Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Ελλάδα να κάνει μια «σοβαρή προσπάθεια» για να βρει μια συμβιβαστική λύση με τους πιστωτές της και να αποφευχθεί η βύθιση της παγκόσμιας οικονομίας σε «αβεβαιότητα» αναφέρει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η βελγική εφημερίδα L’ Echo.
Από την πλευρά του, ο Jean-Claude Juncker, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση ότι παραπληροφορεί την κοινή γνώμη της χώρας.
“Η αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία θα δημιουργήσει άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και τη γενική αβεβαιότητα στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία”, δήλωσε ο Λιου.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ φαίνεται να ασκεί πίεση στην Αθήνα, ενώ το ΔΝΤ κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους να λάβουν “δύσκολες αποφάσεις” για να καταλήξουν σε συμφωνία.
Μια εξαιρετική ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, αναφέρουν ευρωπαϊκή πηγή.
Η διεξαγωγή μιας τέτοιας συνάντησης είναι «δυνατή », δήλωσε μια πηγή εξοικειωμένη με τις συζητήσεις που θα λάβουν χώρα και «κατά πάσα πιθανότητα» την Κυριακή.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη και διοργανώνει τις ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής, δεν έχει επιβεβαιωθεί. «Το επόμενο βήμα, το οποίο ελπίζουμε ότι καθοριστικό, είναι η Πέμπτη . Οποιαδήποτε περαιτέρω βήμα θα αποφασιστεί σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα του Eurogroup», δήλωσε ο Preben Aamann, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ανάλογα με την περίπτωση, η σύνοδος θα λάβει χώρα λίγες μέρες πριν από μια άλλη σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί καιρό στις Βρυξέλλες, στις 25 και 26 Ιουνίου
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, επιτέθηκε έντονα Τρίτη στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και τον κατηγόρησε για παραπληροφόρηση στο ελληνικό κοινό για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς πιστωτές της.
Ο Γιούνκερ είπε ότι η Επιτροπή δεν ήταν υπέρ της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα και την ηλεκτρική ενέργεια και είχε προτείνει άλλους τρόπους βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας “μέτριας μείωσης «αμυντικές δαπάνες.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η Επιτροπή ήθελε μια αύξηση 10 μονάδων ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιτέθηκε κατά των δανειστών ότι θέλουν να ταπεινώσουν την κυβέρνησή του και είπε ότι η επιμονή τους για περαιτέρω περικοπές κρύβει πολιτικά κίνητρα.
“Η εντολή που λάβαμε τον ελληνικό λαό είναι να τερματιστεί η πολιτική λιτότητας”, είπε στος βουλευτές του.
«Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να επιδιώξουμε μια συμφωνία που διανέμει ισότιμα το βάρος και να μην βλάπτει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.”