Κυβέρνηση στα όρια νευρικής κρίσης

Του Βασίλη Σκουρή

Και ξαφνικά, η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης!

-Η απόσυρση της τροπολογίας για την αλλαγή στον εργασιακό νόμο, ώστε η προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία να απαιτεί το 50%+1, έδειξε κακό σχεδιασμό και προχειρότητα.

Αν και η διάταξη δεν πρόκειται να αλλάξει, τουλάχιστον στα βασικά της σημεία -από τη στιγμή που αποτελεί προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 5 δισ. ευρώ- έδωσε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει το βάρος της υπερψήφισής της. Πληροφορίες ότι βουλευτές της πλειοψηφίας είχαν απειλήσει με καταψήφιση δεν επιβεβαιώνονται.

Αντιθέτως -και παρά την προσπάθεια διάψευσης του κυβερνητικού εκπροσώπου- το Μαξίμου αποφάσισε την απόσυρση της τροπολογίας από τη στιγμή που έγινε κατανοητό πως στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ζητούσε το ΚΚΕ ήταν πολύ πιθανό να υπάρχει απώλεια της πλειοψηφίας, αφού 15 τουλάχιστον μέλη της κυβέρνησης έπρεπε να βρίσκονται στην Κέρκυρα για το αναπτυξιακό συνέδριο.

Εξίσου αρνητική θα ήταν για την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να περάσει η τροπολογία με τη συνδρομή της ΝΔ, έστω και αν η αξιωματική αντιπολίτευση και η κεντροαριστερά έχουν προειδοποιήσει πως δεν θα ψηφίσουν νομοσχέδιο που δεν θα έχει κυβερνητική πλειοψηφία.

Η αλλαγή στον εργασιακό νόμο θα έρθει πλέον κανονικά ως άρθρο σε νομοσχέδιο (και όχι στα …κρυφά), χωρίς να έχει αποφασιστεί εάν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως μέχρι χθες κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν υπερασπίστηκε επί της ουσίας την τροπολογία, ούτε καν η υπουργός Εργασίας.

-Το πρόσχημα της μη ύπαρξης αστυνομικής δύναμης για την πραγματοποίηση των πλειστηριασμών, με την επίκληση των διαδηλώσεων για τη μαύρη επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και της έλευσης Ερντογάν (που είναι, πάντως, αύριο) δείχνει το “ζόρι” που έχει η κυβέρνηση με το θέμα και τις μεγάλες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.

Οι αντιδράσεις και μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλες (όπως και για το θέμα της ΔΕΗ), με το Μαξίμου να συζητά αναδιαμόρφωση της στρατηγικής του.


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ωστόσο, αποκλείει το ενδεχόμενο νέας νομοθέτησης επί της ουσίας της υπόθεσης, ενώ ο Σταύρος Κοντονής διαμηνύει ότι θα μπορούσαν οι πλειστηριασμοί να είναι ηλεκτρονικοί.

Οι θεσμοί επίσης αρνούνται να βάλουν νερό στο κρασί τους, γεγονός που φέρνει την κυβέρνηση μεταξύ σφύρας και άκμονος…

-Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης επαναφέρουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να έρθουν νωρίτερα θεσμοθετημένα μέτρα- ιδίως εάν το ΔΝΤ μπει στο Πρόγραμμα- με ότι αυτό σημαίνει για έκτακτες πολιτικές εξελίξεις.

-Οι Βρυξέλλες λένε όχι στη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά και στο ενδεχόμενο αναστολής μείωσης των συντάξεων, εάν το ΔΝΤ δεν είναι στο πρόγραμμα, δυσκολεύοντας περαιτέρω το έργο του Αλέξη Τσίπρα.

Το Μαξίμου, εν τω μεταξύ, δείχνει να το ενοχλούν οι συνεχείς διαφοροποιήσεις του Νίκου Φίλη από την ακολουθούμενη πολιτική, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επιλέγει να απαντήσει δημοσίως χθες στον πρώην υπουργό Παιδείας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε αιχμηρές απαντήσεις στα όσα είπε ο πρώην υπουργός χθες στον realfm και στον Νίκο Χατζηνικολάου προτείνοντας μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αλλά και εθνική πρωτοβουλία για αναδιαπραγμάτευση των υψηλών πλεονασμάτων.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ό,τι αφορά την πρόταση Φίλη για περαιτέρω μέτρα για την εξασφάλιση δανειοληπτών από πλειστηριασμούς, επικαλούμενος 40.000 κατοικίες, είπε ότι το νομοθετικό πλαίσιο ο Ν. Φίλης το γνωρίζει διότι και ο ίδιος το ψήφισε και χαρακτήρισε αυθαίρετο τον αριθμό των 40.000 κατοικιών.

Παράλληλα σε ό,τι αφορά τις επιφυλάξεις του πρώην υπουργού Παιδείας για τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κρούει σε ανοιχτές θύρες γιατί η κυβέρνηση παρότι κατάφερε να βελτιώσει τη χρονική διάρκεια της διατήρησης του 3,5% σε πέντε χρόνια, έχει επανειλημμένως εκφράσει τον προβληματισμό της.

Παρόλα αυτά, όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, η δυναμική της οικονομίας και η πορεία των εσόδων είναι τέτοια που ακόμη και με αυτά τα πλεονάσματα είναι δεδομένο ότι η χώρα έχει βγει οριστικά από την ύφεση.

Πηγή: Real.gr

Exit mobile version