Κρούγκμαν: Η Γερμανία είναι η πηγή των κακών για την ευρωπαϊκή οικονομία

Η Γερμανία ευθύνεται για την κακή πορεία της ευρωπαικής οικονομίας και όχι η Ελλάδα, η Ιταλία ή η Γαλλία, τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times. “Δεν αρνούμαι ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα πριν από την κρίση ή ότι η Ιταλία έχει μεγάλο πρόβλημα με τη στασιμότητα της παραγωγικότητας.

Αλλά η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα, της οποίας η δημοσιονομική αταξία είναι μοναδική, ενώ τα μακροχρόνια προβλήματα της Ιταλίας δεν αποτελούν την πηγή της ευρωπαικής πορείας προς τον αποπληθωρισμό”, σημειώνει ο κ. Κρούγκμαν, προσθέτοντας: “Εάν προσπαθήσει κανείς να εντοπίσει τις χώρες, των οποίων οι πολιτικές ήταν εκτός γραμμής πριν από την κρίση και έχουν πλήξει την Ευρώπη, έχοντας αρνηθεί να πάρουν μαθήματα από την εμπειρία, όλα δείχνουν ότι η Γερμανία είναι ο χειρότερος παίκτης”.  

Στο βαθμό που υπάρχει ένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη, αυτό έχει προκληθεί από τις γερμανικές πολιτικές εις βάρος των εταίρων της, οι οποίες τελικά εξάγουν αποπληθωρισμό σε αυτούς, καταλήγει ο κ. Κρούγκμαν. 

Exit mobile version