Λαφαζάνης: Να μην θυσιάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της κυβέρνησης

Λίγα 24ωρα μετά την ευθεία πρόσκληση προς όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν το Μνημόνιο, την οποία απηύθυνε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με αποκλειστική συνέντευξή του στο Real.gr, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος προσωπικά δεν πρόκειται να το ψηφίσει, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας επανέρχεται, μιλώντας στην κυριακάτικη «Αυγή» και δηλώνει ότι οι βουλευτές «με αναφορά την Αριστερή Πλατφόρμα» θα καταψηφίσουν και το νομοσχέδιο με το νέο τρίτο μνημόνιο.

«Από ‘κει και πέρα αυτό που θα επιθυμούσα να προκύψει ως συνέχεια είναι ένα σχέδιο για άμεση επιστροφή της κυβέρνησης στις αντιμνημονιακές της ρίζες και στον λαϊκό ριζοσπαστισμό της. Ξέρω ότι αυτό που προτείνω φαντάζει ουτοπικό και ανεδαφικό. Ίσως να προκαλεί και ειρωνικά σχόλια σε ορισμένους ή να εξοργίζει άλλους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Με κάθε ειλικρίνεια, όμως, λέω ότι η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα μέλλον, όπως και ο τόπος, εφαρμόζοντας ένα νέο τρίτο μνημόνιο» επισημαίνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Στο ερώτημα αν θεωρεί πολιτικώς δόκιμο να παραμείνουν στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ όσοι βουλευτές καταψηφίσουν τη συμφωνία, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας απαντά:.

«Όσοι όσες από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίσουν το νέο μνημόνιο δεν θα κάνουν μια κίνηση εχθρική προς το κόμμα, την Αριστερά, το λαό και τον τόπο. Δεν είναι βουλευτές παρασυνάγωγοι αλλά βουλευτές που θέλουν να τιμήσουν και τιμούν στην πράξη, χωρίς να υπολογίζουν αξιώματα και θέσεις, τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς και κυρίως τη διπλή περήφανη, αγωνιστική και ελπιδοφόρα λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη και της 5ης Ιούλη. Επομένως, ανεξαρτήτως του πως θα κινηθούν οι βουλευτές του «ΟΧΙ», πράγμα που δεν το γνωρίζω, το ερώτημα για το τι είναι «πολιτικώς δόκιμο» σε σχέση με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο σε αυτούς δεν πρέπει να απευθυνθεί. Αλίμονο να φθάσουμε στο σημείο να τιμωρείται και να απαξιώνεται στην πορεία της Αριστεράς η συνέπεια και η σταθερότητα».

Για το αν υπάρχουν περιθώρια να διατηρηθεί η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ διά της αρχής «ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα» και πώς μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ο βουλευτής του κόμματος δηλώνει μεταξύ άλλων:

 «Η συγκρότηση και η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ προωθήθηκαν και σφυρηλατήθηκαν με τολμηρές και πρωτότυπες επιλογές, κόντρα σε κατεστημένες αντιλήψεις της Αριστεράς εκείνης της περιόδου, με διαρκείς μάχες, με μεγάλη επιμονή και αντοχή, με θυσίες και στερήσεις και κυρίως με σκληρούς αγώνες, με ριζοσπαστικό καινοτόμο πνεύμα και ανοικτούς ορίζοντες. Ανοικτούς ορίζοντες που περιείχαν την πλήρη αναγνώριση της διαφορετικότητας, μαζί με την ελευθερία γνώμης όποτε έκρινε κανείς αναγκαίο και τον πλήρη σεβασμό της συλλογικότητας, με την τελευταία, όμως, λειτουργούσα και όχι υποκαθιστάμενη από άτυπες σχέσεις. Αυτός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που μας έφερε ως εδώ και δεν ξέρω γιατί θα πρέπει να τον θυσιάσουμε στο όνομα της κυβέρνησης».

Για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη «σε τροχιά ρήξης βρίσκεται, δυστυχώς, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν μπει στο δρόμο ενός νέου τρίτου μνημονίου» και όπως τονίζει «Είναι μια τροχιά ρήξης με τις ταυτοτικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και θα έλεγα ρήξης με το μπλοκ των κοινωνικών δυνάμεων, ιδιαίτερα των πιο φτωχών στρωμάτων, που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζουν τη χώρα».

 

Iskra: Τρίτο μνημόνιο Δεκαπενταύγουστο και εκλογές-εξπρές αρχές Σεπτέμβρη

 

Στο μεταξύ, επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η Αριστερή Πλατφόρμα, με άρθρο που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην ιστοσελίδα Iskra.

Στο κείμενο σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει «πρωτοφανές αντιδημοκρατικό σχέδιο νέας μνημονιακής υποδούλωσης της χώρας», αλλά και πρόθεση να ξεκαθαρίσει τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ από τα «αντιμνημονιακά βαρίδια», ενόψει εκλογών-εξπρές που σύμφωνα με τον συντάκτη, είναι προγραμματισμένες ακόμη και για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, αφού η κυβέρνηση τελειώσει «άρον-άρον» με το μνημόνιο.

Στο άρθρο γίνεται λόγος για άκρως αντιδημοκρατικό προγραμματισμό της κυβέρνησης, η οποία όπως τονίζεται, είναι διατεθειμένη να προσφέρει στους δανειστές «γη και ύδωρ» και να εκκαθαρίσει τους καταλόγους του κόμματος από τους βουλευτές που μένουν προσηλωμένοι στον αντιμνημονιακό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος, καταλήγει, είναι να δημιουργηθεί μια νέα «διαφορετική» κοινοβουλευτική ομάδα, «πολιτικά ευπροσάρμοστη στις νέες τριτο-μνημονιακές συνθήκες».

 

Πηγή: real.gr

Exit mobile version