Κυβέρνηση: Ιστορικό χρέος ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα

Προσκλητήριο στήριξης από τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης απηύθυνε η κυβέρνηση με την δημοσιοποίηση της πρότασής της για τον νέο εκλογικό νόμο, επικαλούμενη την εμβάθυνση της δημοκρατίας και επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα.

Η κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου κινείται στους άξονες της αναλογικότερης εκπροσώπησης των κομμάτων στη Βουλή, στη διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή του 3%, στη διεύρυνση του εκλογικού σώματος με ψήφο από τα 17 χρόνια και στη διατήρηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Οι 200 ψήφοι και η άμεση εφαρμογή

Στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης είναι, με τις αλλαγές που θέλει να φέρει στο εκλογικό σύστημα, να προσελκύσει τη θετική ψήφο των μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να εξασφαλίσει την ειδική πλειοψηφία των 200 βουλευτών, που απαιτείται προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από τις αμέσως προσεχείς εκλογές, σταθμίζουν τα εκλογικά επιτελεία ενώ ήδη οι ανακοινώσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης είναι αιχμηρές.

Χωρίς την ειδική πλειοψηφία των 200 βουλευτών, το νέο εκλογικό σύστημα θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός κι αν η πλειοψηφία που θα προκύψει στην επόμενη Βουλή καταφέρει και συγκεντρώσει 200 βουλευτές για την άμεση ανατροπή του.

Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι με την πρότασή του για την αλλαγή του εκλογικού νόμου αποκαθιστά την αντιπροσωπευτικότητα του Κοινοβουλίου και θέτει τις βάσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα με στόχο την αποκατάσταση της αντιπροσωπευτικότητας του κοινοβουλίου.

Το στίγμα της κυβέρνησης για το εκλογικό σύστημα έδωσε η Όλγα Γεροβασίλη σημειώνοντας ότι «η πρόταση που καταθέτουμε (σ.σ. για το εκλογικό σύστημα), αποτελεί τον κοινό τόπο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων του πολιτικού συστήματος» καλώντας «τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να αναλάβουν την πολιτική και ηθική ευθύνη που τους αναλογεί».

Τι φέρνει η κυβερνητική πρόταση

Η καθιέρωση εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής για το σύνολο των εδρών του κοινοβουλίου χωρίς διακριτική μεταχείριση των μεγαλύτερων και δυνάμει κυβερνητικών κομμάτων έναντι των μικρότερων κρίνεται από την κυβέρνηση επιτακτική με στόχο την αποκατάσταση της αντιπροσωπευτικότητας του κοινοβουλίου και της εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτό.

Έτσι, καταργείται το «μπόνους» των 50 εδρών και προσαρμόζονται ανάλογα οι προβλέψεις του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, κατά τρόπον ώστε το σύνολο των 300 εδρών του κοινοβουλίου να κατανέμεται πλέον με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής στα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή βάσει των ψήφων που λαμβάνουν.



Πού πάνε οι αδιάθετες έδρες

Ορίζεται ότι τυχόν αδιάθετες έδρες διεδρικών και τριεδρικών εκλογικών περιφερειών διατίθενται, κατά σειρά και ανά μία, στον εκλογικό σχηματισμό που εμφανίζει σε καθεμία από αυτές τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων.

Ψήφος στα 17

Επίσης, ορίζεται ως όριο της εκλογικής ενηλικότητας το 17ο έτος.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το νέο όριο εκλογικής ηλικίας έχει στόχο τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος μέσω της συμμετοχής περισσότερων πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη των πολιτειακών οργάνων.

Κατά την κυβέρνηση, η απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών ενισχύει τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο κρίσης αντιπροσώπευσης και απαξίωσης της πολιτικής.

Το ποσοστό εισόδου ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή εξακολουθεί να είναι 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας.

Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου θα είναι ανοιχτές σε βελτιώσεις, ενώ προτάσεις θα κατατεθούν και ηλεκτρονικά μέσω του opengov.gr όπου έχει αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016 και ώρα 8.00 το βράδυ.

Πηγή: Real.gr



Exit mobile version