Κύρτσος: Αν αλλάξουν οι υπολογισμοί του χρέους σε βάθος χρόνου θα αλλάξουν και τα πρωτογενή πλεονάσματα – Τι είπε για το προσφυγικό

«Έχουν δικαίωμα
οι πιστωτές να ζητάνε σε βάθος χρόνου τα λεφτά τους πίσω, αλλά έχουμε κι εμείς
δικαίωμα να ζητάμε μία καλύτερη μεταχείριση», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας
Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM σχετικά με
τον υπολογισμό του ελληνικού χρέους και την πρόγνωση βιωσιμότητάς του.


«Η δημόσια συζήτηση έχει αποκτήσει ενδιαφέρον, γιατί σε ένα καθεστώς πολύ μειωμένων επιτοκίων πρέπει να αλλάξουν και οι υπολογισμοί του χρέους. Αν δείτε τους υπολογισμούς του χρέους -ιδιαίτερα του ΔΝΤ- οι μακροπρόθεσμοι υπολογισμοί για το επιτόκιο είναι της τάξης του 4,5%-5%, ενώ για την ανάπτυξη σε ετήσια βάση 1,5%, επομένως όταν η ανάπτυξη -η αύξηση του ΑΕΠ- είναι το 1/3 του επιτοκίου, αυτό σημαίνει ότι είναι κανείς αιώνια υπερχρεωμένος. Αυτά όμως έχουν αλλάξει τώρα. Βέβαια δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το πού θα είναι τα επιτόκια σε 10-15 χρόνια, αλλά είναι βέβαιο ότι η πρόγνωση στην οποία στηρίζεται η λεγόμενη βιωσιμότητα του χρέους, η αρχική πρόγνωση, είναι εκτός σημερινής πραγματικότητας. Αυτά είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και μπορεί να έχουν και ζουμί, διότι αν αλλάξουν οι υπολογισμοί του χρέους σε βάθος χρόνου, θα αλλάξουν και τα πρωτογενή πλεονάσματα», εξήγησε ο κ. Κύρτσος.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε περιοχές στην ενδοχώρα ο ευρωβουλευτής παρατήρησε: «Όπου πηγαίνουν πρόσφυγες και μετανάστες συμβαίνουν δύο πράγματα: Από τη μια είναι αυτοί που έχουν οικονομικές δυνατότητες -οι ξενοδόχοι, αυτοί που είναι στην εστίαση, αυτοί που κινούν την τοπική οικονομία κι έχουν κάτι να κερδίσουν […] ταυτόχρονα υπάρχει κάποια -ευρωπαϊκή κυρίως- βοήθεια υποστήριξής τους, άρα φέρνουν χρήματα στις περιοχές. Τι γίνεται όμως; Οι μεν έχοντες των περιοχών πηγαίνουν καλύτερα και τους θέλουν, οι δε μη προνομιούχοι των περιοχών δεν έχουν να βγάλουν κάτι από αυτή την κατάσταση, αντίθετα όπου γίνεται μεγάλη συγκέντρωση ξένων ανθρώπων πάντα υπάρχουν κάποια κοινωνικά προβλήματα συνεννόησης, καμιά φορά παραβατική συμπεριφορά, ο δημόσιος χώρος υποβαθμίζεται κατά κάποιον τρόπο, οπότε ενοχλούνται αυτοί που δεν έχουν τα μέσα».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κύρτσος επισήμανε την ανάγκη για «μια καλύτερη ανάλυση των περιοχών που πρόκειται να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες» και για «παρεμβάσεις ώστε να στηριχθούν οι μη προνομιούχοι αυτών των περιοχών, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις και να ξέρει ο κόσμος, η κοινή γνώμη, ότι όπου φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες ουσιαστικά επιβραβεύεται με κρατική παρέμβαση η τοπική κοινωνία».

«Μάλιστα», συνέχισε ο ευρωβουλευτής, «στις συζητήσεις που έχω εδώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητώ από τους Ευρωπαίους παράγοντες να δεχθούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να δαπανήσει σοβαρά ποσά, για να στηρίξει τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και αυτά τα ποσά να μην υπολογίζονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα», δηλαδή, «δεν μπορεί από τη μια μεριά να πηγαίνουμε για ρεκόρ πρωτογενούς πλεονάσματος και από την άλλη να είμαστε η μόνη χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών».

Ερωτηθείς για το θέμα της εξαίρεσης των κ.κ. Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από τη σύνθεση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ο κ. Κύρτσος τόνισε ότι «αν θέλει να εκσυγχρονιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ κι αν θέλει να πάει λίγο προς την Κεντροαριστερά και να κάνει και τα κατάλληλα ευρωπαϊκά ανοίγματα […] θα πρέπει να σταματήσει να έχει τον Πολάκη σημαία», καθώς «σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ακόμη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν ηρεμία σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση και ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίνει και τις οικονομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, επομένως θα συνιστούσα, μια διαφορετική πιο ήπια προσέγγιση». «Αυτή τη στιγμή η κοινή γνώμη θέλει μια σχετική ηρεμία, θέλει αποτέλεσμα από την κυβέρνηση», είπε ο ευρωβουλευτής καταλήγοντας: «Ο Πολάκης για εμένα δεν είναι προτεραιότητα».


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Exit mobile version