστεί και ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες αν και πολλοί ειδικοί μιλούν για Ανάσταση έξω από τις εκκλησίες, με αποστάσεις και μάσκες. «Δεν πειράζει να μην ανταλλάξουμε φιλιά σε μια Ανάσταση» είπε χαρακτηριστικά χθες η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αττικής – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
Λίγο μετά το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει και η πολύπαθη εστίαση, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να επισημαίνει ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει με αυστηρά μέτρα και υγειονομικούς κανόνες, με τραπεζάκια στους εξωτερικούς χώρους, δεδομένου ότι και ο καιρός όλο και βελτιώνεται και η θερμοκρασία ανεβαίνει.
Το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού
Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να μην χαθεί η φετινή τουριστική σεζόν. Στόχος να ανοίξει η «βαριά βιομηχανία» της χώρας στις 14 Μαΐου με σύμμαχο τους εμβολιασμούς αλλά και τον καλό καιρό. Σε καμία περίπτωση, όπως επισημαίνεται σε όλους τους τόνους, δεν πρέπει να πάει… πίσω η τουριστική σεζόν καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε και σημαντική απώλεια εσόδων και οικονομικό αντίκτυπο.