Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη
Βρισκόμαστε στις αρχές Απριλίου και όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα, εντείνεται η συζήτηση για το εάν και πώς θα γιορτάσουμε φέτος και εάν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Πολλά είναι τα σενάρια τα οποία προτάσσουν οι επιστήμονες, οι οποίοι εμφανίζονται με διαφορετικές απόψεις και επί του συγκεκριμένου ζητήματος.
Αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι το Πάσχα δεν θα πρέπει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα υπό τον φόβο της διασποράς του κορονοϊού στην επαρχία και την “κινητικότητά” της από τα μεγάλα αστικά κέντρα στα χωριά. Οι ίδιοι επικαλούνται ότι δεν θα πρέπει να ρισκάρουμε έναν νέο κύκλο αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων και επιμένουν ότι “εάν ανοίξουμε το Πάσχα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί το καλοκαίρι, που είναι κρίσιμη και κομβική περίοδος για τον τουρισμό”.
Στον αντίποδα, άλλοι λοιμωξιολόγοι και ειδικοί μιλούν για ένα άνοιγμα με… κανόνες και περισσότερες ελευθερίες την πασχαλινή περίοδο δεδομένου ότι μετά τις 20 Απριλίου εκτιμάται πως θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση στους αριθμούς των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, ενώ βασικό επιχείρημά τους είναι ότι προχωρούν οι εμβολιασμοί και επιπλέον σε λίγες ημέρες θα υπάρχει ως “χρήσιμο εργαλείο” και το self test προκειμένου ο κάθε πολίτης να μπορεί να κάνει αυτοδιάγνωση και να προχωρά σε προστασία του ίδιου και του περιβάλλοντός του.
Όπως είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης στην ΕΡΤ1, “μετά τις 20 Απριλίου ενδεχομένως να δούμε τη σταθεροποίηση και την έναρξη αποκλιμάκωσης. Μετά τις 20 Απρίλη έχουμε δέκα ημέρες για το Πάσχα. Δεν ξέρω κατά πόσο προλαβαίνουν όλες οι περιοχές της χώρας να μπουν σε μια ύφεση τέτοια που να επιτρέψει να κάνουμε Πάσχα. Πιστεύω ότι αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας θα είναι σε καλό επίπεδο ώστε να επιτραπεί τουλάχιστον λίγο πιο ελεύθερο Πάσχα απ’ ότι ήταν πέρσι».
Το άλλο σενάριο θέλει να επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα αν τα πράγματα πάνε καλά και μάλιστα για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις να τεθεί ως προαπαιτούμενο το self test πριν από το ταξίδι με το πλοίο.
“Αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε αποκλιμάκωση θα μπορούσε με έλεγχο – τεστ να γίνονται μετακινήσεις το Πάσχα”. Η αισιόδοξη δήλωση ανήκει στον καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, που αποκάλυψε ότι για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις η επιτροπή θέλει να θέσει ως προαπαιτούμενο το self test όταν κάποιος θέλει να ταξιδέψει με πλοίο.
Πάντως στην ενημέρωση της Παρασκευής που τέθηκε ερώτηση για το Πάσχα και τις μετακινήσεις στον Νίκο Χαρδαλιά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων απάντησε ότι “το τι θα γίνει έπειτα από κάμποσες εβδομάδες θα το ξαναπώ, είναι μία μάχη που δίνεται καθημερινά, μέρα με τη μέρα σταθμίζουμε τα επιδημιολογικά και όχι μόνο δεδομένα και από κει και πέρα με βάση τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων παίρνουμε τις αποφάσεις για το επόμενο βήμα».
Πηγή: enikos.gr