Λ. Λαμπριανίδης: Επιλογή της κυβέρνησης η γενικότερη υποβοήθηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Η στροφή από τα άμεσα κίνητρα που δίνονταν κατά το παρελθόν στις επιχειρήσεις, προς μία γενικότερη στήριξή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αποτελεί κεντρικό στοιχείο της κυβερνητικής οπτικής για την ανάπτυξη, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, καθ. Λόης Λαμπριανίδης, στο περιθώριο σημερινής συνάντησης που είχε στο Επιμελητήριο Έβρου, με θεσμικούς και αιρετούς φορείς της Θράκης, Τα κίνητρα που προκρίνονται στο πλαίσιο αυτό, είναι οι φοροαπαλλαγές, οι επιδοτήσεις επιτοκίου και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων αλλά και των καινοτόμων, που βοηθούν στην υποκατάσταση των εισαγωγών.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις σημαντικότερες αδυναμίες του υφιστάμενου αναπτυξιακού νόμου, για τον κεντρικό άξονα του νέου νόμου και τη βαρύτητα που θα δοθεί στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ο κ. Λαμπριανίδης παρατήρησε πως τα κίνητρα δίνονταν μ’ έναν αρκετά τυχαίο τρόπο και αναπαραγόταν η υπάρχουσα διαστρωμάτωση της οικονομίας – και ειδικά στους τελευταίους νόμους, πολύ μεγάλη έμφαση δινόταν σε επενδύσεις χωρίς καμία προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και συμβολή στην απασχόληση, όπως τα φωτοβολταϊκά και τα ξενοδοχεία all inclusive.

Ο κ. Λαμπριανίδης θεώρησε πολύ σημαντικό το ζήτημα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, για την επίτευξη της οποίας εκτίμησε ότι θα πρέπει να γίνονται με πιο ουσιαστικό τρόπο οι αξιολογήσεις των επιχειρηματικών προτάσεων, όπως επίσης και οι έλεγχοι υλοποίησης των προβλεπομένων στο εκάστοτε επενδυτικό σχέδιο: “Αυτό που γίνεται, είναι ότι έρχονται οι επιχειρήσεις γιατί έχουνε δελεαστεί από τα κίνητρα χωρίς να αναλύσουνε πολύ καλά το τι σημαίνει η λειτουργία αυτών εδώ των επιχειρήσεων. Βλέπω λοιπόν ότι κατασκευάζουν το εργοστάσιο και στη συνέχεια συνειδητοποιούν ότι το κόστος λειτουργίας δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο κερδοφορίας. Αυτό λοιπόν πρέπει να το αποφύγουμε. Ο ένας τρόπος, είναι να μην υπάρχουν πάρα πολύ υψηλά κίνητρα σε κάποιες περιοχές, γιατί δημιουργούν τέτοιες στρεβλώσεις, και το δεύτερο και σημαντικότερο έχει να κάνει με την ίδια την υπηρεσία, δηλαδή με τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αξιολογήσεις. Θα δούμε το πώς θα γίνει αυτό” δήλωσε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων.

Τέλος αναφορικά με τις δυνατότητες που θα δίνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος στην αξιοποίηση του ζεόλιθου και της γεωθερμίας στη Θράκη, ο κ. Λαμπριανίδης παραδέχθηκε πως πρόκειται αδιαμφισβήτητα για δύο πολύ σημαντικούς πόρους για την περιοχή και για τη χώρα, για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα προκειμένου να αξιοποιηθούν.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συγκέντρωσης προτάσεων για τον υπό διαμόρφωση αναπτυξιακό νόμο, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Εξακουστός, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αργύρης Αργυρόπουλος, η αναπληρώτρια γενική διευθύτρια της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., Θεοδώρα Κυλπάση, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θράκης Μενέλαος Μαλτέζος, εκπρόσωποι των επιμελητηρίων Θράκης, πρόεδροι και εκπρόσωποι των συνδέσμων βιομηχάνων και βιοτεχνών της Θράκης και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Έβρου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Τόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, όσο και οι εκπρόσωποι των φορέων που παρευρέθηκαν, υπέβαλλαν τις προτάσεις τους για τις αλλαγές που θα πρέπει να υπάρξουν, ώστε ο νέος νόμος να δώσει ουσιαστικά κίνητρα στις υφιστάμενες επιχειρήσεις προκειμένου να αναπτυχθούν, αλλά και στις νέες επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να επενδύσουν στην ακριτική αυτή περιοχή.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version