Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη «Τρόμο» προκαλεί στους ειδικούς μια πιθανή «έκρηξη» διασποράς του κορονοϊού σε αυτή τη χρονική συγκυρία που διακυβεύεται το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, αλλά και το πόσο θα αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), καθώς οι εφημερίες στα μεγάλα νοσοκομεία είναι «ασφυκτικές» για γιατρούς και νοσηλευτές.
Υπό αυτό το πρίσμα, φαίνεται πως οι προσδοκίες για ένα «ελεύθερο» Πάσχα… χαμηλώνουν. Στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων όλα δείχνουν πως κερδίζει έδαφος το σενάριο για «Πάσχα εντός των… αστικών τειχών» αλλά με κάποια ελάφρυνση των περιορισμών, όπως λειτουργία των εκκλησιών και συμμετοχή των πιστών στους εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις και μάσκες ή και «πράσινο φως» για γιορτινό τραπέζι με δύο μόνο οικογένειες, όπως έγινε δηλ. και τα Χριστούγεννα. Το σενάριο για «εξόρμηση στα χωριά» μάλλον απομακρύνεται όλο και περισσότερο, παρά το ότι υπάρχουν ορισμένοι επιστήμονες που τάσσονται υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού στα διαμερίσματα των πόλεων. Όμως, όσοι αντιδρούν σε αυτή την πρόταση, επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον τουρισμό και ότι «αν θέλουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι, είναι προτιμότερο να περιοριστούμε το Πάσχα». Επιχείρημά τους είναι επίσης πως με τα κρούσματα να βρίσκονται… στα ύψη και τον αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων (σ.σ. στους 837 το Σάββατο) να αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για Πάσχα στο χωριό. Θεωρούν ότι ακόμη και το self test που είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών, αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά και τη χρονική στιγμή που πρέπει, τότε μπορεί να βγάλει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διασπορά του κορονοϊού στην επαρχία. Αλλά και υγιείς εκδρομείς κινδυνεύουν να κολλήσουν οπουδήποτε πλέον καθώς το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό σε ολόκληρη την Επικράτεια. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι ειδικοί δεν αναμένουν οι κρίσιμοι δείκτες της επιδημίας να βελτιωθούν μέσα στο διάστημα των επόμενων δύο εβδομάδων, ενώ ανησυχία προκαλούν και οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται όλο και πιο συχνά σε κεντρικές πλατείες και άλλα σημεία των μεγάλων πόλεων. Πάρτι και συναθροίσεις αποτελούν «υγειονομικές βόμβες» καθώς ακόμη και ένας που νοσεί, να υπάρχει, μπορεί να προκληθεί «έκρηξη». Πολλοί ειδικοί λένε ότι «αν δεν προσέξουμε και δεν τηρηθούν τα μέτρα, τότε ίσως ξεσπάσει ένα τέταρτο κύμα κορονοϊού που θα είναι σφοδρότερο από τα προηγούμενα». Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τις τελικές αποφάσεις για το Πάσχα και τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Οι προτάσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, αναμένονται έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ή και στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.
Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες – Τι προτείνει η Ιερά Σύνοδος για την Ανάσταση Στις αρχές της εβδομάδας, η Διαρκής Ιεράς Σύνοδος απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Παιδείας και ζητεί να επιτραπεί η παρουσία έως 100 ατόμων εντός των μεγάλων ναών και να ισχύσει η αναλογία του ενός πιστού ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου στις εκκλησίες. Ταυτόχρονα, πρότεινε να επιτραπούν οι υπαίθριες Ακολουθίες, και η Ακολουθία της Ανάστασης να μπορεί να γίνει σε πλατείες και σε προαύλειους χώρους εκκλησιών. Τέλος η Εκκλησία προτείνει και την αλλαγή του ωραρίου, καθώς οι ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12 το βράδυ, αλλά και η Ανάσταση μετά τις 12. Με τη νέα συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου να είναι προγραμματισμένη πριν την Κυριακή των Βαΐων (25 Απριλίου 2021), το υπουργείο Παιδείας τηρεί στάση αναμονής για το θέμα, έχοντας υπό στενή παρακολούθηση τα επιδημιολογικά δεδομένα.