Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑ.Ε, μίλησε το Σάββατο (22/4) σε ευρεία σύσκεψη μελών και στελεχών της ΛΑ.Ε στον Πειραιά.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μεταξύ άλλων τόνισε:
”Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016, πολύ μεγαλύτερου έναντι του μνημονιακού στόχου, επιβεβαιώνει ότι συνεχίζεται το αδιάκοπο αλαλούμ των εκτός τόπου και χρόνου εκτιμήσεων και προβλέψεων ενός διψασμένου για ”αίμα” κουαρτέτου και μιας παραδομένης στους πιστωτές και εθελόδουλης κυβέρνησης.
Το κυριότερο, αυτή η θεαματική υπέρβαση στόχων, που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, επιβεβαιώνει την υπερφορολόγηση νοικοκυριών, μισθωτών, επαγγελματιών, αγροτών, μικρών επιχειρήσεων.
Αυτή η υπερφορολόγηση είχε ως οδυνηρές συνέπειες το στράγγισμα της αγοράς, την φυγή καταθέσεων, την πτώση της κατανάλωσης, την συνέχιση της ύφεσης στην οικονομία, την διατήρηση σε υψηλά επίπεδα και στην πραγματικότητα αύξηση, της ανεργίας, τα νέα ”λουκέτα” στην αγορά, την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την επέκταση της κοινωνικής εξαθλίωσης.
Όλα αυτά τα συμπτώματα γίνονται ιδιαίτερα αισθητά από τις αρχές του 2017 στους πολίτες, που τα βιώνουν ως οικονομικό και κοινωνικό εφιάλτη.
Και ένα ερώτημα που έχει παραληφθεί στην δημόσια αντιπαράθεση:
Πού θα κατευθυνθούν τα υπερβάλλοντα του στόχου ποσά του πρωτογενούς πλεονάσματος;
Θα επιστραφούν με εκείνον την τον άλλο τρόπο στους πολίτες ή θα κατευθυνθούν στην μαύρη τρύπα του επονείδιστου χρέους; ”
Η κυβέρνηση δεν έχει πρόταση για το χρέος. Θα υπογράψει ό,τι της προσφερθεί.
Έρχεται στην Αθήνα το κουαρτέτο και το τέταρτο μνημόνιο
Αναφερόμενος στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, ο Παναγ. Λαφαζάνης τόνισε ότι:
”To μέγιστο πρόβλημα για την χώρα είναι το άδικο, απεχθές και μη βιώσιμο δημόσιο χρέος και βεβαίως τα δυσθεώρητα ιδιωτικά χρέη, που πνίγουν τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την παραγωγική δραστηριότητα.
Ως ΛΑ.Ε έχουμε βασική δέσμευση τη μόνη επιλογή ανάσας για την οικονομία και την κοινωνία, που είναι η διαγραφή του λεγόμενου χρέους και η ευρεία ”σεισάχθεια” στα ιδιωτικά χρέη.
Αυτή η επιλογή διαγραφής του χρέους είναι πέρα για πέρα εφικτή αλλά και αναντικατάστατος δρόμος για την επανεκκίνηση με όρους παραγωγικού μετασχηματισμού και προοπτικής της οικονομίας και της κοινωνίας.
Είναι τραγικό και πρωτοφανές ότι η κυβέρνηση παρευρέθηκε δια του Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Παπαδημητρίου στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ ως άβουλος θεατής και παρατηρητής, χωρίς να διαθέτει δική της πρόταση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το ελληνικό χρέος.
Και δεν αναφερόμαστε σε πρόταση για διαγραφή του χρέους ή έστω κάποιου μέρους του ή και διεκδίκηση των κατοχικών οφειλομένων, πράγματα που, δυστυχώς, έχουν από καιρό πεταχτεί από την κυβέρνηση στον κάλαθο των αχρήστων.
Το εξωφρενικό είναι ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν διαθέτει μια ριζοσπαστική πρόταση αλλά δεν έχει καμιά πρόταση μέτρων, ούτε καν ”ημίμετρων”, για το μεγαλύτερο ελληνικό πρόβλημα , που όπως είπα, είναι το χρέος.
Η κυβέρνηση, αντίθετα, έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και περιμένει να συμφωνήσουν Γερμανία και ΔΝΤ σε μια οποιαδήποτε δέσμη μέτρων για το χρέος για να σπεύσει να προσυπογράψει με ανακούφιση το αποτέλεσμα της, όσο ασύμφορο και αν είναι για την Ελλάδα και το μέλλον της.
Η πραγματικότητα είναι ότι Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Παπαδημητρίου περιφέρονταν στην Ουάσιγκτον από συνάντηση σε συνάντηση για το θεαθήναι, έχοντας μετατραπεί σε μπαλάκι ανάμεσα στον Schaeuble και την Lagarde.
Το μόνο που φαίνεται να συμφωνήθηκε στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ είναι να επιστρέψει το κουαρτέτο μέσα στη βδομάδα στην Αθήνα, ώστε να σφραγισθεί η πραξικοπηματική, παράνομη και αντισυνταγματική συμφωνία με το σκληρό πακέτο αντιλαϊκών μέτρων για μετά το 2018, η οποία ισοδυναμεί με ένα τέταρτο και ίσως το πλέον σκληρό, μνημόνιο χαριστικής βολής στην χώρα.
Και η χειρότερη αποικία δεν έχει υποστεί τέτοιο κατάντημα μιας τέτοιας άνευ όρων πλήρους εκχώρησης της και παράδοσης.”
Εθνικό νόμισμα, ριζοσπαστικό πρόγραμμα
Αναφερόμενος στην διέξοδο για την χώρα, ο Παναγ. Λαφαζάνης τόνισε ότι:
”Μόνη λύση για την Ελλάδα είναι να εγκαταλείψει τη μνημονιακή υποδούλωση, να καταστήσει παρελθόν την κατοχή και την λιτότητα, να σταματήσει να βάζει στο λαιμό της την θηλιά των πιστώσεων από ΕΕ και ΔΝΤ και να προχωρήσει άμεσα σε εθνικό νόμισμα.
Σε εθνικό νόμισμα, ως πρώτο και αναντικατάστατο βήμα για την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού της χώρας.
Αυτή η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, όπως έχουμε καταδείξει με το ειδικό φυλλάδιο που έχουμε εκδώσει ως ΛΑ.Ε, είναι εφικτή, ρεαλιστική, βιώσιμη και μπορεί στη βάση του προγράμματος μας να θέσει άμεσα σε αναπτυξιακή τροχιά την χώρα.
Ειδικότερα, θα έλεγα ότι το πέρασμα στο εθνικό νόμισμα, θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε άμεσα σε ευρεία αναπτυξιακή ”σεισάχθεια” ιδιωτικών χρεών, στην απόκτηση από το δημόσιο του ιδιοκτησιακού και πολιτικού ελέγχου των τραπεζών και στην ευρύτατη, με επενδυτικά κριτήρια και με άκρως ευνοϊκούς όρους επιτοκίου και αποπληρωμής, χρηματοδότηση της οικονομίας.
Πράσινο κύμα ρευστότητας, δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας
Αυτή η ευρεία χρηματοδότηση της οικονομίας, αυτό το μεγάλο πράσινο κύμα ρευστότητας θα έχει ως στόχο μια μεγάλη επενδυτική Άνοιξη στη χώρα, τόσο με ένα διευρυμένο παραγωγικά επαναπροσανατολισμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων όσο και με μια ευρεία επενδυτική επανεκκίνηση των πολύ μικρών, των μικρών και μικρομεσαίων κατά κύριο λόγω επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και ασφαλώς των μικρομεσαίων αγροτών.
Αυτή η ευρεία χρηματοδότηση στη βάση επενδυτικών και παραγωγικών κριτηρίων από την υπό εθνικό έλεγχο νέα Κεντρική Τράπεζα και το Δημόσιο σύστημα τραπεζών, θα ανοίξει άμεσα το δρόμο για δεκάδες χιλιάδες και στην συνέχεια εκατοντάδες χιλιάδες νέες πραγματικές θέσεις εργασίας με κατοχυρωμένα συλλογικά εργασιακά δικαιώματα.
Η δραστική υπό μορφή θετικού σοκ μείωση της ανεργίας, με στρατηγική την πλήρη απασχόληση, θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα βέβαια επιτεύγματα μιας νέας, στη βάση του εθνικού νομίσματος, εθνικής και κοινωνικής προσπάθειας στο πιο καυτό κοινωνικό πρόβλημα της χώρας.”
Με εθνικό νόμισμα πλήρης επάρκεια αγαθών και πρώτων υλών στη χώρα
Ο Παναγ. Λαφαζάνης, αναφερόμενος σε τυχόν εμπόδια που θα προκύψουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα με το εθνικό νόμισμα, λόγω υποτιθέμενης αδυναμίας εισαγωγών πρώτων υλών και εξοπλισμού και έλλειψης συναλλάγματος, τόνισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι:
”Το πρώτο μέλημα μιας κυβέρνησης με εθνικό νόμισμα θα είναι να στηρίξει την υπάρχουσα, πάνω- κάτω, ισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών,πράγμα που επιτρέπει την επάρκεια της χώρας σε όλα όσα χρειάζεται και στα σημερινά επίπεδα εισαγωγών.
Είμαστε βέβαιοι, όμως, ότι με το εθνικό νόμισμα, την επεκτατική και ευνοϊκή χρηματοδοτική μας πολιτική και με τον αταλάντευτο παραγωγικό προσανατολισμό του προγράμματος και της προσπάθειας μας, θα επιτύχουμε από το πρώτο διάστημα αξιοσημείωτα πλεονάσματα στις συνολικές εξωτερικές μας συναλλαγές.
Είμαστε βέβαιοι ότι με το εθνικό μας νόμισμα και το ριζοσπαστικό μας πρόγραμμα ότι θα ενισχύσουμε από το πρώτο διάστημα την παραγωγική βάση της χώρας, θα ενισχύσουμε τις εξαγωγές και την υποκατάσταση εισαγωγών από εγχώρια προϊόντα και ότι θα δώσουμε μεγάλη ώθηση στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό με αντίστοιχη αύξηση των συναλλαγματικών εισπράξεων.
Όλα αυτά θα στηρίξουν από την πρώτη στιγμή το εθνικό μας νόμισμα και θα δημιουργούν τη βάση για μια νέα απρόσκοπτη επενδυτική Άνοιξη στην χώρα.
Πολύ περισσότερο που αυτή η ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση θα μπορεί να βασιστεί και σε ένα πρόσθετο συναλλαγματικό απόθεμα που θα έχει ως πρώτο στήριγμα του τα ευρώ που βρίσκονται σήμερα στο δημόσιο και τα εγχώρια ευρώ που σταδιακά, εκ των πραγμάτων, θα αντικαθίστανται με το νέο εθνικό νόμισμα.”