Quantcast
Le Monde: Πιθανό το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας - enikonomia.gr
share

Le Monde: Πιθανό το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας

δημοσιεύτηκε:

«Οι συναντήσεις που παρουσιάστηκαν ως “τελευταία ευκαιρία”  ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, στις Βρυξέλλες, τελικά, δεν οδήγησαν στη συμφωνία» αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της εφημερίδας  «Le Monde» και επισημαίνει την κρισιμότητα της τρέχουσας εβδομάδας για το ελληνικό ζήτημα.

«Παρά την κάποια πρόοδο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των προτάσεων των Ελλήνων και των τριών θεσμικών οργάνων, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Επιτροπής. Ωστόσο το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας είναι πιθανό. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το Eurogroup της 18ης Ιουνίου» αναφέρουν εκπρόσωποι της Κομισιόν.

«Mε περισσότερες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά  και την καλή πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές, μπορεί ακόμα να βρεθεί μια λύση πριν από το τέλος του τρέχοντος μηνός» αναφέρεται από την πλευρά του Γιούνκερ.

Στις 30 Ιουνίου, η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει ένα μέρος των € 1.600.000.000 με το ΔΝΤ και αυτή τη στιγμή η χώρα δεν είναι σε θέση να το κάνει .

Οι πιστωτές παραμένουν στην πρότασή τους για ένα δημοσιονομικό περιθώριο του 1% του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2015 (το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, το δημοσιονομικό πλεόνασμα πριν από την εξόφληση των οφειλών), και απαιτούν περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του ΦΠΑ.

Οι Έλληνες εξακολουθούν να αρνούνται κατηγορηματικά να μειώσουν τις μικρές συντάξεις και να επιβάλουν ΦΠΑ σε 23% για την ηλεκτρική ενέργεια». Για να επιτευχθεί πλεόνασμα της τάξης του 1%, εξακολουθεί να υπάρχει ένα χάσμα € 2.000.000.000 διαβεβαίωσε την Κυριακή το βράδυ κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Ο Γιούνκερ ο οποίος για πέντε μήνες προσπαθεί να γεφυρώσι την αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης της ριζοσπαστικής αριστεράς και των πιστωτών έχει εργαστεί για να διατηρήσει την επαφή, ανάμεσα στις δύο πλευρές  και πάλι, το περασμένο Σαββατοκύριακο, έκανε μια πρόταση συμβιβασμό.

Πρότεινε ακόμη φορά ότι για να βρεθούν τα απαιτούμενα ποσά να μειωθούν οι στρατιωτικές δαπανες.

Η ΕΚΤ υποστηρίζει την πρόταση, «αλλά και πάλι, το ΔΝΤ απέρριψε, εξηγώντας ότι η μείωση αυτή  δεν μετράει  για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Η Επιτροπή έχει επαναλάβει ότι δεν τίθεται θέμα μιας συμφωνίας, εφόσον δεν έχει επικυρωθεί από τα τρία «ιδρύματα», του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Επιτροπής.

Στην Αθήνα ο Τσίπρας  βρίσκεται σε  μια πολύ δύσκολη θέση: ο ίδιος καλείται να εγκρίνει μια συμφωνία που εξακολουθεί να μοιάζει με ένα νέο σχέδιο λιτότητας, ενώ η αριστερή πτέρυγα του κόμματός του πιέζει  για  σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Αλλά οι Έλληνες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις,ζητούν τη διατήρηση της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι Τσίπρας ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις 25 και 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Αλλά ξέρουν ήδη , κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πολύ αργά για την καταβολή των χρημάτων προς την Ελλάδα πριν τις 30 Ιουνίου μπορεί να απελευθερωθεί.

Θα πρέπει πρώτα να λάβουν έγκριση από διάφορα εθνικά κοινοβούλια, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές.

Η ΕΚΤ θα εξετάσει πολύ προσεκτικά τις εκροές των ελληνικών τραπεζών.

Την Τετάρτη, 17 Ιουνίου, κατά την εβδομαδιαία συνεδρίασή τους, οι διοικητές του ινστιτούτου της Φρανκφούρτης θα πρέπει να συζητήσουν την κατάσταση, και ίσως, αν δεν υπάρχει συμφωνία εν όψει της Ευρωομάδας να στείλουν μήνυμα στις αγορές.

Οι πιστωτές πλευρά, έχουν ήδη αναφερθεί, τις τελευταίες ημέρες, στο ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

Και τι θα περιλαμβάνει.

Πιθανώς μια αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών, και ίσως πανικό από τους  Έλληνες αποταμιευτές οι οποίοι θα μπορούσαν να σπεύσουν στις τράπεζες τους να αποσύρουν τα ευρώ τους.

Οι διαχειριστές του ταμείου της Ευρωζώνης, που συνήλθαν στην Μπρατισλάβα την Πέμπτη, 11 Ιουνίου, έχουν ακόμη το ερώτημα κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει έναν νόμο για τον έλεγχο των κεφαλαίων.

Εφόσον είναι αναγκαίο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα λάβουν αποφάσεις για να σώσουν το τραπεζικό σύστημα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.