Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη
Άλλη μια κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σήμερα. Ημέρα αποφάσεων, καθώς στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί το αν υπάρχει η δυνατότητα για μια περαιτέρω «χαλάρωση» των περιοριστικών μέτρων και ανάλογα με τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων θα αποφασίσει η κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα, με τις ανακοινώσεις να γίνονται το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά. Συγκεκριμένα στο τραπέζι θα τεθούν οι προτάσεις που έχουν γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για άνοιγμα των κέντρων αισθητικής, των φροντιστηρίων και των εμπορικών κέντρων ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί και το ζήτημα «απελευθέρωσης» του λιανεμπορίου για μετακίνηση χωρίς ραντεβού ή click away και click inside. Η τελευταία πρόταση έχει γίνει για «έναρξη» στις 24 Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί θα εξετάσουν πολύ προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα, ειδικά μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων και θανάτων, με τους αριθμούς να ανέρχονται σε 819 και 104 αντίστοιχα την Πέμπτη. Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν στο χρονικό διάστημα 15 ημερών πριν όταν και είχαμε την κορύφωση του τρίτου κύματος. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν μπορούν να περάσουν… απαρατήρητα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων ίσως σήμερα εισηγηθεί το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων από Δευτέρα με όλα τα αυστηρά μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί ότι το λιανεμπόριο δεν «ενοχοποιείται» για την αύξηση των κρουσμάτων του ιού. Αντίστοιχα θα εξετάσουν σοβαρά και το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα κέντρα αισθητικής, δεδομένου ότι ήδη λειτουργούν εκείνα της περιποίησης των άκρων, ενώ στόχος είναι να αποφευχθούν και φαινόμενα παράνομης λειτουργίας ορισμένων, που σημαίνει μεγαλύτερο ρίσκο για όσους τα επισκέπτονται. Δεν αποκλείεται επίσης να δοθεί σήμερα το «πράσινο φως» και για τα φροντιστήρια καθώς είναι αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Πρόωρη θεωρείται η συζήτηση για την «απελευθέρωση» του λιανεμπορίου, ώστε να επιτρέπεται η μετακίνηση των καταναλωτών χωρίς click away ή click inside. Και αυτό επειδή ανησυχούν για εικόνες συνωστισμού ειδικά από τη στιγμή που εισερχόμαστε στην πασχαλινή περίοδο και η κινητικότητα αναμένεται αυξημένη. Το θέμα θα επανεξεταστεί βέβαια και στη συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής 23 Απριλίου.
Τι θα γίνει το Πάσχα
«Καταλαβαίνω την αγωνία του κόσμου για το Πάσχα, όλοι θα θέλαμε να φύγουμε εκτός, όμως, θα ακούσουμε τους ειδικούς που θα ζυγίσουν τα δεδομένα και θα δούμε τι μπορεί να επιτραπεί και τι όχι». Αυτά ήταν τα λόγια της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όταν ρωτήθηκε για το Πάσχα.
Το σίγουρο είναι ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα και όχι πριν από την Παρασκευή προκειμένου οι ειδικοί να αξιολογήσουν και τα επιδημιολογικά στοιχεία των ενδιάμεσων ημερών. Πάντως, έως τώρα εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν θα πρέπει να επιτραπούν το «Πάσχα στο χωριό» και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.
Από τη μια πλευρά υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι το Πάσχα πρέπει να αραιώσουμε και ότι είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε στην εξοχή παρά στα διαμερίσματα, διατηρώντας βέβαια ακόμη και στο χωριό τις «κοινωνικές φούσκες» μας. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι με το εργαλείο των self test η έξοδος μπορεί να γίνει πιο ελεγχόμενα, συν το ότι πολλοί είναι εκείνοι οι συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί και μπορούν να μεταβούν στην επαρχία.
Στο άλλο… στρατόπεδο υπάρχουν κι εκείνοι που δεν θέλουν ούτε να ακούνε για μαζικές μετακινήσεις από τις πόλεις στην Περιφέρεια από τη στιγμή που τα κρούσματα παραμένουν στα… ύψη και οι δείκτες θετικότητας και διασωληνωμένων κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Ανησυχούν για τυχόν μεγαλύτερη «έκρηξη» που δεν θα μπορεί να ελεγχθεί και φοβούνται καθώς στην επαρχία δεν υπάρχουν υποδομές Υγείας για να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση. Επισημαίνουν δε ότι το «άνοιγμα» το Πάσχα θέτει σε κίνδυνο και το καλοκαίρι και το άνοιγμα του τουρισμού