Με τίτλο « Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει συνεπής στις θέσεις του»η γαλλική εφημερίδα La Tribune στηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό στην απόφαση του για το δημοψήφισμα και την πολιτική του απέναντι στους πιστωτές.
Παρά τις φήμες, ο Αλέξης Τσίπρας κρατά καλά,αναφέρει η εφημερίδα. Η συμπεριφορά του καθοδηγείται από τις δεσμεύσεις του προς το λαό και τη λογική της μείζονος αλλαγής στην Ευρώπη.
Παρά τις τρελές φήμες που έχουν εξαπλωθεί όλη τη χθεσινή ημέρα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στην ομιλία του προς το έθνος ότι διατήρησε το δημοψήφισμα της Κυριακής και συνεχίζει να αγωνίζεται ζητώντας να ψηφίσει “όχι.
Στα μάτια του εξωτερικού παρατηρητή, η συμπεριφορά των ελληνικών αρχών μπορεί να εκπλήξει. Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας κρατά το δημοψήφισμα.
Για να συλλάβουμε αυτές τις κινήσεις, πρέπει να πάμε πίσω,συνεχίζει το δημοσίευμα.
Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να μείνει στη ζώνη του ευρώ και τον τερματισμό στην “υποδούλωση του χρέους» για να χρησιμοποιήσουμε τον όρο του οικονομολόγου Κώστα Λαπαβίτσα.
Εάν η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, τότε θα πρέπει να ανανεώσει την εντολή της μέσω ενός δημοψηφίσματος.
“Η λαϊκή ψήφος είναι ισχυρότερη από τη βούληση της οποιασδήποτε κυβέρνησης. ” Αυτή είναι η λογική αυτού του δημοψηφίσματος.
Και γι ‘αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν μπορούσε να εκπληρώσει την εντολή του στις 25 Ιανουαρίου, ζήτησε την απόρριψη της αιτήσεως των πιστωτών.
Αλλά αυτό είναι και ο λόγος που θα διατηρήσει τις διαπραγματεύσεις και δεν μπορεί να αποκλείσει την κλήση για να ψηφίσουν «ναι» σε μια αποδεκτή συμφωνία μέχρι την Κυριακή. Αλλά ποτέ ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζήτησε να συνθηκολογήσει.
Ο ίδιος δεν μπορούσε να δεχθεί ένα νέο γύρο λιτότητας αν δεν συνοδευόταν από μια αναδιάρθρωση της μεγάλης κλίμακας του χρέους.
Αυτή είναι η έννοια της “βιώσιμης λύσης” που ανέκαθεν υποστήριζε.
Από τον περασμένο Αύγουστο, η Ελλάδα έχει δαπανήσει τουλάχιστον € 13 δισεκατομμύρια για να αποπληρώσει το χρέος.
Ένα σημαντικό ποσό, κοντά στο 10% του ΑΕΠ, η οποία δεν επέτρεψε το κράτος να στηρίξει την ελληνική οικονομία, ενώ οι διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν με τους πιστωτές (μην ξεχνάμε ότι αυτός ο αποκλεισμός ξεκίνησε πριν από τις εκλογές 25η Ιανουαρίου).
Εν ολίγοις, οι περιορισμένοι πόροι της Ελλάδα πηγαίνει στους πιστωτές. Και είναι αυτή η λογική ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να τερματίσει.
Κατά συνέπεια, η νέα πρόταση διαβιβάστηκε στις την Τετάρτη 1 Ιουλίου δεν είναι καθόλου μια συνθηκολόγηση.
Η μερική αποδοχή της τελευταίας πρότασης των πιστωτών θεωρεί ότι οι «κόκκινες γραμμές» που υπερασπίστηκε από την κυβέρνηση και απαιτούν νέες παραχωρήσεις: η διατήρηση της έκπτωσης του 30% του ΦΠΑ στα νησιά, αναβάλλοντας την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης ΕΚΑΣ για το πιο εύθραυστο το 2019.
Οι πιστωτές είχαν αποδεχθεί ήδη την πρότασή τους για ένα τρελό ΦΠΑ 23% έναντι 13% στα ξενοδοχεία.
Το πιο σημαντικό, αυτή η συμφωνία, όπως και πριν, ότι δεν μπορεί να συνδυαστεί σε μια συμφωνία για το χρέος.
Χωρίς συμφωνία χρέους, χωρίς «συνολική λύση» .
Και τότε το δημοψήφισμα θα πρέπει να διατηρηθεί, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκπληρώσει την εντολή της.
Στην πραγματικότητα, η ελληνική θέση παραμένει συνεπής.
Απέναντι, οι πιστωτές χρησιμοποιούν την οικονομική κατάσταση για να πιέσουν την κυβέρνηση και να προχωρήσει στην ακύρωση του δημοψηφίσματος.
Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι δεν θα το πάρει χωρίς να ρυθμιστεί το ζήτημα του χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ρισκάρει τα πάντα για να σεβαστεί τη λαϊκή βούληση.