Λαγκάρντ: Η αναδιάρθρωση πρέπει να κάνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος

«Κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους, αντί διαγραφής, θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να διαχειριστεί το “μη βιώσιμο” χρέος της», αναφέρει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη της σε ελβετική εφημερίδα, σύμφωνα με το Reuters

Το Ταμείο ακόμα δεν έχει αποσαφηνίσει αν θα συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δισ. ευρώ, που υπογράφηκε στις αρχές Αυγούστου, έχοντας επιχειρηματολογήσει υπέρ μιας μερικής διαγραφής τους χρέους, καθώς θεωρεί ότι στην τρέχουσα μορφή του δεν είναι βιώσιμο.  

Όμως οι πιστωτές της Ελλάδας και ιδιαίτερα η Γερμανία, έχουν αποκλείσει μια τέτοια πιθανότητα, αλλά είναι πρόθυμοι να συζητήσουν άλλες προοπτικές αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως τις ημερομηνίες ωρίμανσης. 

Σε ερώτηση αναφορικά με τις διαφορές σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, η κ. Λαγκάρντ, δήλωσε ότι «ποτέ δεν είχε ανοίξει η συζήτηση για διαγραφή του χρέους και δεν νομίζω ότι είναι αναγκαίο να ανοίξει αν τα πράγματα έχουν καλή εξέλιξη».

«”Μιλάμε για ημερομηνίες ωρίμανσης, μειώσεις επιτοκίων και για περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Δεν αναφερόμαστε σε διαγραφή του χρέους», συνέχισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Στην συνέντευξη της δεν έκανε καμία αναφορά σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδα, ενώ σε παλιότερες δηλώσεις της, έκανε λόγο ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Οκτώβριο.

Αναφερόμενη στην Κίνα, η Λαγκάρντ είπε πως αναμένει ότι το ποσοστό ανάπτυξης της χώρας θα παραμείνει κοντά σε προηγούμενες εκτιμήσεις, ακόμα και αν κάποια επιβράδυνση είναι αναπόφευκτη έπειτα από την ταχεία επέκτασή της.

Η Κίνα υποτίμησε το νόμισμά της, το γουάν, αυτό τον μήνα μετά την κατάρρευση των εξαγωγών της τον Ιούλιο, προκαλώντας φόβους στις διεθνείς χρηματαγορές ότι η χώρα που είναι από τους οδηγούς της παγκόσμιας ανάπτυξης χάνει την ορμή της.

«Η επιβράδυνση ήταν αναμενόμενη, προβλέψιμη, αναπόφευκτη», φέρεται να δήλωσε η Λαγκάρντ.

«Αναμένουμε ότι η Κίνα θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 6,8%. Μπορεί να είναι λίγο λιγότερο». Το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα πέσει στο 4 ή πέντε τοις εκατό, όπως προβλέπουν ορισμένοι.

Σημειώνοντας πως μια πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων έχει πλήξει πολλές αναδυόμενες αγορές, η Λαγκάρντ είπε πως οι οικονομίες αυτές βρίσκονται «στο κέντρο της προσοχής μας».

 

Exit mobile version