Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη
Αναβολή μέχρι… νεωτέρας. «Φρένο» φαίνεται να μπαίνει στις συζητήσεις για σταδιακή άρση του lockdown και άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων (Γυμνασίων- Λυκείων σε πρώτη φάση) έως το τέλος Μαρτίου, εκτός κι αν υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή στην επιδημιολογική εικόνα έως την τελευταία εβδομάδα του μήνα.
Ο νέος υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στα 2.633, οι διασωληνωμένοι που φτάνουν τους 479 και η έντονη πλέον ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού που είναι υπερμεταδοτικές και κυρίως η ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ)- χαρακτηριστική της δραματικής κατάστασης είναι η δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια ότι σε κάθε εφημερία γεμίζει ένα νοσοκομείο- προκαλούν προβληματισμό σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους με αποτέλεσμα τα όποια χρονοδιαγράμματα έχουν τεθεί για να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες να «τινάζονται στο αέρα» για την ώρα.
Όπως υποστήριξε την Τετάρτη η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, «δεν είναι της παρούσης η όποια συζήτηση για άνοιγμα», ενώ και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «όταν η επιδημία καλπάζει, το όποιο άνοιγμα αναβάλλεται». Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι ειδικοί δεν «βλέπουν» αυτή τη στιγμή άνοιγμα των καταστημάτων και των σχολείων πριν από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Πράγμα που σημαίνει ότι αν ισχύσει κάτι τέτοιο- ανάλογα με την πορεία της πανδημίας- θα «σπρώξει» και την επανεκκίνηση των όποιων άλλων δραστηριοτήτων πιο… πίσω με την έννοια ότι δεν πρόκειται όλοι οι τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας να επαναλειτουργήσουν ταυτόχρονα. Δηλ. για την εστίαση που πρόθεση ήταν να ανοίξει μόνο με τη χρήση των εξωτερικών χώρων γύρω στις 12 Απριλίου, το πιο πιθανό είναι να πάει… πίσω περίπου επτά ημέρες. Σταθερό μένει το ορόσημο της 14ης Μαΐου για την επανεκκίνηση του τουρισμού.
Τι θα γίνει την Καθαρά Δευτέρα
«Φέτος δεν θα πετάξουμε χαρταετό» ήταν η φράση που ακουγόταν από τα χείλη πολλών ειδικών εδώ και αρκετές ημέρες. Η κυβέρνηση ανησυχεί ενόψει της Καθαράς Δευτέρας και οι συστάσεις για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων και την αποφυγή μαζικών εορτασμών, πέραν του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, θα γίνουν πιο έντονες ειδικά κατά την ενημέρωση της Παρασκευής.
Άλλωστε δεν θα επιτρέπονται και οι μετακινήσεις εκτός νομού, πλην εκείνων που επιτρέπονται για συγκεκριμένους λόγους και οι οποίες μπορούν να δικαιολογηθούν. Έτσι, τα όποια σχέδια των πολιτών για κοντινές ή μακρινές εκδρομές προκειμένου να εορτάσουν τα Κούλουμα και να κάνουν τριήμερο, «αναστέλλονται». Οι έλεγχοι δε, αναμένεται να είναι εξονυχιστικοί.
Προβληματισμός για τις διαδηλώσεις
Βασική εστία ανησυχίας αποτελούν για την κυβέρνηση και τους ειδικούς και οι μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά και εν μέσω πανδημίας. Και αυτό καθότι αποτελούν «πηγές» υπερμετάδοσης του κορονοϊού, λόγω της πολυκοσμίας και ειδικά όταν οι μεταλλάξεις δείχνουν να «κυριαρχούν» με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα, πολλά κυβερνητικά στελέχη επιρρίπτουν ευθύνες στα κόμματα εκείνα που καλούν για συμμετοχή στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με το ρίσκο να νοσήσουν πολλοί εξαιτίας του κορονοϊού και της διασποράς του.